Napovednica

 • Čas:
  od 17. 01. 2018
  do 02. 02. 2018
  Lokacija:
  Photon - Centre for Contemporary Photography, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

  Borut Peterlin: Očetova zgodba / A Father’s Tale

  Otvoritev: 16. 1. ob 19h

  16. 1. – 2. 2. 2018

  Borut Peterlin je zadnja leta eden najbolj agilnih ambasadorjev vračanja k analogni fotografiji, zlasti tehniki mokrega kolodija na steklu, ne samo v Sloveniji, temveč v širšem svetovnem merilu. S svojo (hiper)aktivnostjo na tem področju, kjer obilno in s pridom izrablja svetovni splet, se uvršča med vodilne poznavalce in promotorje tehnike, ki je bila izumljena davnega leta 1851, vendar gre po avtorjevem mnenju »za superiorni medij, boljši kot so vsi digitalci ali kot film - ko gre za tonaliteto in ločljivost.« Z novim projektom “Očetova zgodba” in istoimensko monografijo se januarja in februarja 2018 ponovno predstavlja v Photonovih galerijah v Ljubljani in na Dunaju.

  “Ko sem imel deset let, sem se opekel z bencinom. Opekline so bile tako hude, da sem komaj preživel. Bilo je izjemno težko, a šele, ko sem postal oče, sem spoznal, da je moralo biti mojim staršem še mnogo huje! Spoznal sem, da je strah pred izgubo otroka mnogo hujši od strahu pred lastim koncem. Z ženo sva se po 21 letih razšla in te podobe govorijo o izgubi in oddaljenosti. Te podobe govorijo o navezanosti. Te podobe govorijo o fotografiji, kot mostu. Te podobe ustvarjajo preteklost. Te podobe govorijo o radostih in bolečinah biti oče”, pravi o svoji novi fotografski seriji avtor.

  Borut Peterlin je fotografijo študiral v Pragi, kjer je tudi diplomiral, nato se je izpopolnjeval v Benettonovem raziskovalno-kreativnem centru Fabrica v Italiji, podiplomski študij pa je končal v Londonu. Je ustanovitelj in dolgoletni programski vodja festivala Fotopub, zadnja leta pa je profesionalno sodeloval z revijo Mladina in v različnih komercialnih projektih. Pred nekaj leti se je navdušil nad portretiranjem v tehniki ambrotipije – mokrem kolodiju na steklu – nato pa je začel uporabljati to staro tehniko kot avtorsko izrazno sredstvo v sodobni fotografiji.

  https://photon.si/?owlabpfl=borut-peterlin-ocetova-zgodba-2

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  27. 01. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Trojček Jan Oxenberg + otvoritveni žur

  Lezbična četrt
  30 let. Kontra.
  27. 1. - 3. 2. 2018

  Vabljene_i na otvoritev 4. festivala Lezbična četrt.

  Sobota, 27. 1. 2018
  20:00 Slovenska kinoteka: Odprtje festivala + Trojček Jan Oxenberg
  23:00 – 5:00 Klub Monokel: Otvoritveni žur

  Trojček Jan Oxenberg:

  Domači posnetki
  ZDA, 1972, barvni, 12’, slov. pod.
  Ta kratki film je točno to, kar napoveduje v naslovu: skupek na hitro zmontiranih družinskih posnetkov z režiserkinimi ironičnimi komentarji, še zlasti srednješolskih trenutkov: »Bila sem videti tako normalno, počutila pa sem se tako drugačno.« Družinski posnetki majhne deklice, ki pleše s punčko in nerodno posnema feminilno eleganco svoje mame, ter šolski posnetki navijačice se skupaj z inserti lezbičnega druženja in pohoda za pravice lezbijk in gejev povežejo v nadgradnjo navadnih družinskih posnetkov.

  Jaz pa nisem taka
  ZDA, 1973, barvni, 5’, slov. pod.
  Tragikomični skeč o zanikanju gledalke ženskega kotalkarskega derbija, ki prisega, da so udeleženke derbija samo »običajne« ženske, pa še žene in matere. Niti slučajno pa ne lezbijke. One že niso take!

  Komedija v šestih nenaravnih dejanjih
  ZDA, 1975, čb, 25’, slov. pod.
  Duhovita satira se poigrava s stereotipnimi podobami o lezbijkah v šestih »nenaravnih dejanjih«. Jan Oxenberg spretno vzbudi simpatijo za svoje lezbične like oziroma karikature, kot so »dekle brez plesalca«, ki naj bi se iz obupa odločilo za lezbično zvezo, »nadlegovalka otrok«, ki se na vsakdanji ravni posveča fantomski rekrutaciji deklic v svet lezbištva, ali »huda lezba«, ki pred seboj pomendra vse, kar leze in gre. Nekaj nenaravnih dejanj je posvečenih še t. i. igranju spolnih vlog, idealizaciji romantične ljubezni in večnemu politiziranju o nemonogamnih zvezah v lezbični skupnosti.

  Po filmski projekciji bo v preddverju Kinoteke pogostitev. Za kulinariko skrbita Taeko in vinogradništvo Liponik.

  Sledi otvoritveni žur v Klubu Monokel!

  Didžejke: Noir (trip hop, ambiental, dark elektronika), Blönduós (dark elektronika, melodični tehno), Kamasutra (alter pop, elektro, dark elektronika)
  Vidžejka Koala se ukvarja z dokumentarnim filmom, vsake toliko pa poskrbi za vizualije na nam vsem znanih zidovih.

  Program celotnega festivala: https://www.facebook.com/events/150517265729631/

AEC v1.0.4