Napovednica

 • Čas:
  od 06. 06. 2017
  do 20. 06. 2017
  Lokacija:
  Različna prizorišča

  Festival Parada ponosa 2017

  Festival Parada ponosa 2017 združuje paleto različnih dogodkov in bo vrhunec dosegel v soboto, 17. junija, s tradicionalnim pohodom po ljubljanskih ulicah. Letošnji slogan Odstiranje nevidnega obiskovalko_ca festivala še posebej usmerja na dogodke, ki naslavljajo interspolnost.

  Vsi dogodki dostopni na: https://narobe.si/koledar/

 • Čas:
  od 07. 06. 2017
  do 09. 06. 2017
  Lokacija:
  Atrij ZRC Novi trg 2, Ljubljana

  Marija Terezija, znanstveni simpozij

  Leta 2017 bo minilo 300 let od rojstva ene najpomembnejših evropskih vladaric, Marije Terezije (13. 5. 1717 – 29. 11. 1780), ki je imela kot deželna kneginja slovenskih dežel velik vpliv na slovensko zgodovino. Ker je bila že ob nastopu vladanja leta 1740 soočena z nasledstveno vojno, ki je razkrila vse šibkosti dednih dežel, se je z vso vnemo posvetila njihovemu reformiranju.

  Med njene najpomembnejše ukrepe sodijo oblikovanje državne uprave, reformiranje davčnega sistema, poenotenje kazenskega zakonika, uvedba terezijanskega katastra, spodbujanje domačega gospodarstva (merkantilizem), naborni vojaški sistem, uvedba obveznega osnovnega šolstva (s poukom v »deželnih jezikih« na najnižji stopnji), spodbujanje izobraževanja, izboljšanje položaja kmetov (fiziokratizem) itd.

  Glavni cilj reform je bil sicer krepitev moči habsburške »države«, a so imele številne pozitivne učinke in so spodbudile procese modernizacije v vseh deželah monarhije, tudi v slovenskih. Nekateri ukrepi so se obdržali do konca habsburške monarhije, nekateri (v spremenjeni, posodobljeni obliki) pa tudi po njenem razpadu.

  Simpozij bomo otvorili v sredo, 7. junija ob 20:00 s koncertom ansambla musica cubicularis ter solista Alessandra Ciccolini-ja na baročni violini.

  Vljudno vabljeni.

  Stran simpozija: http://zimk.zrc-sazu.si/sl/dogodki/marija-terezija-razsvetljena-reformatorka-in-babica-srednje-evrope

 • Čas:
  09. 06. 2017
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Kinodvor. Mestni Kino. Kolodvorska 13, Ljubljana

  Otvoritveni večer festivala Parada ponosa 2017

  Film: Kosti spotike
  Leto: 2017
  Režija: Andrea Weiss
  Produkcija: Jezebel Production
  Čas trajanja: 75 minut
  Produkcija dogodka: Nina Dragičević, Društvo Parada ponosa, Kinodvor

  Dokumentarni film Kosti spotike raziskuje zgodovinski spomin v postfrankistični Španiji, posebno pozornost pa usmerja k represiji LGBT oseb pod frankizmom. Kaj se je dogajalo z LGBT ljudmi med fašističnim režimom v Španiji? Film razkriva njihove zgodbe, tudi zgodbo najslavnejšega španskega pesnika Federica Garcie Lorce, ki je postal simbol tako zgodovinskega spomina kot španskega LGBT gibanja.

  Z Andreo Weiss se bo pogovarjala Nina Dragičević.

  Častna pokroviteljica dogodka je evropska poslanka Tanja Fajon. Dogodek finančno podpira S&D – skupina naprednega zavezništva socialistov an demokratov v Evropskem parlamentu.

  Vstopnina: 5,30 EUR, 4,50 EUR*

  * Do popusta so upravičeni otroci do 14. leta, dijaki, študentje, upokojenci in brezposelni. Upokojenci popust uveljavljajo s kartico upokojenca (ZPIZ), otroci z zdravstveno izkaznico, študenti in dijaki s študentsko oziroma dijaško izkaznico z nalepko za tekoče šolsko leto ali indeksom, brezposelni pa z veljavnim potrdilom oz. odločbo Zavoda RS za zaposlovanje, ki izkazuje status brezposelne osebe, in osebnim dokumentom.

AEC v1.0.4