Napovednica

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • 12. 02. 2018
  Lokacija:
  nejc.bernik@zrc-sazu.si

  Predstavitev dela arhitektk, gradbenic in oblikovalk na 8. marec

  Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, ki je partner projekta MoMoWo (Women's Creativity Since the Modern Movement/ Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje) s podporo Ustvarjalne Evrope projektantkam ponuja možnost, da na dan žena, 8. marca, širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. Rok prijave je 12. februar.

  Na letošnji dan žena bo v sklopu projekta MoMoWo potekal tretji Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, in sicer v partnerskih državah projekta - Španiji, Italiji in Sloveniji ter na Slovaškem.

  MoMoWo je prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, posvečen ženskam, aktivnim v svetu projektiranja in gradnje. Primarni cilj projekta MoMoWo je prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so in v določeni meri še ovirajo afirmacijo žensk v svobodnih poklicih. MoMoWo ni le raziskovalni projekt, saj se s posebno pozornostjo osredotoča na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki.

  Na spletni strani http://ced-slovenia.eu/3-dan-odprtih-vrat-v-ateljejih-arhitektk-gradbenic-oblikovalk/ je na voljo obrazec.

 • Čas:
  12. 02. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mkc Maribor, Ob železnici 16, Maribor

  STIK Maribor - "Svetlooki / temnooki"

  Tokratni STIK bo osnovan na pogovoru o filmu Modrooki.
  Dokumentarni film Modrooki (Blueeyed) avtorja BertramaVerhaaga prikazuje delavnico o rasni nestrpnosti v ZDA, ki jo izvaja mednarodno priznana trenerka raznolikosti Jane Elliott že nekaj desetletij. Delavnico, ki jo je najprej izvajala v šoli, kjer je poučevala, je razvila v času boja Afroameričanov za enakopravnost v ZDA, in sicer po atentatu na Martina Luthra Kinga, ml. Z delavnico je želela izpostaviti diskriminacijo na osnovi rasnega razlikovanja, ki je posameznicam_kom in celotnim skupnostim onemogočala enakopravno in polnopravno udejstvovanje v družbi.

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  ** Dobimo se v ponedeljek, 12. februarja 2018 ob 18.00 uri v Mladinskem kulturnem centru Maribor / MKC Maribor (Ob železnici 16), v Mariboru. **

  Se STIKnemo!

AEC v1.0.4