Napovednica

 • Čas:
  od 06. 06. 2017
  do 20. 06. 2017
  Lokacija:
  Različna prizorišča

  Festival Parada ponosa 2017

  Festival Parada ponosa 2017 združuje paleto različnih dogodkov in bo vrhunec dosegel v soboto, 17. junija, s tradicionalnim pohodom po ljubljanskih ulicah. Letošnji slogan Odstiranje nevidnega obiskovalko_ca festivala še posebej usmerja na dogodke, ki naslavljajo interspolnost.

  Vsi dogodki dostopni na: https://narobe.si/koledar/

 • Čas:
  07. 06. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Misliti vsakdanje življenje

  Misliti vsakdanje življenje: spreminjati zasebne probleme v javna vprašanja

  Okrogla miza ob 20-letnici Centra za socialno psihologijo na FDV UL

  bo v sredo, 7. junija 2017 ob 18h
  v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana).

  Gostje bodo Metka Mencin Čeplak, Tanja Rener in Mirjana Ule,
  pogovor bo vodila Tanja Lesničar – Pučko.

  Z okroglo mizo obeležujemo 30-letnico raziskovanja mladine in 20-letnico Centra za socialno psihologijo na FDV. Pogovarjali se bomo o tem, kako in kdaj je sociologija »odkrila« vsakdanje življenje in ga pripoznala kot pomembno in pomenljivo področje socioloških teoretizacij in raziskovanj. Kdaj in kako smo te teme, ki so bile teoretsko, raziskovalno, družbeno in politično marginalizirane, začele odpirati v Sloveniji? Kako smo s tematizacijo na videz trivialnih tem, kot so mladina, družine, spoli, seksualnost, zdravje, hrana, odpirali temeljna družbena (in politična) vprašanja izkoriščanja, neenakosti in nepravičnosti? Raziskovanje mladine za Center za socialno psihologijo nikoli ni bilo samo neka tematska niša, saj je preko študij mladine razpiral temeljne dileme družbenih procesov v Sloveniji. To bo tudi osrednja tema pogovora.
  Vabljeni!

 • Čas:
  od 07. 06. 2017
  do 09. 06. 2017
  Lokacija:
  Atrij ZRC Novi trg 2, Ljubljana

  Marija Terezija, znanstveni simpozij

  Leta 2017 bo minilo 300 let od rojstva ene najpomembnejših evropskih vladaric, Marije Terezije (13. 5. 1717 – 29. 11. 1780), ki je imela kot deželna kneginja slovenskih dežel velik vpliv na slovensko zgodovino. Ker je bila že ob nastopu vladanja leta 1740 soočena z nasledstveno vojno, ki je razkrila vse šibkosti dednih dežel, se je z vso vnemo posvetila njihovemu reformiranju.

  Med njene najpomembnejše ukrepe sodijo oblikovanje državne uprave, reformiranje davčnega sistema, poenotenje kazenskega zakonika, uvedba terezijanskega katastra, spodbujanje domačega gospodarstva (merkantilizem), naborni vojaški sistem, uvedba obveznega osnovnega šolstva (s poukom v »deželnih jezikih« na najnižji stopnji), spodbujanje izobraževanja, izboljšanje položaja kmetov (fiziokratizem) itd.

  Glavni cilj reform je bil sicer krepitev moči habsburške »države«, a so imele številne pozitivne učinke in so spodbudile procese modernizacije v vseh deželah monarhije, tudi v slovenskih. Nekateri ukrepi so se obdržali do konca habsburške monarhije, nekateri (v spremenjeni, posodobljeni obliki) pa tudi po njenem razpadu.

  Simpozij bomo otvorili v sredo, 7. junija ob 20:00 s koncertom ansambla musica cubicularis ter solista Alessandra Ciccolini-ja na baročni violini.

  Vljudno vabljeni.

  Stran simpozija: http://zimk.zrc-sazu.si/sl/dogodki/marija-terezija-razsvetljena-reformatorka-in-babica-srednje-evrope

AEC v1.0.4