Napovednica

 • Čas:
  od 23. 02. 2018
  do 05. 03. 2018
  Lokacija:
  http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje

  Spletno glasovanje za bodečo nežo 2017-2018

  Kam se bo letos zapičila bodeča neža? Kolektiva Rdeče zore / Red Dawns in Spol.si sta vse leto bdela nad osebami, ki javno širijo seksizem in zbirala njihove izjave.

  Čigava usta so najbolj umazana? Glasujte na spletu med 23. februarjem in 5. marcem za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2017-18 na povezavi: http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje.

  Komu bo letos podeljena nečastna nagrada bodeče neže bomo dokončno odločile_i skupaj na razglasitvi v sredo, 7. marca ob 20. uri v klubu Gromka. Tam bo potekalo glasovanje v živo, in sicer se bo izbiralo med petimi izjavami, ki bodo prejele največ glasov na spletnem glasovanju. Osebi in izjavi z največ glasovi na glasovanju v živo bo podeljena bodeča neža.

 • Čas:
  27. 02. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Zavitek za varnejši seks

  Muzika na našem novem 65-inčnem TV-ju, kakav, kava, čaj, brezalkoholni napitki, drobni prigrizki, prijetno vzdušje, čudoviti ljudje in sproščujoče repetitivno pakiranje kondomčkov in lubrikantkov v lične prozorne mapice.

  Po dnevih in tednih prešanja možganovine je čas za aktivnost, ki praktično ne zahteva delovanja naših možganov.

  Pridite in nam pomagajte pripraviti paketke, ki jih bodo naše_i sodelavke_ci razdeljevale_i na aktivnostih preventive hiva in drugih spolno prenosljivih okužb. Seveda pa lahko obogatite tudi domače zaloge esencialnega.

  Lepo povabljene_i!

 • Čas:
  27. 02. 2018
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7

  Identiteta onkraj identitete - Katja Čičigoj

  Identiteta onkraj identitete - Kako danes misliti subjekt feminizma?
  (predavanje)

  Feminizem so od 80ih dalje pretresali kritični diskurzi, ki možnost mišljenja enotnega subjekta feministične politike postavljajo pod vprašaj z izpostavljanjem mnogoterih osi dominacije (rase, razreda, spolne usmerjenosti idr.), ki ženske razlikujejo med seboj. Četudi intersekcionalni pristopi, ki pri analizi jemljejo v zakup mnogotere osi dominacije, vse bolj prevladujejo v feministični teoriji in teoriji spolov, pa feministična gibanja in iniciative še danes zaznamujejo zgoraj orisana trenja: napadi zaradi izključevanja ne-belih ali ne cis-normativnih oseb na eni strani; pretenzije po univerzalni ženski solidarnosti ali pa namerno izključevanje neheteronormativnih oseb na drugi strani. In vendar nedavne masovne politizacije okoli reproduktivnih in drugih pravic žensk in proti spolnemu nasilju nad ženskami, obenem pa solidarnost mnogih tovrstnih gibanj z zahtevami po enakopravnosti drugih manjšin kažejo, da je ob izogibanju izključevanja nemara še vedno potrebno misliti tudi specifično nasilje nad ženskami kot ženskami in njegovo konstitutivno povezavo z drugimi oblikami nasilja. Predavanje bo zato s filozofskimi orodji skušalo arikulirati pogoje možnosti mišljenja subjekta feminizma po njegovi dekonstrukciji ter tako ponuditi politizrano razumevanje (ženske, spolno nebinarnih in drugih oblik politično zaznamovanih) drugosti kot osnovo radikalno egalitarne feministične orientacije.

  Katja Čičigoj je filozofinja, ki zaključuje doktorski študij z disertacijo iz feministične filozofije na univerzi Justus-Liebig v Giessnu (Nemčija).

  Feminizem danes (ciklus predavanj in pogovorov)

AEC v1.0.4