Napovednica

 • 27. 06. 2017
  Lokacija:
  Kavarna Union, Miklošičeva 1, 1000 Ljubljana, Slovenia

  Pogovor z Ashton Applewhite

  Večer z Ashton Applewhite / Avtorica uspešnice Lepota let: manifest proti starizmu

  Ashton Applewhite je pisateljica, blogerka in aktivistka. Živi v New Yorku in že vse od leta 2007 piše o staranju in staromrzništvu na spletni strani ThisChairRocks.com in v blogu Yo, Is This Ageist?.

  Leta 2015 jo je Salt Magazine uvrstil na seznam 100 najbolj navdihujočih žensk – obenem z Angelino Jolie, Elizabeth Warren, Amal Clooney, Aung San Suu Kyi, Naomi Klein in drugimi pomembnimi aktivistkami –, ki se zavzeto zavzemajo za družbene spremembe.

  "Moje noči na plesišču se zdaj končajo v vroči kopeli z ledenimi blazinicami na obeh kolenih (smešno na pogled, a občutek je odličen). Domnevala sem, da gre le za vstopnino pri moji starosti. Še na misel mi ni padlo, da se moj hrbet, ki je enako star, odlično počuti, ali da je poskakovanje na plesišču morda zahtevalo davek tudi od mlajših prijateljev. Drugače rečeno, da gre mogoče enako ali bolj kriviti opravila ali okoliščine – betonska tla, kuhanje za štirideset gostov."


  Pogovor z avtorico bo vodila Vida Zei.
  Pogovor bo potekal v angleškem jeziku!

  Vabimo vas, da nas obiščete v sredo, 27. junija, ob 19. uri, v kavarni Union v Ljubljani.

 • Čas:
  27. 06. 2017
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Pogovor: STEREOTIPI–"Biseksualnost ne obstaja"

  Klub Tiffany: "Začenjamo s ciklom pogovornih večerov na temo stereotipov o različnih skupinah LGBTIQ skupnosti. Stereotipi nastajajo v širši družbi, a jih velikokrat zaradi socializacije ponotranjimo in tudi reproduciramo me_i same_i. Kako geji vidijo biseksualne osebe? Kakšni stereotipi veljajo o lezbijkah? Kako scena dojema transspolne osebe? Zakaj je med nekaterimi LGBTIQ osebami kvir negativna oznaka? Spraševale_i se bomo, kakšni stereotipi obstajajo v skupnosti do in znotraj različnih (pod)skupin, zakaj jih tudi me_i uporabljamo in predvsem na kakšne načine jih lahko skupaj sprevračamo, razbijamo in presegamo.

  Cikel bo vsaki izmed LGBTIQ črk posvetil svoj pogovor. Prvi bo na temo biseksualnosti.

  Čeprav raziskave vedno znova kažejo, da biseksualne osebe predstavljajo največji del LGBTIQ skupnosti, na sceni še vedno veljajo za turiste_ke, ki še iščejo svojo pravo spolno usmerjenost. Biseksualnost v najslabšem primeru ne obstaja, v najboljšem pa je lahkotna dietna različica homoseksualnosti, ki po koncu aventur in raziskovanja omogoča vrnitev v varno zavetje raznospolnih razmerij.
  Ampak zakaj so biseksualne osebe kljub temu strašnemu privilegiju izmed vseh spolnih usmerjenosti najbolj ranljiva skupina za spolno nasilje in duševne bolezni? Kaj se skriva za stereotipi? Kako izgleda angažirana, politična biseksualnost?

  Hkrati pa vas vabimo, da nam že pred samim dogodkom pomagate pri zbiranju različnih stereotipov (v obliki besedila, stripa, članka, videa …), ki jih bomo na pogovoru naslovile_i. Svoja mnenja, komentarje, vprašanja lahko podate v dogodeku na FB strani ali pa na naš mail: kulturnicenterq@gmail.com.
  Izpostavljena mnenja bomo predebatirale_i na dogodku.

  Vabljene_i!

  Soorganizacija: Kvartir

  Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za zdravje in socialno varstvo."

AEC v1.0.4