Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  09. 01. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Trg Brolo 1, Koper

  Otvoritev razstave Tržaške Slovenke

  Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Narodna in študijska knjižnica Trst

  vabita na otvoritev razstave

  Tržaške Slovenke

  v torek, 9. januarja 2018 ob 18. uri v avli knjižnice, Trg Brolo 1, Koper.

  Razstavo sta pripravila Narodna in študijska knjižnica iz Trsta za obeležitev 70-letnice ustanovitve (1947) ter Zveza slovenskih kulturnih društev; z njo so se želeli spomniti na 120-obletnico izhajanja Slovenke, prve slovenske ženske revije, ki je začela izhajati v Trstu leta 1897, in njene duše – urednice Marice Nadlišek, katere 150-letnico rojstva smo praznovali preteklo leto. Odprtje razstave bo obogatila predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki ga je lansko jesen izdala tržaška založba Mladika v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm in vsebuje devetindvajset prispevkov različnih avtorjev in avtoric iz zamejstva in matice, posvečenih primorskim avtoricam od konca 19. stoletja do sodobnosti.

  Na predstavitvi bodo prisotne urednica zbornika Marija Pirjevec, Jasna Čebron, Karin Marc Bratina in Vladka Tucovič.

  Razstava bo na ogled do 31. januarja 2018.

 • Čas:
  09. 01. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Klub študentov Kranj, Slovenski trg 5, Kranj

  STIK Kranj - Queer pravljice

  Kaj so pravljice, katere poznamo? Kakšna je (bila) njihova funkcija? Kakšen je njihov vpliv na družbeno moralo in mentaliteto?
  Na tokratnem STIKu bomo ustvarjalne_i!
  Prostor bo za preokvirjanje že obstoječih pravljic v njihove queer verzije; vzporedno pa bo prostor tudi za kreiranje novih, bolj nenormativnih pravljic.
  Nekaj pravljic prinesemo me_i, vabimo pa vas, da imate s seboj tudi kakšno svojo najljubšo ali malo manj ljubo pravljico, za katero želite da jo po-queerimo.

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  ****Dobimo se v sredo, 10. januarja 2018 ob 18.00 uri v v Klubu študentov Kranj (Slovenski trg 5), v Kranju.****

  Se STIKnemo!c

AEC v1.0.4