Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  09. 03. 2017
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Plesni in gledališki center SVŠGL, Dimičeva ulica, Ljubljana

  Rdeče zore: Gledališka predstava Pesmi štirih … (SLO)

  Vljudno vabljene_i na gledališko predstavo Pesmi štirih, v četrtek, 9. marca 2017, ob 16. uri in na ponovitev predstave ob 18. uri, v Plesni in gledališki center SVŠGL. Svoj sedež si zagotovite na: anacigon@gmail.com.

  ***************************

  Za 18. festival Rdeče zore se zdi povsem primerno, da ga otvori generacija, ki se je rodila ravno v času prvih korakov festivala. Pesmi štirih … je uprizoritev pesmi štirih sodobnih slovenskih pesnic: Barbare Korun, Taje Kramberger, Katje Perat in Jane Putrle Srdić. Uprizorili_e jih bodo dijaki_nje umetniške gimnazije dramsko-gledališke smeri SVŠGL. Režiserka predstave Mojca Dimec je o njej zapisala: “Naslov brez tripičja nas seveda poveže s prelomno zbirko slovenske poezije, ki je leta 1953 /…/ odprla pot v intimizem, v moderno poezijo, ki je opozorila na posameznikovo refleksivno osmišljanje življenjskih vprašanj. Tripičje pa je ločilo, ki se rabi kot znamenje izpusta, in če je del naslova, z njim želim opozoriti na več stvari. Najmanj na izpust, da je nekaj izpuščeno, da manjka, da ni, namesto da je, kar je dejstvo in s čemer se ženske in njihova literarna ustvarjalnost od nekdaj ali vsaj že zelo dolgo soočajo.”  Pesmi štirih … uprizarjajo dijakinje in dijaki 2. in 3. letnika umetniške gimnazije dramsko-gledališke smeri, Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

 • Čas:
  09. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mladinska postaja Moste, Zaloška cesta 55, Ljubljana

  Čajanka brez cenzure #4: "Js sem LGBTQ. In kaj zdej?"

  Marčevska Čajanka bo mavrično obarvana!

  Pogovarjali se bomo o naših spolnih identitetah. Kdo smo, kaj smo, zakaj smo to in ne nekaj drugega? Kako se ob tem počutimo? Zakaj je nekaterim tako pomembno koga imamo radi in s kom delimo svojo intimo? Zakaj smo zato včasih diskriminirani?

  Pa tudi o zgodovini LGBTQ+ gibanja v Sloveniji, o Zakonu o partnerski zvezi, ki prinaša več pravic istospolnim parom in družinam. Zakaj smo potrebovali toliko časa za ta majhen korak proti enakopravnosti in kako nam kaže v prihodnje?

  Z nami bo tudi Društvo DIH :)

  PRAVILA ČAJANK BREZ CENZURE:
  1. Kar se pogovarjamo na Čajanki, ostane na Čajanki.
  2. Na Čajanki se poslušamo.
  3. Čajanka je varen prostor za vse, ki želijo deliti svoje izkušnje.
  4. Čajanka ne moralizira in ne obsoja.
  5. Čajanka ne pozna prav in narobe, dobro ali slabo.
  6. Čajanka je odprta za vse, ne diskriminira in ne izključuje.
  7. Na Čajanki naša imena niso pomembna. Smo, kar/kdor želimo biti.

  Pridite na odprt pogovor ob čaju. Čajanka je brezplačna in vesela vseh :)

 • Čas:
  09. 03. 2017
  od 18:00 do 23:15
  Lokacija:
  Jalla Jalla, AKC Metelkova mesto

  Rdeče zore: Otvoritev razstave Eve Jakopič (SLO): Roke

  Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Eve Jakopič, Roke, v četrtek, 9. marca 2017, ob 18. uri, v Jallo Jallo, AKC Metelkova mesto.

  ***************************

  Roke je tekstilna instalacija Eve Jakopič, ki se poigrava s prizori iz vsakdanjega življenja. Z uporabo različnih likovnih in tiskarskih tehnik avtorica poskuša razgibati sicer togo in formalizirano področje tekstilnega tiska ter doseči učinek nepredvidljivega in naključnega. Kolažiranje Rok poteka tako na ravni kombiniranja različnih risb z voščenkami, kot tudi na ravni uporabe različnih tiskarskih sit, različnih kosov blaga ter raznih drugih materialov – lepilni trak, vezenina, itd. Uporabljeni pristop na vsebinski ravni pomeni dekonstrukcijo in raztelešenje podob. Navidez nedolžna tehnika kolažiranja avtorici omogoča poigravanje z družbeno kodificiranimi načini oblačenja oziroma z modo kot sredstvom vizualne reprezentacije družbenih vlog in spolnih delitev. Dekonstrukcija družbeno-modnega telesa vodi v raztelešenje in s tem v ospredje postavlja roke, vedno razkrit del telesa, ki je hkrati pomemben objekt družbene kodifikacije spolnih identitet. Govorica Rok je simbolni jezik spolno univerzalnih, raztelešenih rok, ki je zabeležen na tekstilu. Roke so tiste, ki rišejo in tiskajo, ki nas oblačijo, ki vezejo zgodbo (na tekstilu) in ki govorijo o nas samih veliko bolj pristno kot naša oblačila.

  Tekstilne slike so nastale pod mentorstvom doc. Katje Burger Kovič.

  *************************************************************

  Koprodukcija/soorganizacija: Jalla Jalla

  Razstava bo odprta do 21.3. 2017 in bo na ogled vsak dan v času delovanja Jalla Jalle.

  Vstop prost.

  Zemljevid AKC Metelkova mesto

 • Čas:
  09. 03. 2017
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Masarykova 24, Ljubljana

  18.Rdeče zore: Vstajniške socialne delavke-Pljunem na revolucijo

  Vyablene_i na otvoritev razstave in performans "Pljunem na revolucijo!" kolektiva Vstajniške socialne delavke, v okviru 18. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, v četrtek, 9. marca 2017, ob 19. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je na ogled do 31. marca.

  Pljunem na Revolucijo!

  (razstava / tretji feministični koledar / performans)

  Patriarhat pozna Revolucijo, me bojujemo revolucijE. Smo nevidna hrbtenica vsake velike Revolucije, nosimo kopja, ščite, vile, puške, bombe ali le stisnjene pesti s transparenti v rokah in vsakič znova potrpežljivo čakamo, da bo prišlo na vrsto „žensko vprašanje“. Revolucije bodo feministične ali pa jih ne bo! Nočemo loščiti reliktov tuje Revolucije! Artefakti naših revolucij so čevlji Stamate Revithi, ki je kljub prepovedi pretekla maraton; so čopiči Fride Kahlo; molotovka Sylvie Rivera, ki brani Stonewall; sari Phoolan Devi, kraljice banditov; pesmi Bronislawe Wajs Papusze; avtobusni sedež, s katerega Rosa Parks ni vstala; puška Yaa-e Asantewaa, s katero strelja proti britanskemu kolonializmu; kri bosanskih žensk posiljenih v Karaman kući, pepel Elenke Rotter in Elenke Šauperl, zažganih čarovnic v Hrastovcu, frekvence Hedy Lamarr; SCUM Manifesto Valerie Solanas. Ne želimo jih malikovati, zamrzniti v vitrino zgodovine – hočemo nadaljevati tam, kjer so končale. Hočemo, da nam zavre kri ob zgodbah o njihovih borbenih duhovih in da nam ob tem poženejo krila. Nimamo vodij, ne klanjamo se ikonam – imamo sestre, ki nas navdihujejo in opogumljajo. Da lahko nehamo pljuvati v lastno skledo in pljunemo na Revolucijo, ki nas je izdala. Da lahko nehamo lizati kurce in s tem nikogar ne užalimo. Se iztrgamo zahtevam materinstva, prekernosti, gospodinjenja, ugajanja, ustrežljivosti, voljnosti, spodobnosti, normalnosti, monogamije, vlogi žrtve ali (hetero)seksualnega objekta in vsem drugim pritiskom zaradi katerih pokamo po šivih. Raz-šile se bomo in se razširile, dokler ne bomo unfucked feminazis zavladale svetu. Ali vsaj odletele z metlo na mesec.

  Vstajniške socialne delavke bomo na letošnjih Rdečih zorah predstavile že tretji feministični koledar: tokrat v obliki razstave fotografij, tekstov, videov, kipov in slik, ki so nastale v štirih letih našega delovanja. Otvoritev razstave bomo pospremile s performansom.

  Soorganizacija: KUD Anarhiv

 • Čas:
  09. 03. 2017
  od 21:00 do 23:00
  Lokacija:
  Kulturni center Q (Klub Tiffany), AKC Metelkova mesto

  Rdeče zore: Improške (SLO): Spogledovanja, improvizirana gledališka predstava

  Vljudno vabljene_i na Improvizirano gledališko predstavo Spogledovanja kolektiva Improške, v četrtek, 9. marca 2017, ob 21. uri, v ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), AKC Metelkova mesto. Predstava je del rednih Kavarniških večerov. Kavarniške večere organizirajo DIC Legebitra, Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q) in Društvo Appareo.

  ***************************

  Improške so odprta, nehierarhično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO. V okviru skupine raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s spolnimi stereotipi in njihovo subverzijo. Skupina je nastala leta 2014 kot produkt delavnice o spolu v gledališki improvizaciji, od takrat pa so izvedle več produkcij, nastopile na festivalih “Igraj se z mano” in Goli oder, imajo pa tudi mesečne predstave v Skladovnici. Trenutno skupino sestavljajo: Teja Bitenc, Sara Šoukal, Katarina Veselko, Olivija Grafenauer, Urša Strehar Benčina, Mistral Majer in Eva Jus, vse izkušene gledališke improvizatorke pa tudi vsestranske kulturnice, mentorice, učiteljice, gledališke ustvarjalke ter še mnogo drugega.

  *************************************************************

  Nastop bo potekal v slovenskem jeziku.

  Koprodukcija/soorganizacija: ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), DIC Legebitra, Društvo Appareo, Društvo IMPRO

  Priporočen prispevek: 5 eur

  Zemljevid AKC Metelkova mesto

AEC v1.0.4