Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  26. 09. 2017
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  DRPD Novo mesto, Rozmanova ulica 30, Novo Mesto

  NOVO MESTO Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba

  Društvo Legebitra in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto vabimo na regionalno konferenco z naslovom Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba.

  Z regionalnimi konferencami želimo v lokalnih okoljih odpreti razpravo okrog dojemanja spolne usmerjenosti v družbi.

  Okvirni program:
  16.00 Predavanje:
  Okviri homofobnega diskurza - Simon Maljevac

  17.30 Okrogla miza:
  Maja Žunič Fabijančič, DRPD Novo Mesto
  Uroš Lubej, mestni svetnik Mestne občine Novo Mesto, Solidarnost
  Pogovor bo povezoval Lovro Centrih.

  Konference so sestavljenje iz uvodnega predavanja o homofobnem diskurzu v slovenski družbi in okrogle mize z osebami iz lokalnega okolja, ki bodo v debati delile svoje poglede na dojemanje in razumevanje spolne usmerjenosti v družbi in lokalnem okolju iz katerega prihajajo. Teme pogovora se bodo dotikale razkritja spolne usmerjenosti v družbi in pomembnost le-tega, vloge stereotipov in dejanj posameznic_kov, ki bi vodile k večji sprejetosti LGBT oseb.

 • Čas:
  26. 09. 2017
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Kult3000, Metelkova 2/b, Ljubljana

  Kdor ne bere, naj ne jé

  SESTROVŠČINA PONOSNEGA DELFINA:
  KDOR NE BERE, NAJ NE JÉ

  Slovenija / 2017
  Feministična bralna kantina
  Napovedni dogodek: 23. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk + novinarska konferenca

  Na meniju bodo poleg sestavin za skupno pripravo obroka izbrana besedila iz zgodovine in sodobnosti feminizma. Ob branju besedil in v polemiki z njimi bo feministična bralna kantina namenjena pogovoru o reproduktivnih pravicah, alternativnih oblikah socialne organizacije in drugačnih načinih reprodukcije življenja.

  Čeprav priprava hrane spada med opravila, ki ženske tradicionalno vežejo na dom in družino, bomo tokrat tisti trenutek priprave in uživanja hrane, ki pomeni druženje in praznovanje, izkoristile_i za tvorjenje feministične skupnosti.

  Na dogodek se je treba prijaviti na e-naslov sestrovscina.delfina@gmail.com do 19. septembra, da vam lahko posredujemo izbrana besedila (v angleščini), ki jih preberete pred dogodkom.

  Sestavine za pripravo hrane bodo na voljo na kraju dogodka, kakšen priboljšek pa lahko prinesete tudi s sabo.

  Vstop prost.

  Koncept in izvedba: Sestrovščina ponosnega delfina.

  Produkcija: Mesto žensk. V sodelovanju z JSKD.

  + NOVINARSKA KONFERENCA
  Pred dogodkom se bo 15. uri zgodila novinarska konferenca, kjer bomo predstavile_i program, vsebino in ustvarjalke_ce letošnjega festivala.

 • Čas:
  26. 09. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  LGBT+ mladi in šola (1. del)

  Mlade LGBT+ osebe vabimo na delavnico na temo izkušenj LGBT+ oseb v procesu izobraževanja, ki bo potekala v dveh delih, in sicer 26. septembra ter 4. oktobra, obakrat med 17. in 19. uro na Legebitri.

  Prvi dogodek bo namenjen predvsem deljenju izkušenj; skupaj bomo odgovarjale na vprašanja, kot so: “Kakšna je bila tvoja izkušnja v srednji šoli/fakulteti? Ste v sklopu pouka obravnavale_i tudi LGBT+ teme? Si se čutil_a dovolj varno_ega, da si se lahko razkrila? Si doživljal_a diskriminacijo/nasilje? Si vedel_a, na koga se obrniti, kje dobiti informacije?

  Druga delavnica, ki bo potekala v sredo 4.10.2017 (od 17h dalje) bo v obliki forumskega gledališča, kjer se bomo osredotočale_i predvsem na medvrstniško nasilje.

  Vse_i, ki ste zainteresirane_i, prosimo, da se zaradi lažje organizacije in omejenega števila prostih mest prijavite preko obrazca: https://goo.gl/forms/HoWaDUmnXG0C7qoF3
  Zaželeno je, da ste razpoložljive_i v obeh terminih, ni pa pogoj.

AEC v1.0.4