Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  od 12. 10. 2017
  do 10. 11. 2017
  Lokacija:
  Galerija ŠKUC

  MŽ: Liminalni agenti

  LIMINALNI AGENTI
  ŠPELA PETRIČ MIHA TURŠIČ TJAŠA POGAČAR
  Slovenija
  Razstava

  Razstava predstavlja projekte, ki kombinirajo umetniške in znanstvene postopke in pristope za izgradnjo alternativnih modelov relacij z nečloveškimi drugimi – najsibo rastlinskimi, živalskimi ali tehnološkimi – relacij, ki ne bi temeljile na privilegiranju človeškega. Taka neantropocentrična perspektiva odpira prostor za nove koncepcije in konfiguracije življenja in prihodnosti ter predstavlja izziv tudi za sodobno umetnost, saj terja prevpraševanje njene humanistične podlage.

  Kuratorka: Tjaša Pogačar

  Predstavljeni projekti:

  Voyager / 140 AU, Špela Petrič in Miha Turšič
  Naval Gazing, Špela Petrič
  Skotopoeza, Špela Petrič
  Fitateratologija, Špela Petrič
  becoming.a(thing), Špela Petrič in Miha Turšič
  Razstavni dogodki:
  14. oktober, 17.00-20.00: becoming.a(thing), participativni semiotični laboratorij
  19., 26. oktober, 18.00: vodstva po razstavi s kuratorico
  Vstop prost.

 • 07. 11. 2017
  Lokacija:
  Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

  Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba

  Društvo Legebitra in Mladinski kulturni center Maribor vabita na regionalno konferenco z naslovom Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba.

  Z regionalnimi konferencami želimo v lokalnih okoljih odpreti razpravo okrog dojemanja spolne usmerjenosti v družbi.

  Okvirni program:
  16.00 Predavanje: Okvirji homofobnega diskurza

  17.00 Okrogla miza

  Konference so sestavljene iz uvodnega predavanja o homofobnem diskurzu v slovenski družbi in okrogle mize z osebami iz lokalnega okolja, ki bodo v debati delile svoje poglede na dojemanje in razumevanje spolne usmerjenosti v družbi in lokalnem okolju iz katerega prihajajo. Teme pogovora se bodo dotikale razkritja spolne usmerjenosti v družbi in pomembnost le-tega, vloge stereotipov in dejanj posameznic_kov, ki bi vodile k večji sprejetosti LGBT oseb.

 • Čas:
  od 07. 11. 2017
  do 12. 11. 2017
  Lokacija:
  Rdeči dvorani Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana Mestne hiše Ljubljana

  Jasna Klančišar: 30''

  V torek, 7. novembra 2017, bo ob 13. uri
  v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana
  podelitev certifikatov LGBT prijazno.

  Dogodku bo v Osrednjem atriju sledila otvoritev fotografske razstave
  Jasne Klančišar:
  30" – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

  Proces tridesetsekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvaindvajset portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto. Tudi tiste v senci ničesar ne skrivajo, le izpostavijo zase pomembnejše dele; so vidne_i, kot želijo biti videne_i, v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.

  Razstava predstavlja obeleženje Dneva vidnosti transspolnih oseb 2017 (Transgender Day of Visibility). Nastala je v organizaciji Zavoda TransAkcija, fotografinje Jasne Klančišar in njene asistentke Maje Ličen.

 • Čas:
  07. 11. 2017
  od 11:00 do 14:00
  Lokacija:
  Centar za ženske studije, Dolac 8, 10 000 Zagreb

  Simpozij: Oktobarska revolucija i žensko nasljeđe

  Centar za ženske studije poziva vas na obilježavanje 100. godišnjice Oktobarske revolucije!

  U mnoštvu publikacija, znanstvenih skupova, izložbi, digitalnih arhiva i mrežnih stranica posvećenih stogodišnjici Oktobarske revolucije, rijetko se može čuti i doživjeti glasove žena kao aktera povijesnog događaja koji je žestoko uzdrmao stari i iznjedrio novi, suvremeni svijet. Otvorenost lijevih političkih pokreta i partija prema ženama kao revolucionarnim političkim subjektima aktivirala je obespravljenu polovicu čovječanstva da oblikuje nove ciljeve, metode i način rada unutar i izvan ženskih udruženja i pokreta, a imala je i dalekosežan utjecaj na sve socijalne, protukolonijalne i nacionalne revolucije u dvadesetom stoljeću. Proleterski imaginarij vezan uz prvu državu radnika, seljaka i intelektualaca, zajednicu modernog ustava, planske privrede, opće modernizacije, socijalnih službi i socijalnih servisa, zajamčenih reproduktivnih prava i seksualnih sloboda, uz niz kontradikcija, ambivalencija i devijacija u većem ili manjem opsegu i raznim fazama eksperimenta, iznjedrit će političke aspiracije, utopijske vizije i konkretne aktivnosti milijuna ljudi na svim kontinentima.
  Više informacija o programu:
  >> https://zenstud.hr/2017/10/31/simpozij-oktobarska-revolucija-i-zensko-nasljede/

AEC v1.0.4