Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  17. 02. 2018
  od 15:00 do 17:00
  Lokacija:
  Gradišče nad Prvačino

  Kombinatke: Nastop na krajevnem prazniku Gradišča nad Prvačino

  Nastopamo na tradicionalnem krajevnem prazniku, ki ga pripravlja Krajevna skupnost Gradišče nad Prvačino. Na tem prazniku obeležujejo tudi odhod mladih vaščanov in vaščank v partizane.

 • Čas:
  17. 02. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Monokel, Masarykova 24, Ljubljana

  Lezbični bar

  V soboto 17. februarja svoja vrata zopet odpira Monokel v preobleki *Lezbičnega bara.

  Spet boste lahko zapele. Karaoke bodo! Tokrat bomo združile LEZ’ SYNC CONTEST s KARAOKAMI. Z nastopi pričnemo ob 23:30, zato pripravite svoje glasbene želje in jih sporočite Meti na metaerzenicnik@gmail.com.

  ...in še ena pomembna informacija. Istega večera bo v klubu Tiffany ob 21h potekala predstava Kabaret Tiffany. Za ogled predstave boste odštele_i 5 eur. Ampak pozor! V Monoklu se v času predstave ne bo pobirala vstopnina. Vaše mesto za ogled predstave si rezervirajte s sporočilom na e-mail kulturnicenterq@gmail.com.

  Vstop v *Lezbični bar je prost do 23:00, potem se zaračunava redna vstopnina 5 eur, ki je namenjena Paradi ponosa 2018.

  Vse, ki pa se pridete v *Lezbični bar družit že pred 22:00 pa bomo nagradili s štampiljko za celo noč.

  *Lezbični bar je namenjen sproščenemu druženju, spoznavanju, spogledovanju z znanimi lezbijkami skozi zgodovino, obujanju spominov in predvsem – tkanju novih vezi. ;)

  Vrata bodo odprta za vse, z našo skupno prisotnostjo pa bomo poskrbele, da bo *Lezbični bar varen prostor, kjer seksizem, homofobija, bifobija, transfobija in rasizem nimajo kaj iskati.

  Za šankom: Mateja Morić in Janja Buzečan
  Za mikrofonom: Meta Erženičnik
  Pod žarometi: Ve

  Lepo vabljene_i!

 • Čas:
  17. 02. 2018
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Channel Zero, Metelkova 4

  Manifestacija in praznovanje ob izdaji 19. & 20. številke IDIOT

  MANIFESTACIJA IN PRAZNOVANJE OB IZDAJI 19. & 20. ŠTEVILKE REVIJE IDIOT (Predstavitev dveh posebnih izdaj: ID20 – RESISTENCIA CULTURAL in ID.ENG 2.0 – KANADA IN PRVI NARODI)

  Vabljeni na bralno in glasbeno praznovanje ob izdaji 19. in 20. jubilejne številke revije IDIOT v soboto, 17. februarja 2018 od 21:00 do 23:00 v klubu Channel Zero na Metelkovi.

  Revija IDIOT se že 9 let in 20 številk ukvarja z objavljanjem spregledanih tako kot uveljavljajočih se avtoric in avtorjev. ID20 – posebna špansko-slovenska številka je prva v seriji, ki smo ga podnaslovili: Resistencia Cultural (Kulturni odpor). Prinaša izbor različnih špansko pišočih avtoric in avtorjev v slovenskem prevodu in slovensko pišočih avtoric in avtorjev v španskem prevodu. Osredotočamo se na tekste, ki vsak na svoj način definirajo inherentno političnost literature, naj bo ta znotraj konteksta konkretnih političnih bojev ali kot agens preobrazbe zaznave, ki skozi samoproblematizacijo intervenira v konstrukcijo jezika kot potencialnega skupnega sveta (od bardov levice Latinske Amerike in spregledanih anarho-lezbičnih in -feminističnih avtoric Španije iz začetka dvajsetega stoletja do sodobnih avtoric in avtorjev teorije fikcije in new-weirda pišočih v španskem jeziku). Na podoben način skenira Severno Ameriko posebna angleško-slovenska številka ID.ENG 2.0 podnaslovljena Kanada in prvi narodi, ki jo je uredila (z Mariiane Mays Wiebe) in skoraj v celoti prevedla Monika Vrečar ter predstavlja izbor vznemirljive sodobne eksperimentalne kanadske literature, avtorice in avtorje, ki so posredno ali neposredno vključeni v boje prvih narodov in spajanje mnogovrstnih tradicij, predvsem pa (kot piše Monika Vrečar v uvodniku) razumejo jezik sam kot dejanje upora.
  Na samem dogodku bodo dostopne tudi pretekle izdaje revije IDIOT.

  Sodelujejo: Andrej Tomažin, Nina Dragičević, Muanis Sinanović, Matjaž Zorec, Tibor Hrs Pandur, Anja Novak, Lukas Debeljak, Nataša Velikonja, Ira Kolbezen, Monika Vrečar, Ana Gregorčič in številne druge objavljene avtorice/avtorji in prevajalke/prevajalci.

  Posebne gostje: feministični pevski zbor FPZ Z'borke.

  Po dogodku od 23:00–04:00 rolata: Shekuza & Kalu

AEC v1.0.4