Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  14. 02. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  14. 02. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Klub študentov Kranj, Slovenski trg 5, Kranj

  STIK Kranj - Družabne igre

  Čas in prostor za STIK mladih LGBT+* oseb ter oseb, ki se identificirate izven normativnih identifikacij in oseb, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. :)

  Na tokratnem STIKu se bomo družile_i ob igranju iger.
  Dogajanje je zastavljeno družabno, sproščeno, seveda pa so spodbujeni tudi politično-družbeni pogovori in filozofske debate.

  Nekaj iger prinesemo s sabo, čudovito pa bi bilo, če bi kakšne igre prinesle_i tudi ve_i! :)

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  ****Dobimo se v sredo, 14. februarja 2018 ob 18.00 uri v v Klubu študentov Kranj (Slovenski trg 5), v Kranju.****

  Se STIKnemo!

 • Čas:
  14. 02. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Biseksualno srečanje: biseksualnost v pop kulturi

  Če želimo preučiti odnos naše družbe do biseksualnosti, so upodobitve biseksualnosti v pop kulturi zelo poučne, zato bomo tokratno srečanje namenile_i biseksualnosti v popularni glasbi, filmu in na televiziji. Ogledale_i si bomo odlomke in ugotovile_i, kateri so najpogostejši biseksualni arhetipi, kako vplivajo na naše dojemanje biseksualnosti, pa tudi česa nikoli ne vidimo, čeprav bi si želele_i, poleg tega pa bomo delile_i svoje najljubše bi filme, nanizanke in pesmi in preverile_i, kako je biseksualnost upodobljena v slovenski pop kulturi.

  Če želite, da na srečanju delimo tudi vaš najljubši (ali pa najbolj osovražen!) odlomek iz filma ali serije, nam pošljite sporočilo, in ga bomo priskrbele_i.

 • Čas:
  14. 02. 2018
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Zatiranje v Gromki: Ema

  Na tokratnem Zatiranju v Gromki si bomo ogledali gostujočo predstavo skupine ZIZ o anarho-feministki Emmi Goldman. Ne zamudite edinstvene priložnosti!

  Predstava z naslovom Ema temelji na istoimenski drami političnega aktivista Howarda Zinna. Ema Goldman, najpomembnejša predstavnica ameriškega anarhofeminizma in aktivistka prve polovice 20. stoletja, je zagovarjala prepričanje, da zatiranja žensk ni mogoče odpraviti, ne da bi se hkrati borili proti kapitalizmu.

  Samo s kolektivnim bojem, ki ne bo izključeval nobenih oblik neenakosti, lahko izborimo boljšo prihodnost.

  Predstava Ema odpira vprašanja moči in neenakosti v naši družbi ter spodbuja h kritičnemu razmisleku o sistemu, v katerem živimo, in boju za pravicami, ki nam pripadajo.

  Uprizoritev je nastala po drami Howarda Zinna.

  Režija: Kolektiv ZIZ
  Nastopajoči: Kolektiv ZIZ: Izidor Gavez, Rebeca Jazbinšek, Tamara Zaner // Anastazija Leščak, Tina Podbevšek, Tomaž Podbevšek, Jan Podbrežnik, Barbara Polajnar.
  Dramaturgija: Urša Adamič
  Oblikovanje luči: Janko Oven
  Fotografija: Peter Črnčec
  Prevod drame: Sanja Vodovnik
  Produkcija: ZIZ, Pekarna Magdalenske mreže Maribor
  Koprodukcija: Kulturno umetniško društvo Transformator, Narodni dom Maribor (Vetrinjski dvor)

  Hvala: Teja Colja, Justin Durel, Alenka Marinič, Simon Žlahtič, Lucija Smodiš, Sanja Vodovnik in Petra Kosi.

AEC v1.0.4