Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  13. 02. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Večer z Muco Copatarico

  Na tokratni sprostitveni delavnici, v viharju študentskih izpitnih obdobij, bomo za mrzle zimske dni izdelovale_i copatke. Ker bi bili taki iz zgornje fotografije za našo čudovito mavrično skupnost čisto preveč dolgočasni, jih bo vsak_a po svojih željah seveda tudi okrasil_a in s tem izrazil_a vse umetniške talente, ki jih premore :-)

 • Čas:
  13. 02. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Zakotja literature | Vroče knjige: erotika v literaturi

  Ali je nazorna, seksualno eksplicitna pisava manjvredna od »resne« literature?

  Spomnimo se priljubljenih erotičnih zbirk iz 70-ih in 80-ih, srbskega Erotikona in slovenskega Dotika, pri katerih so izšla klasična dela Markiza de Sada, Georgesa Bataillea, Henryja Millerja, Charlesa Bukowskega, Anais Nin idr. Kakšna je proizvodnja dobre erotične literature dandanes?

  Ali lahko tovrstna literatura pohujša oziroma zlorabi bralca, bralko, zlasti mlade? Kako sploh postaviti meje med »primernimi in neprimernimi« erotičnimi vsebinami v književnih delih? Oziroma: bi uvrstili kakšno de Sadeovo dela na seznam srednješolskega obveznega branja?

  Pisateljica Suzana Tratnik bo na predvečer Valentinovega načela vroče literarne teme v pogovoru z dr. Alojzijo Zupan Sosič, profesorico slovenske književnosti, in pisateljem Davorinom Lenkom, dobitnikom nagrade kresnik za prvenec Telesa v temi.

AEC v1.0.4