Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  07. 02. 2018
  od 16:30 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  MC Legebitra 101

  Sredi januarja nas je razveselila vest o uspehu na javnem razpisu Mestne občine Ljubljana (MOL) za mladinske centre.

  Mladinski program Legebitre je tako postal Mladinski center (MC) Legebitra. Prvi pravi mladinski center v državi, posebej posvečen LGBT-mladim.

  Kako deluje MC Legebitra? Kakšen program lahko pričakujete? Kako bomo v prihodnje odprte_i? Kje je naš prostor v mreži MC MOL?

  Predvsem pa, kako, kdaj, kdo, s čim in na kakšen način bomo opremile_i naš prvi LGBT-mladinski center, da bo po meri želja in pričakovanj obiskovalk_cev?

  Na tokratni izobraževalni delavnici bomo možgansko-nevihtili, načrtovali, pisali, risali, debatirali ... rezultat vsega tega žuborenja pa bo pravi pravcati načrt prenove prostorov MC Legebitre. Naša vodila: naredisisam (DIY), nizkoproračunko (low budget) in eko (eco).

  Pridite množično!

 • Čas:
  07. 02. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Transspolno srečanje

  Vabljene_i na prvo srečanje trans skupine, ki jo sooblikujemo z Društvom Kvartir. Srečanja skupine so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja bodo varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Prvo srečanje bo namenjeno razkritju. Transspolne osebe so ob razkritju pogosto deležne nasilja, zato je razkritje spolne identitete občutljiv korak. Komu, kako in kdaj se varno razkrijemo? Kako se spopadamo z različnimi odzivi na razkritje? Ali smo razkrite_i samo v nekaterih krogih, drugih pa ne (npr. razkrijemo se družbi v Ljubljani, ne pa družini v domači vasi)? Kako se spopadati s situacijami, ko nas drugi razkrijejo proti naši volji v okoljih, kjer tega ne želimo? Kako se razkriti v službi/šoli?

  Poleg tega pa se bomo pogovorile tudi o naših željah glede prihodnjih srečanj in skupaj ustvarile_i prostor, ki bo odgovarjal našim potrebam.
  Srečanja bodo koordinirale transspolne aktivistke Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie.

AEC v1.0.4