Napovednica

 • Čas:
  od 29. 09. 2016
  do 30. 11. 2016
  Lokacija:
  Viteška dvorana na gradu Grad, Goričko

  Življenjske poti, slovenske "zdomske delavke" na avstrijskem Štajerskem

  Javni zavod Krajinski park Goričko in Pavlova hiša vabita na odprtje razstave

  ŽIVLJENJSKE POTI: SLOVENSKE "ZDOMSKE DELAVKE" NA AVSTRIJSKEM ŠTAJERSKEM

  v četrtek, 29. septembra 2016 ob 19.00
  v viteški dvorani gradu Grad.

  Razstava bo odprta do 30. 11. 2016

 • 07. 10. 2016
  Lokacija:
  DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, Ljubljana

  STRIPOLISFEST 2016 | Delphine Vaute: Yvonne, otrok dvorec

  V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest 2016 se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet.

  Z občutljivo metaforiko na gosto prepredeni poetični svet Delphine Vaute je poln čudovitih, srhljivih hibridov otroških teles ter podob iz rastlinskega oziroma živalskega sveta, neke vrste izrojenih bitij, ki so domača in divja hkrati. Vsebina je odprta v množico interpretacij, ki jim je najbrž skupno vsaj izrazito občutje preteče srhljivosti. Avtorico med drugim navdihujejo podobe iz prirodoslovnih muzejev, entomološke skice ter temačni svet Joela-Petra Witkina, črpa iz podob iz narave in iz otroških spominov. Ta svet, osupljivo krhek in neustavljivo močan obenem, je potopljen v imaginarno, za Yvonne pa avtorica pravi, da je neke vrste Alica, ki se odloči, da bo namesto soočenja z realnostjo ostala v svojem domišljijskem svetu.

  Odptje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Pogovor bo potekal v angleščini. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi (11.00-14.00).

  DELPHINE VAUTE (1978) je francoska risarka in ilustratorka. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Angersu ter nadaljevala študij zgodovine umetnosti v Nantesu, kjer živi in dela. Njeno delo se nenehno giblje med realnim in domišljijskim, risba se zdi na prvi pogled nedolžna, skoraj naivna, a značilno gradi na detajlih, ki pritegnejo pozornost in razprejo ter razplastijo podobo. Yvonne, otrok dvorec je prvi prevod njenih del v slovenščino – pred njim so v francoščini izšla štiri njena samostojna dela; leto po izidu originala ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige.

  Pričetek: 18.00

 • 07. 10. 2016
  Lokacija:
  Ljubljana

  XXII. Festival Mesto žensk // XXII. City of Women Festival

  Med 3. in 16. 10. se bo v Ljubljani odvil 22. Mednarodni festival sodobnih umetnosti, Mesto žensk.

  14:00 - 20:00 Avto dekonstrukcija Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad
  15:00 - 19:00 Zvok v performansu Center kulture Španski borci (velika dvorana)
  15:00 - 20:00 Spomin Galerija Škuc
  16:00 - 19:00 Hoditi:Držati Pritličje
  21:00 Posmrtno življenje Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana
  23:00 DJ Tristiana & DJ Nulla Pritličje

  Od 5. 10. - 16. 10. 2016
  09:00 - 19:00 Ženski mural, mitohondrijski zid; AKC Metelkova mesto
  10:00 - 18:00 La Chambre / Soba; +MSUM, Prepih

  Od 7. 10. - 16. 10. 2016
  12:00 - 20:00 Mrežni muzej Galerija Škuc

  Celoten program je dostopen na: http://www.cityofwomen.org/sites/default/files/XXII_Mesto-zensk_zgibanka_0.pdf

 • Čas:
  07. 10. 2016
  od 11:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Predstavitev otroške slikanice z naslovom Rozagroza in Plavalava

  V okviru dveh dogodkov bo v petek, 7. 10. 2016 v Trubarjevi hiši literature, predstavljena nova otroška slikanica z naslovom Rozagroza in Plavalava.

  Z veseljem vas torej vabimo na:
  - tiskovno konferenco ob 11h
  - literarni večer ob 19h
  - ogled razstave ilustracij

  Slikanica bo na otroku prijazen način prek zanimivih ilustracij akademske slikarke Urške Kozak in zgodbe izpod rok priznane novinarke in avtorice otroških knjig ter predstav Saše Eržen, pesnika in avtorja otroških knjig Kobrowskega in kulturne antropologinje Maruše Ivančič, približala problematično tematiko neenakosti med spoloma.

  Nastala je v okviru projekta Enačaj, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Več o projektu najdete na http://enacaj.mundilfari.si/

  Slikanico bomo podarili splošnim knjižnicam in nekaterim osnovnim šolam.

  MDDSZ ni odgovorno za informacije, ki jih vsebuje gradivo, in za njihovo nadaljno uporabo, ker predstavljajo poglede avtorjev.

 • Čas:
  07. 10. 2016
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Bauhaus Ljubljana - Rudnik

  Women's night! Brezplačne delavnice za ženske

  V Bauhausu organizirajo brezplačne delavnice za ženske.

  "Vrtanje, brušenje, vijačenje ali polaganje ploščic – mi vam pokažemo, kako se lotiti t.i. »moških« opravil. Vse, kar potrebujete je malce spretnosti, na naših brezplačnih delavnicah pa boste prejele vse informacije, ki so potrebne, da bo delo uspešno opravljeno. Sproščeno in brez kritičnih pogledov.
  Delavnice so brezplačne in primerne tako za začetnice, kot tudi za bolj izkušene.
  Ste prepričane, da zna samo mož izbrati prave svedre in vložke, ali da lahko samo profesionalec položi ploščice in laminat? Presenečene boste, česa vse se boste lotile po zaključku delavnice Women's Night. Strokovnjaki vam bodo predstavili različno orodje in materiale ter posredovali potrebno znanje, ki ga boste nato tudi praktično uporabile."

  Prijave na njihovi spletni strani.

AEC v1.0.4