Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  13. 11. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Migracijska politika EU : nove artikulacije izključevanja v 21. stoletju

  Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigi: Migracijska politika EU : nove artikulacije izključevanja v 21. stoletju
  O knjigi bosta spregovorila avtorica knjige TJAŠA UČAKAR in dobra poznavalka obravnavane tematike MOJCA PAJNIK. Pogovor bo vodila JASNA PODREKA.
  Monografija prinaša nova spoznanja na področju igracijskih študij, predvsem razširitev razumevanja migracijske politike EU kot restriktivne, represivne in proti-evropske, kar je prevladujoč okvir kritične teorije migracij, z novim razumevanjem udejanjanja evropskega apartheida v 21. stoletju, ki ga ne zaznamujejo zgolj represivne plati oblasti, temveč vse bolj pogosto tudi produktivne dikcije temeljnih evropskih vrednot in njenih deklarativnih humanističnih usmeritev. Avtorica se analize loteva z zgodovinsko primerjalno tekstualno analizo ključnih dokumentov evropske migracijske politike in opozarja na represijo in izključevanje znotraj novega polja udejanjanja evropskega apartheida, ki ga zaznamujejo afirmativni diskurzi o temeljnih evropskih vrednotah, varovanju človeških življenj, humanosti in humanitarnosti, torej diskurzi, ki so na prvi pogled varni, vključujoči in diametralno nasprotni represivnim ukrepom na terenu.

 • Čas:
  13. 11. 2017
  od 17:30 do 20:30
  Lokacija:
  Slovenski etnografski muzej, Metelkova ulica, 2, Ljubljana

  Projekcija filma Božja napaka s pogovorom ob razstavi LGBT

  Salomé je svoje življenje razgalila v kratkem dokumentarnem filmu Božja napaka in prvi knjigi s transrodno tematiko Novo rojstvo, oboje za dobrobit sprejemanja različnosti v družbi in v pomoč vsem, ki se znajdejo na podobni poti.

  O transspolnosti in spremembi spola se bomo pogovarjali s Salomé in Anjo Koletnik, ustanoviteljico Zavoda TransAkcija. Delovanje Zavoda je usmerjeno v podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb, prav november pa so člani_ce izbrali_e za mesec osveščanja o transspolnosti.

  Salomé bo kot medijska osebnost razkrila tudi, kje vidi moči in kje omejitve raznolikih medijev. Doslej je pripravljala show nastope, sodelovala je pri snemanju video spotov in resničnostih oddaj, s Tomažem Miheličem sta napisala njeno biografijo, tri mlade avtorice so o njej posnele portretni film, šla je skozi proces priprave razstave o svojih identitetah; kateri medij je še izziv v prihodnosti?

  Pred filmsko-pogovornim večerom Vas vabimo na ogled razstave LGBT: Razstava štirih. Od 17. ure naprej je prost vstop na razstavo, ob 17.30 pa napovedujemo vodstvo Salomé.

  Podatki o filmu in knjigi:
  Božja napaka. Avtorice Eva Matarranz, Anna Savchenko in Catarina Leal, Luksuz produkcija, 2014, 23 minut.
  Novo rojstvo: Iskrena pripoved o trpljenju, ljubezni in preobrazbi transseksualke Salomé. Avtor Tomaž Mihelič, Učila International, 2009.

AEC v1.0.4