Napovednica

 • Čas:
  od 06. 06. 2017
  do 20. 06. 2017
  Lokacija:
  Različna prizorišča

  Festival Parada ponosa 2017

  Festival Parada ponosa 2017 združuje paleto različnih dogodkov in bo vrhunec dosegel v soboto, 17. junija, s tradicionalnim pohodom po ljubljanskih ulicah. Letošnji slogan Odstiranje nevidnega obiskovalko_ca festivala še posebej usmerja na dogodke, ki naslavljajo interspolnost.

  Vsi dogodki dostopni na: https://narobe.si/koledar/

 • 14. 06. 2017
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  »Spolna (ne)enačba: Uspešna dekleta in nepriljubljeni feminizem« - Pi pogovori (okrogla miza)

  Tokratni PI pogovori bodo potekali po dveh vzporednih tirih. Na eni strani se bomo spraševale, kako izboljšane možnosti deklet, njihova uspešnost, ki sicer sega visoko (a ne do najvišjih položajev!) v izobraževalni vertikali, in »napredek« v drugih segmentih življenja prikrivajo probleme neenakosti in seksizma, še posebej na področju vzgoje in izobraževanja. Kot kaže, je danes koncept feminističnega opolnomočenja radikalno preoblikovan – razumljen je skozi logiko individualne odgovornosti za uspeh ali neuspeh v sistemu domnevno neomejenih možnosti za vse.

  Po drugi strani pa nas bo zanimal odnos do feminizma (zlasti pri mladih). Feminizem je danes pogosto dojet kot nepotreben, celo škodljiv, kratko malo preživet in zato odvečen – »saj je enakost vendarle že dosežena«. Toda elementi feminizma, ki so vključeni v politično in institucionalno življenje ter promovirani skozi popularno kulturo oz. medije, so pravzaprav le neke vrste nadomestek za feminizem (A. McRobbie). Ta »prisvojitev« nekaterih feminističnih zahtev in poudarjena medijska vidnost tistih žensk, ki jim je uspelo, preprosto pomenita depolitizacijo feminizma. »Nisem feministka, toda ...«?

  Sogovornice: dr. Valerija Vendramin, Pedagoški inštitut; dr. Milica Antić Gaber, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in mag. Ana Mladenović, Pedagoški inštitut.

  Pričetek: 20:00

 • 14. 06. 2017
  Lokacija:
  Klub študentov Kranj, Slovenski trg 5, Kranj

  STIK Kranj - Transparenti & Grafitiranje

  Bliža se Parada ponosa 2017 in v paradnem duhu bo potekal tudi STIK v Kranju, izdelovale_i bomo namreč transparente in grafitirale_i na lepenke!

  Me_i prinesemo materjale, ve_i pa kopico aktivističnih, poltiičnih, paradnih in ponosnih idej za slogane na transparentih.

  ****Dobimo se v sredo, 14. junija 2017 ob 18.00 uri v v Klubu študentov Kranj (Slovenski trg 5), v Kranju.****

  Ker so spreji in barve zelo močnega vonja, bo STIK verjetno potekal zunaj, pred KŠKjem.

  Vstop je prost, zaželene pa so prijave na stik@legebitra.si zaradi lažje organizacije.

  Se STIKnemo!

AEC v1.0.4