Napovednica

 • Čas:
  od 17. 01. 2018
  do 02. 02. 2018
  Lokacija:
  Photon - Centre for Contemporary Photography, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

  Borut Peterlin: Očetova zgodba / A Father’s Tale

  Otvoritev: 16. 1. ob 19h

  16. 1. – 2. 2. 2018

  Borut Peterlin je zadnja leta eden najbolj agilnih ambasadorjev vračanja k analogni fotografiji, zlasti tehniki mokrega kolodija na steklu, ne samo v Sloveniji, temveč v širšem svetovnem merilu. S svojo (hiper)aktivnostjo na tem področju, kjer obilno in s pridom izrablja svetovni splet, se uvršča med vodilne poznavalce in promotorje tehnike, ki je bila izumljena davnega leta 1851, vendar gre po avtorjevem mnenju »za superiorni medij, boljši kot so vsi digitalci ali kot film - ko gre za tonaliteto in ločljivost.« Z novim projektom “Očetova zgodba” in istoimensko monografijo se januarja in februarja 2018 ponovno predstavlja v Photonovih galerijah v Ljubljani in na Dunaju.

  “Ko sem imel deset let, sem se opekel z bencinom. Opekline so bile tako hude, da sem komaj preživel. Bilo je izjemno težko, a šele, ko sem postal oče, sem spoznal, da je moralo biti mojim staršem še mnogo huje! Spoznal sem, da je strah pred izgubo otroka mnogo hujši od strahu pred lastim koncem. Z ženo sva se po 21 letih razšla in te podobe govorijo o izgubi in oddaljenosti. Te podobe govorijo o navezanosti. Te podobe govorijo o fotografiji, kot mostu. Te podobe ustvarjajo preteklost. Te podobe govorijo o radostih in bolečinah biti oče”, pravi o svoji novi fotografski seriji avtor.

  Borut Peterlin je fotografijo študiral v Pragi, kjer je tudi diplomiral, nato se je izpopolnjeval v Benettonovem raziskovalno-kreativnem centru Fabrica v Italiji, podiplomski študij pa je končal v Londonu. Je ustanovitelj in dolgoletni programski vodja festivala Fotopub, zadnja leta pa je profesionalno sodeloval z revijo Mladina in v različnih komercialnih projektih. Pred nekaj leti se je navdušil nad portretiranjem v tehniki ambrotipije – mokrem kolodiju na steklu – nato pa je začel uporabljati to staro tehniko kot avtorsko izrazno sredstvo v sodobni fotografiji.

  https://photon.si/?owlabpfl=borut-peterlin-ocetova-zgodba-2

 • Čas:
  17. 01. 2018
  od 11:00 do 13:30
  Lokacija:
  Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Novi trg 3, Ljubljana

  120 let Slovenke

  Slovenska akademija znanosti in umetnosti v sodelovanju z Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete UL vabi na znanstveni simpozij o prvem slovenskem ženskem časopisu 120 let Slovenke, ki bo v sredo, 17. januarja 2018, ob 11. uri v dvorani SAZU.  Program

  - akad. prof. dr. Alenka Šelih : Pozdravni govor in uvodna beseda

  - prof. dr. Marta Verginella (FF, UL): Slovenka - prvi slovenski ženski časopis in vloga Marice Nadlišek

  - doc. dr. Irena Selišnik (FF, UL): Ivanka Anžič Klemenčič in zaton Slovenke

  - dr. Urška Strle (FF, UL): Slovenkini idejni nastavki iz tujih kulturnih okolij: skica kontekstov in konceptov

  - dr. Petra Testen (FF, UL in SAZU): Slovenka in njena "moška mreža"

  - dr. Vita Žerjal Pavlin: Slovenkine pesnice in njihove reprezentacije ženskih identitet.

  - prof. dr. Katja Mihurko Poniž (UNG): Zofka Kveder - Slovenkina najbolj prodorna in marljiva sotrudnica

  - doc.dr. Ana Cegol Paradiž (FF, UL): Slovenka in "žensko vprašanje"

  12.30: razprava

  - prof.dr. Eva Bahovec (FF, UL), prof.dr. Milica G. Antić (FF, UL)  Slovenka je izhajala v Trstu med letoma 1897 in 1902. Referentke bodo osvetlile vlogo, ki sta jo imeli urednici Slovenke, Marica Nadlišek Bartol in Ivanka Anžič Klemenčič. Predstavljeni bodo pesnice, pisateljice, prevajalke, ne nazadnje pa tudi pisci in sodelavci tega prvega slovenskega ženskega lista. V ozadju nastanka in izhajanja Slovenke je delovala skupina slovenskih izobraženk in izobražencev, ki so se v slovenskem prostoru in tudi zunaj njega angažirali za ženski časopis in verjeli v nujo njegovega izhajanja.

  Ženska emancipacija je v Evropi proti koncu 19. stoletja postala civilizacijski kanon. Treba ga je bilo doseči tudi v slovenskem prostoru, vsaj tako so menili tiste in tisti, ki so se najbolj vneto angažirali za izhajanje Slovenke. Šlo je za časopisni podvig, ki je želel napraviti konec slovenskemu zamudništvu in podpreti žensko aktivnost v slovenskih narodnih vrstah. Predvsem mlajša generacija panslovanskih in kozmopolitsko orientiranih intelektualk in intelektualcev je verjela, da lahko le nova vloga žensk v družbi prispeva k razvoju slovenske družbe in slovenski narod postavi ob bok drugim velikim evropskim narodom.

 • Čas:
  17. 01. 2018
  od 19:00 do 21:30
  Lokacija:
  Poligon -> kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

  Lgbtiq in Tech :: v2.0

  It's time for another LiT (get it?) meet-up!

  In the last few months from the last meet-up, we've made new friends and built new apps. Let's introduce them to each other!

  From the community for the community, with these events we hope to help our fellow unicorns build a professional network and offer a safe, queer space to hang out.

  This meet-up's topic is how tech and NGOs can work together to build a better, more inclusive future. We'll talk more about these opportunities with Klemen Dragar from IBM and the head of Legebitra, Lana Gobec.

  A geeky night to remember!

  19:00 — 19:15 :: Queering Up Activity

  19:15 — 19:45 :: Lana Gobec: Behind the scenes of “Kaj pa ti opaziš?/What do you notice?” campaign
  Building your own narrative and getting to know your target group in campaigning for Equality.

  19:45 — 20:15 :: Interview with Klemen Dragar, IBM

  20:15 — 20:45 :: Show'n'Tell
  Mia Erbus, Blaž Vukelić, Jessica Martinez C. Lima, Nika Kvas Lapkovski

  20:45 — 21:30 :: Free Drink & Mingling

  Have a LIGHTNING TALK or PITCH you'd like to share with us in our Show'n'Tell segment? Get in touch with Heidi Pun.

 • Čas:
  17. 01. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Mir poznaš, kot ga poznajo ljudje, ki so preživeli dolgo vojno

  V pogovoru s prevajalko Katjo Zakrajšek se bomo posvetili literarnem ustvarjanju britansko somalske pesnice Warsan Shire.

  »Warsan Shire je somalskega rodu, rojena v Keniji, živi in ustvarja v Veliki Britaniji. V svoji poeziji se posveča izkušnjam migrantk in migrantov, begunk in beguncev, vprašanjem vojne, izgube, izkoreninjenosti in pripadnosti ter navigiranja med različnimi družbenimi in kulturnimi okolji, oziroma, kot sama pravi, 'nadrealizmu imigrantskega vsakdanjika'. V njej se srečujejo glasovi in zgodbe (pretežno) žensk, ki se v tem kontekstu na različne načine soočajo s tesno prepletenimi vprašanji spola, spolnosti in ljubezni, vojne in nasilja ter kulturnih predpostavk. Shire je bila uradna »mlada pesnica« Londona in njene tekste najdemo v antologijah mladih britanskih pesnikov; prejela je tudi Brunelovo nagrado za afriško poezijo ... To je bila med drugim tudi lepa priložnost za širjenje tega, kaj v Sloveniji razumemo pod pojmom britanske (in širše, evropske) književnosti oziroma poezije,« je povedala Katja Zakrajšek, prejemnica priznanja Lirikonov zlat 2017 za vrhunske revijalne prevode iz britanske poezije XXI. st. v slovenščino (za prevedene pesmi Warsan Shire).

  Pesmi bosta brali Špela Frlic in Katja Zakrajšek.

  Vabljeni na 10. pogovor v sklopu serije!

 • Čas:
  17. 01. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Biseksualno srečanje: biseksualnost in transspolnost

  Med biseksualnostjo in transspolnostjo obstaja veliko vzporednic: obe pod vprašaj postavljata binarno dojemanje sveta in obe sta zaradi tega redno spregledani in zapostavljeni. Bi in trans skupnosti sta zato zmeraj bili zaveznici, med njima pa obstaja tudi velik presek: najpodostejša spolna usmerjenost med trans osebami je prav biseksualnost.

  Na tokratnem srečanju bomo zato spregovorile o odnosu med biseksualnostjo in transspolnostjo in vsem, kar spada zraven: ali kot posameznice_ki dodemamo svoj spol in spolno usmerjenost kot povezana? Ali nas ljudje privlačijo na podlagi spola/spolnega izraza ali pa ta za nas nista pomembna? Ali so spolne vloge v odnosih z biseksualnimi/transspolnimi osebami bolj razrahljane?

  Delavnico bosta vodili Kvartirjeva aktivistka Kitty Žnidar in trans aktivistka in režiserka dokumentarne serije Bisexual Banter, Verity Ritchie. Vabljene_i biseksualke_ci, trans osebe, biseksualne trans osebe ter vse_i ostale_i, ki se ne najdete v črno-belih kategorijah ali pa bi rade_i izvedele_i kaj več o sivinah spola in spolne usmerjenosti.

AEC v1.0.4