Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • 05. 02. 2018
  Lokacija:
  mojca.frelih@mirovni-institut.si and mojca.pajnik@mirovni-institut.si

  Call For Papers: Gender Differentiation in Media Industries

  International Conference, The Peace Institute and Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana, Ljubljana, June 14-15, 2018.

  This conference is interested to explore various dimensions of gender differentiation in contemporary media industry as they are reproduced at the level of media production, representation and consumption. The aim is in shifting the focus from researching relative underrepresentation of women in the media to analyse structures and practices of engendered media systems ˗ a shift from what to why. As a corpus of existing literature addressing gender in media at the “European periphery” is thinner if compared to studies elsewhere, we particularly welcome contributions addressing situations in Central-Eastern-South European countries (but not exclusively). We specifically target studies addressing gender in television and online media (but are not limited to these).

  Več na: http://www.mirovni-institut.si/en/call-for-papers-gender-differentiation-in-media-industries-2/

 • Čas:
  05. 02. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Poligon -> kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

  Lgbtiq in Tech :: speaking workshop

  NB: PLEASE APPLY VIA THE FORM PROVIDED
  Effective communication can be a tough nut to crack. Yet, it’s required of us in so many different contexts — from holding a team meeting, selling your partner on a vacation to Madagascar, to presenting at a meet-up ;).

  In this 3-hour workshop, we’ll teach you how to get your point across with ease.

  - is it really worth it? How great communication can change the world — and help you in the workplace
  - how to formulate your message perfectly every time
  - getting over stage fright (even when there’s no stage!)
  - loads of practice and a great time

  The workshop is held by Anđela Čeh, an accomplished Belgrade-based LGBTIQ activist with over 6 years of experience in public relations, management, facilitation, and event organisation — including the Belgrade Pride parade. She has a graduated in Communications and Media Studies from Singidunum University and is a part of IGLYO’s pool of trainers.
  Heidi Pun (the organiser and host of LGBTIQ in Tech :: Slovenia Meetups) will assist and share their story of transforming from someone super awkward to someone still super awkward, but now quite comfortable on stage.

  The workshop is sponsored by the awesome Cofound.it

  Places are (very) limited. Please apply through the following form: https://airtable.com/shrsOHKetdkLT09ni

  Come rub shoulders with Serbia’s top talent. Loads of fun and a drink afterwards guaranteed!

AEC v1.0.4