Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  od 07. 11. 2017
  do 12. 11. 2017
  Lokacija:
  Rdeči dvorani Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana Mestne hiše Ljubljana

  Jasna Klančišar: 30''

  V torek, 7. novembra 2017, bo ob 13. uri
  v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana
  podelitev certifikatov LGBT prijazno.

  Dogodku bo v Osrednjem atriju sledila otvoritev fotografske razstave
  Jasne Klančišar:
  30" – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

  Proces tridesetsekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvaindvajset portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto. Tudi tiste v senci ničesar ne skrivajo, le izpostavijo zase pomembnejše dele; so vidne_i, kot želijo biti videne_i, v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.

  Razstava predstavlja obeleženje Dneva vidnosti transspolnih oseb 2017 (Transgender Day of Visibility). Nastala je v organizaciji Zavoda TransAkcija, fotografinje Jasne Klančišar in njene asistentke Maje Ličen.

 • Čas:
  11. 11. 2017
  od 09:00 do 18:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  TransTube: video delavnica

  Zavod TransAkcija v sklopu TransFormacij II - meseca osveščanja o transspolnosti, vabi na video delavnico TransTube, ki bo potekala v soboto, 11.11.2017 med 9.00 in 18.00 v Klubu Tiffany. Delavnica bo potekala pod budnim mentorskim očesom snemalke Lee Aymard.

  Delavnica je v prvi vrsti namenjena transspolnim in cisspolno nenormativnim osebam, ki so ali pa si želijo postati vlogerke_ji, youtuberke_ji in jih zanima (video) aktivizem. Udeleženke_ci so lahko začetnice_ki ali pa imajo že nekaj izkušenj s tega področja.

  Na delavnici se bomo naučile_i profesionalnih prijemov in trikov, ki so ključnega pomena za izdelavo in urejanje videov. Poudarek bo na vlogih in youtube videih ter na praktičnem delu; začele_i bomo z nekaj teorije, ki bo vključevala vse od priprav za snemanje, produkcijo in postprodukcijo.

  Omejeno število udeleženk_cev (8 oseb) bo omogočalo individualno delo ter oblikovanje poteka delavnice glede na potrebe in želje udeleženk_cev. Priložnost bo torej, da vsak_a udeleženka_ec dobi nasvete za svoj način ustvarjanja in za izboljšanje le-tega.

  Zaradi omejenega števila mest se je na delavnico treba prijaviti:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrFt6QFyz4DHHF7p2Oc8HlLThO7EpXaN-L6DbVxklxH65eHw/viewform?usp=sf_link

 • Čas:
  11. 11. 2017
  od 13:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Biseksualno srečanje: wikimaraton

  Wikipedija je največji in najbolj priljubljen prosto dostopen vir informacij na spletu in pogosto prvi rezultat za veliko gesel v spetnih brskalnikih. Če npr. v google vtipkamo "biseksualnost", bomo na vrhu našle prav wikipedijo.

  Slovenski wiki članek o biseksualnosti trenutno v prvem odstavku trdi, da "običajno z izrazom biseksualec imenujemo osebo, ki spolno občuje z osebami obeh spolov, čeprav to ni nujno. Pogosto ljudje z biseksualnimi nagnjenji živijo ves čas heteroseksualno življenje" (kakopak brez navajanja kakršnihkoli virov), slikovno gradivo večinoma vključuje ilustracije trojčkov, članek pa se zaključi z odstavkom o starogrški pedofiliji.

  Wikimaraton je kolektivno urejanje wikipedije na določeno temo, v Ljubljani so npr. že potekali feministični in trans wikimaratoni. Tokratno bi srečanje bomo tako posvetile_i urejanju, pisanju in prevajanju slovenskih člankov o biseksualnosti, kot jo dojemata sodobna sociologija in LGBT skupnosti, biseksualni zgodovini, umetnicah_kih in slavnih osebah (vključno z lokalnim kontekstom - koliko slovenskih javnih oseb nam bo uspelo dodati?), da bo največja prosto dostopna enciklopedija nudila več in bolj zanesljive podatke o biseksualnosti tudi v slovenščini.

  Predhodne izkušnje z urejanjem wikipedije niso potrebne, prav tako ne ekspertno poznavanje biseksualnosti, saj je veliko člankov mogoče zgolj prevesti iz drugih jezikov. Za lačne wikipediste_ke bo na voljo pica. Se vidimo!

AEC v1.0.4