Napovednica

 • Čas:
  16. 01. 2018
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  LGBT+ activity

  Za pomoč pri prebujanju iz januarske hibernacije smo pripravile_i mavrično obarvano verzijo družabne igre Activity, kjer s pantomimo, risanjem ali govorjenjem uprizarjate besede in izraze, druge_i pa jih morajo čim hitreje uganiti. Med seboj se bomo pomerile_i razdeljene_i v skupine. Obetamo si večer poln smeha in zabave, poskrbele_i pa bomo tudi za 'popraznične' prigrizke. Toplo vabljene_i, pripeljite pa tudi prijatelje_ice, da bo še bolj prijetno. :)

 • Čas:
  16. 01. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Od olimpijade do begunskega čolna

  Samia Yusuf Omar (1991–2012) je bila somalijska tekačica, udeleženka poletnih olimpijskih iger 2008 v Pekingu, kjer je izpadla v predtekmovanju teka na 200 metrov. Pogoji za trening v razrušenem Mogadišu so bili nemogoči, poleg tega so mesto obvladovale paravojaške milice, ki so ženskam prepovedovale ukvarjanje s športom. Grozile so ji s smrtjo, zato je najprej poskusila trenirati v sosednji Etiopiji, kjer pa ni bilo nič bolje. S teto sta se odločili prebegniti v Evropo, kjer je Samia Yusuf Omar želela najti trenerja in se pripraviti, da bi dostojno zastopala svojo domovino na londonskih olimpijskih igrah 2012. Iz Libije sta z drugimi begunci odrinili na prepolnem gumenjaku, ki mu je kmalu zmanjkalo goriva. Aprila 2012 je blizu italijanske obale utonila, stara 21 let.

  Nemški stripar Reinhard Kleist je v risoromanu Sanje o olimpijadi predstavil njeno življenjsko zgodbo, ki bo služila za osnovo pogovora 16. 1. 2018 v Vodnikovi domačiji. Prevajalka in dramaturginja Mojca Kranjc, ki je knjigo prevedla v slovenščino, ter novinarja Ervin Hladnik Milharčič in Igor E. Bergant bodo, izhajajoč iz risoromana, z urednico knjige Anjo Golob razpravljali o temah begunstva, športa ter aktualne politične situacije doma in v svetu. Med pogovorom se bomo poskušali tudi v živo povezati z Mogadišem, da bi dobili kar se da neposredno sliko tamkajšnjih razmer po najstrašnejšem terorističnem napadu na somalijskih tleh oktobra 2017, v katerem je umrlo več kot tristo ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

  VSTOPNINA: 2 EUR
  (Ob nakupu knjige s kupljeno vstopnico popust 2 EUR. Kdor ima knjigo že od prej in jo prinese s sabo, ima brezplačen vstop.)

  Dogodek pripravljajo VigeVageKnjige.

AEC v1.0.4