Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • 08. 03. 2017
  Lokacija:
  Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana

  Emancipacija žensk v času socializma

  Z veseljem najavljamo prvo predavanje v sklopu razstave Nikoli jim ni bilo bolje?
  Ob dnevu žena bo z nami dr. Vesna Leskošek, ki bo predstavila:
  Prispevek socialnih in ekonomskih pravic k emancipaciji žensk v času socializma.

  Vabljeni!

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 09:00 do 15:30
  Lokacija:
  Ekonomska – poslovna fakulteta, PA (Razlagova 20)

  Projektni dnevi z Uspešnimi ženskami 2017

  Mladi projektni managerji Maribor vljudno vabijo na enodnevni dogodek Projektni dnevi z Uspešnimi ženskami 2017, ki bo 8. marca 2017, v prostorih Ekonomsko – poslovne fakultete.

  V sklopu projekta se nam bodo predstavili strokovnjaki s svojimi zgodbami uspeha, vseskozi pa bo poudarek na evolucijii uspeha ter ključnih dejavnikih, ki pogojujejo uspeh. Vzporedno s kratkimi predavanji strokovnjakov ekonomskih in poslovnih ved, bodo potekale tudi delavnice na temo poslovnega bontona in gestikulacije.

  Projektne dneve bomo svečano zaključili z okroglo mizo izbranih strokovnjakinj z različnih področij, ki bodo predstavljale zgodbe o Evoluciji uspeha ter skozi interaktivno razpravo skušale razbiti tabuje o ženskah v poslovnem svetu.

  Prisluhnite našim govorcem, ki bodo odkrito spregovorili o svoji zgodbi uspeha, saj s skupnimi močmi lahko zgradimo novo zgodbo o Evoluciji uspeha.

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 10:00 do 22:00
  Lokacija:
  Razne lokacije (Ljubljana, Sinja Gorica)

  Drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

  Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2017, evropski projekt MoMoWo organizira drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, ki se bo odvijal v Lizboni, Oviedu, Parizu, Sloveniji in Torinu (v partnerskih državah projekta MoMoWo).
  Dan projektantkam ponuja možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.
  Dan odprtih vrat v Sloveniji organizira Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU),Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije.
  Vzporedno s projektom bo 6. marca 2017 v galeriji DESSA odprtje druge razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, od 8. marca do 20. aprila 2017 pa bo v NLB Galeriji Avla na Trgu republike 2 v Ljubljani na ogled postavljena
  tudi prva razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja.

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 12:00 do 13:00
  Lokacija:
  Hiša sanjajočih knjig, Trubarjeva 29, Ljubljana

  Svetlana Makarovič: Kaj lepega povej

  Svetlana Makarovič bo ob mednarodnem prazniku žensk predstavila svojo pesniško zbirko voščilnic za različne priložnosti. Knjigo je sama tudi ilustrirala. Oblikovanje: Maja Licul.

  Hiša sanjajočih knjig, 8. marca ob 12h. Vabljeni!

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 16:00 do 17:00
  Lokacija:
  Glavni trg, Maribor

  Spomni se naših bic, ki so imele več pravic!

  8. marec je mednarodni dan boja žensk za socialne, ekonomske in politične pravice.

  Pri Kolektivu Pizda! želimo javnost opozoriti, da 8. marec nima nič skupnega z nakopovanjem rož. Opozoriti želimo, da v 21. stoletju, kljub dolgemu boju zoper izkoriščanje žensk, še vedno ne moremo govoriti o enakopravnosti spolov. V korporativnem kapitalizmu je realnost naše družbe vse večja prekarizacija, nezmožnost zaposlovanja, ponovno prelaganje večine reprodukcijskega dela na ženske in vse večja politična ter socialna brezpravnost žensk.

  Temeljne ekonomske in socialne pravice, ki so bile izborjene v dolgem in trdem boju, se ponovno krčijo in grozi nam, da bodo počasi izničene, če se ne bomo temu zoperstavili_e. Prve, ki najbolj občutimo ta udar, smo ženske. Kapitalizem in patriarhat gresta z roko v roki in tako smo v Sloveniji priča vse večji feminizaciji revščine. Ženske smo ponovno potisnjene v dvojno odvisnost – odvisnost od delodajalcev_k in v odvisnost od moških. Z rahljanjem javnih servisov in vrtoglavim zmanjšanjem zmožnosti zaposlitve smo ženske primorane iskati nove načine preživetja, sprejemati prekarne oblike dela oziroma postati ekonomsko odvisne od partnerjev_ic oz. družinskih članov_ic.

  Stojimo na pomembni prelomnici v zgodovini. Kaj bomo torej storili_e?

  Za začetek bomo 8. marca ob 16.00 zasedli_e Glavni trg v Mariboru, kjer bomo s protestnimi javnimi govori opozorili_e na vse večjo neenakopravnost žensk znotraj neoliberalizma in molčeč konsenz ljudi, ki s(m)o odgovorni_e za vse večje ukinjanje kolektivno izborjenih pravic.

  Naredimo konec banaliziranju in kulturni cenzuri resničnega pomena praznika – delavke_ci, prekarke_ci, združimo se in zahtevajmo revolucionarno spremembo v naši družbi.

  Na dan dogodka bo izšla tudi 8. številka zine Pizda!
  Pridruži se nam!

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Kongresni trg, Ljubljana

  Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo!

  Osmi marec, dan žena, si ponavadi zapomnimo po vrtnicah, ki jih prejmemo na ta dan. Morda kakšen ‘’Hvala!’’, ne da bi sploh vedele, na kaj točno se nanaša. Neenakost med spoloma se iz leta v leto ponovno povečuje. Po Evropi se na oblast počasi vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk. Poniževalen in zaničevalen odnos do žensk, migrantov in ostalih ranljivih skupin postaja legitimina politična linija. Zato letos šopek rož ne bo dovolj! Skrajni čas je, da ženske stopimo skupaj, zahtevamo in se borimo za to, kar nam pripada: položaj v družbi, ki ni drugoten, poniževalen, spoštovanje in dostojno življenje, ki ga zaslužimo vsi/e. Letos se bomo ženske zbrale pod sloganom: "Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo!"

  ZAHTEVAMO:

  - Plačan porodniški dopust ne glede na status na trgu dela; če ženska rodi in ni zaposlena, je dolžnost države, da poskrbi za njeno preživetje in preživetje otroka.
  - Plačan starševski dopust za oba starša. Vzgoja in skrb za otroke je delo, ki mu pripada plačilo, ne glede na to, kdo ga opravlja.
  - Takojšnje povišanje socialnih transferjev za ostarele, matere in otroke. Na najvišji stopnji tveganja revščine pri nas so ženske nad starostjo 64 let.
  - Brezplačno bivanje v domovih za ostarele oz. brezplačna oskrba na domu za tiste ostarele, ki si sami ne morejo privoščiti plačevanja teh storitev.
  - Brezplačne in kakovostne vrtce za otroke iz socialno šibkejših okolij, ki bodo odprti 24 ur na dan, vse dni v tednu. Sam sistem progresivnih cen na področju vrtcev ni dovolj. Ženske potrebujejo varstvo svojih otrok tudi v popoldanskem času in marsikatera si ne more privoščiti niti minimalnega plačila vrtcev.
  - Brezplačno javno prehrano za vse otroke in mladoletnike/mladoletnice.
  - Povišanje plač za t. i. “feminizirane” poklice. Za učiteljice, medicinske sestre, vzgojiteljice, čistilke itd. Ravno nižje vrednotenje poklicev, ki jih večinsko opravljajo ženske, je eden izmed glavnih vzrokov za plačilno vrzel med spoloma.
  - PLAČANO GOSPODINJSKO DELO!

  MANIFEST: http://studentska-iskra.org/?p=1427
  Prevod mednarodnega poziva k stavki žensk 8. marca: http://studentska-iskra.org/?p=1410

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Filmsko gledališče Idrija Trg sv. Ahacija 5, 5280 Idrija

  Deuje babe: Projekcija dokumentarnega filma in pogovor z režiserkama Tok

  Festival Deuje babe v sodelovanju s Filmskim gledališčem Idrija, Gimnazijo Jurija Vege Idrija in festivalom Rdeče zore predstavlja:

  Sreda, 8. marec 2017, ob 18h, Filmsko gledališče Idrija
  Projekcija dokumentarnega filma in pogovor z režiserkama
  Tok (Slovenija / 2016 / 55 min)

  Režija in scenarij: Ana Čigon, Saša Spačal in Ida Hiršenfelder

  Sogovornice v filmu: intermedijska umetnica Maja Smrekar, radijska tehnica Sofija Leron alias Kaktus Kaktus, skladateljica Larisa Vrhunc, izvedenka za umetno inteligenco dr. Dunja Mladenić, programerka Alja Isaković, produktna vodja dr. Mateja Verlič, pilotka Alja Berčič in paleontologinja dr. Dragica Turnšek

  V dokumentarnem filmu osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih poklicev od umetne inteligence do programiranja in letalstva, predstavlja okoliščine, v katerih so se začele zanimati za tehnološke poklice, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadle. Dokumentarec predstavlja dela uspešnih žensk na omenjenih področjih in želi opolnomočiti ženske in moške, ki jih takšna in sorodna področja zanimajo.

  Dokumentarec problematizira pogoje za delo in delovno okolje posameznih govork ter raziskuje družbene strukture, ki ovirajo ženske pri vstopu v te poklice. Kot protiutež temu skozi pogovore in vizualne materiale iščejo izrazito pozitivne / afirmativne vidike dela, ki posameznicam nudijo moč in energijo, da vztrajajo v njim ljubih poklicih.

  Koprodukcija: Iniciativa ČIPke | Rampa laboratorij – Zavod Kersnikova, RTV Slovenija
  Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

  Brezplačna projekcija ob mednarodnem dnevu žensk.

  Projekciji bo sledil pogovor s soavtoricama filma, Ano Čigon in Ido Hiršenfelder. Moderirala ga bo Karmen Strel.

  Peti festival Deuje babe poteka med 8. in 25. marcem 2017 v Cerknem in Idriji. Organizira ga Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K.).

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Delfi Café v SKC-u, Kralja Milana 48, Beograd

  Osmi mart sa Svetlanom Slapšak

  Promocija knjige „Ravnoteža“ Svetlane Slapšak biće održana u sredu, 8. marta u 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi, nagrađenoj Vitalovom nagradom „Zlatni suncokret“ za 2016. godinu, govoriće pisac Dragan Velikić, književni kritičar Vladimir Gvozden, urednica u Laguni Jasmina Radojičić i autorka.

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Muzej krasa, Kolodvorska cesta 3, 6230 Postojna

  Razstava in predavanje: 1915 Ženske v zaledju Soške fronte

  Razstavo gostimo v kontekstu vsebin o I. svetovni vojni na naših tleh. Postavitev se osredotoča na vlogo žensk v zaledju soške fronte. Slednje so zaradi odsotnosti mož, sinov in bratov, ki so bili vpoklicani, morale poskrbeti za preživetje družin. Prisiljene so bile prevzeti marsikatero do tedaj le moškim namenjeno vlogo. Na razstavi sta skozi pripovedi sodobnikov izpostavljena tako ženski kot moški pogled na vojno obdobje, mnogovrstno arhivsko gradivo, predmeti, fotografije itd. Poseben poudarek je namenjen tudi begunski tematiki; z odprtjem soškega bojišča v letu 1915 se je v bližnje, a tudi bolj oddaljeno frontno zaledje, odmaknila večina obsoškega prebivalstva.

  Lepo vabljeni tudi na predavanje dr. Irene Selišnik, soavtorice razstave: Ženske v primežu prve svetovne vojne, ki bo ob 18.00 uri.

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 18:00 do 22:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija Šiška, Hiša branja, pisanja in pripovedovanja. Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Dan žena na domačiji: Milena Zupančič, koncert Same babe in ilustracije!

  Na Vodnikovi domačiji je vsak dan dan žena, 8. marec pa je samo enkrat na leto. Praznujte ga v lepi družbi!

  18.00: POGOVOR Z MILENO ZUPANČIČ
  V seriji dogodkov Moje ulice obujamo spomine na življenje v Ljubljani v preteklosti ter v skupnem premisleku ob njih iščemo navdihe za sodobni čas.
  Na 8. marec se bomo o ženskih vlogah in vlogah ženske nekoč in danes pogovarjali z gospo Mileno Župančič. V svoji dolgi in bogati karieri je ustvarila marsikatero nepozabno filmsko in gledališko vlogo in z nekaterimi pustila neizbrisen pečat v kolektivnem spominu našega prostora. Spomine v zgodbah in fotografijah bo z njo odpirala Nada Vodušek.

  20.00: KONCERT ZASEDBE SAME BABE!
  V dvorani domačije se bo odvil intimen akustičen koncert z a cappella vložki s prav posebnim programom, osredotočenim na medsebojna - pa recimo temu ljubezenska - razmerja!
  Same babe so: Miha Nemanič, Marko Voljč, Marko Jelovšek, Uroš Buh, Matjaž Ugovšek – Ugo in Viki Baba.
  Tokrat se bo na odru pridružil poseben gost – Matjaž Ambrož, literat!

  NAMESTO ROŽE - ILUSTRACIJA! Ilustracija, trajno darilo.
  V prodajnem kotičku galerije Vodnikove domačije smo z mislijo na 8. marec pripravili izbor ilustracij vrhunskih slovenskih ilustratorjev za vsak žep.

  Na 8. marec bodo cvetličarji Gardenie obiskovalkam podarili cvet.

  Cena vstopnice za pogovor: 4 EUR
  Cena vstopnice za koncert: 7 EUR.
  Pogovor + koncert: 10 EUR.
  Vstopnice so v času odpiralnih ur na voljo na Vodnikovi domačiji in ves cas preko www.mojekarte.si.

 • Čas:
  08. 03. 2017
  od 19:00 do 23:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  8. marec ni dovolj

  Po protestih bomo ob 19.00 v Pritličju odprli govornico, na kateri bomo slišali_e tiste, ki mislijo, uresničujejo in živijo enakopravnost na različnih področjih družbenega življenja. Okrog 21.00 pa še tretja izdaja Elektro inštalacij 2.0, v okviru katerih se bo vrtela elektronska in eksperimentalna glasba uveljavljenih in manj uveljavljenih ženskih in trans producentk_ov.

  Govornica

  Barbara Rajgelj, Pritličje
  Nika Kovač, Inštitut 8. marec
  Dijana Matković
  Zala Primc, Greenpeace
  Urška Jež, Mesto žensk
  Eva Gračanin, Legebitra
  Jedrt Maležič
  Luka Volk, Inštitut 8. marec
  Nataša Sukič
  Milica Antić Gaber, FF
  Ana Pepelnik
  Franci Korotaj
  Nina Dragičević
  Katja Zabukovec Kerin, Društvo za nenasilno komunikacijo
  Ana Marija Garafol
  Zala Turšič, Sindikat Mladi plus
  Sara Šoukal, improvizacijska skupina Improške
  Dejan Koban
  Suzana Tratnik
  Katarina Pobežin, Študentska Iskra
  Iztok Osojnik
  Anja Koletnik, Zavod Transakcija
  Irena Šumi
  Metka Mencin Čeplak, FDV
  Urška Sterle, Škuc LL
  Tanja Rener, FDV
  Muanis Sinanović
  Salome

  Elektro Inštalacije 2.0 #3

  Nina Hudej
  Karin Bossman
  Volk

AEC v1.0.4