Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  15. 02. 2018
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Krožek praktične filozofije

  Po dveh uspešnih večerih praktične filozofije, na katerih smo izvrstno debatirale_i o kompleksnih in relevantnih temah, vas vabimo na uvodno srečanje čisto pravega krožka praktične filozofije.

  Praktična filozofija je podvrsta filozofije, ki temelji na prepričanju, da smo vse_i rojene_i filozofi_nje, manjka nam zgolj pravilnega vodstva in motivacije. Praktična filozofija prav tako zavrača idejo, da je filozofiranje zgolj in samo akademska dejavnost, in si prizadeva vrniti filozofiji njen izvorni namen poti do raziskanega in bolj srečnega življenja.

  V današnjih razmerah je filozofiranje še posebej pomembno. Pomaga nam pri spopadanju z eksistencialnimi krizami in ima lahko celo terapevtski efekt. Je odlična metoda iskanja novih političnih opcij in povezovanja s soljudmi. Je razmišljanje o razmišljanju, ki spodbuja razvijanje svobodne volje in nam pomaga pri iskanju upanja in smisla.

  Namen praktične filozofije je prevpraševanje mnenj, vadba argumentacije, učenje konstruktivnega in demokratičnega razpravljanja, in razjasnjevanje misli.

  Na uvodnem srečanju se bomo dogovorile_i, kako bo krožek potekal, in sicer na podlagi vašega interesa za potencialne aktivnosti. Izbirale_i boste lahko med različnimi tipi filozofskih debat; enkratnimi intenzivnimi tečaji relevantnih filozofskih tem, kot so npr. feminizem, socializem, itd.; skupinskemu branju in debati o filozofskih tekstih, ki si jih boste izbrale_i same_i, in pa pogovori z gostujočimi filozofi_njami. Preostali čas bomo namenile_i filozofski debati na temo, ki jo boste prav tako izbrale_i sami iz vnaprej pripravljenega nabora zanimivih in aktualnih tematik, ki so jih predlagale_i udeleženke_ci prejšnjih dveh debat.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  15. 02. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  DRPD Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto

  STIK Novo mesto - Lgbt mediji in zgodovina gibanj

  Čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja. Čas in prostor za STIK mladih LGBT+* oseb ter oseb, ki se identificirate izven normativnih identifikacij.
  STIK skupina je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem ... Na skupini je zagotovljeno varno okolje, brez sovražnosti in pametovanja, kjer je prostor za iskrene pogovore, razmišljanja in osebno rast, posebno pozornost pa bo posvečena temam, povezanih s spolno usmerjenostjo, spolno identiteto in spolnostjo.

  Na tokratnem STIKu v Novem mestu bomo debatirale_i o zgodovini lgbt gibanj. Skupaj s prostovoljkami_ci Legebitre pripravljamo predstavitev zgodovine in predstavitev Legebitrinih Oznanil, revije Narobe in še kaj.
  Nekaj revij bomo imele_i tudi s seboj.

  **Dobimo se v četrtek, 15. februarja 2018 ob 18.00 uri v DRPD Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto**

  VABLJENE_I!

AEC v1.0.4