Napovednica

 • Čas:
  20. 02. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Literarni megabajti: Kristina Hočevar – Naval

  ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas v torek, 20. februarja 2018, ob 19.00 uri vabi v klub Tiffany na literarne megabajte, kjer bomo predstavili_e pesniško zbirko Kristine Hočevar Naval.

  Kristina Hočevar je pesnica, njeno dnevno delo pa je poučevanje slovenščine na gimnazijah v Ljubljani. Je avtorica šestih pesniških zbirk (V pliš, 2004; Fizični rob, 2007; Repki, 2008; Nihaji, 2009, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, 2012, Naval, 2017). Njena tretja zbirka Repki je bila nominirana za Veronikino nagrado in je prejela nagrado Zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda pa je prejela Jenkovo nagrado, nominirana je bila tudi za Veronikino nagrado in za kritiško sito. Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v 15 jezikov.

  Naval, njeno šesto zbirko, sestavljajo tri knjige. Teksti so oblikovani v priostrene in silovite fragmente, ki jih razriva trpka in zgoščena napetost, zrahljana z milino in ironijo. Naval usmerja, umerja vrvenje, ki izpodriva možnost totalnega nadzora in preusmerja k soočenju s posameznimi detajli. Vstop v Naval pomeni hkrati naraščanje in zdržanje tega naraščanja. Če je bilo mogoče iti s peto pesniško zbirko Kristine Hočevar Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda vsaj do krvi, gre Naval absolutno vsaj do kosti.

  O tem, kako Naval upravlja z navalom, kako naval premika telo, se bo s Kristino Hočevar pogovarjala Vesna Liponik.

  »napovedano, ali nič manj varno.« (Naval II, 16)

  Vabljene_i!

  Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo in JSKD.

 • Čas:
  20. 02. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Beethovnova ulica 5, 1000 Ljubljana

  Fotr, kje je moj macchiato?

  Improške vas vsak tretji ponedeljek v mesecu vabimo v Skladovnico, kjer v imporviziranih predstavah rade raziskujemo teme, ki se nas kot žensk dotaknejo.

  Ivan Cankar, oče Slovenske trpeče matere, predstavnik Moderne, je napisal v svojem življenju ogromo tekstov, ki jih kot sodobne (moderne) ženske ponovno vzemamo v roke in iščemo drugo plat zgodbe. Tisto, ki bi jo morda zapisale ženske same. Vabimo vas, da raziskujete z nami, v predstavi, ki bo tokrat navdahnjena s Cankarjevimi dramami. Nekje med naslovnimi vlogami pa bodo gotovo ga. Šentflorjanska, ga. Betajnova in ljubimka kakšnega hlapca. Kaj bi povedale ženske, če bi same pisale svoje zgodbe?

  Tisti, ki niste prišli na kapučino, vabljeni na macchiato.

  Nastopajoče: Eva Jus, Sara Šoukal, Tanja Matijašević, Špela Setničar, Mistral Majer; Manca Suhadolnik, Urška Tičar.

  Glasba: duo TO (Teja Bitenc, Olivija Grafenauer)
  luč: Maja Predalič (mogoče;)

  cena vstopnice: 4 eur (če imate groše, sprejmemo tudi to valuto)

AEC v1.0.4