Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • 07. 03. 2017
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto

  Rdeče zore: Jana Kumberger (SLO): razstava festivalske podobe

  Vljudno vabljene_i na ogled festivalske podobe, ki jo je ustvarila Jana Kumberger, od torka, 7. marca 2017, v Nočni izložbi Pešak.

  ***************************

  V Galeriji Nočna izložba Pešak že tretje leto sodelujemo z Mednarodnim feminističnim in kvirovskim festivalom Rdeče zore. Prvo leto je bila na ogled razstava Anne Ehrlemark, umetnice, ki je bila več let aktivno povezana s festivalom in je pustila močan vizualni pečat tudi na samo festivalsko podobo. V prejšnjem letu so se v razstavni prostor naselile posamezne oblike, bitja, objekti, ki so pobegnili iz festivalske podobe umetnice Nevene Aleksovski. Letos je vizualno podobo za osemnajstletnico festivala prispevala Jana Kumberger, ki je za Rdeče zore že prispevala podobo za plakat ob dogodku Štiri mene pred Rdečimi zorami (2015). Njen vizualni prispevek bo tokrat izza oken gledal na obiskovalke_ce AKC Metelkova mesto, jih obveščal o prisotnosti festivala in jih ter nas spodbujal k razmisleku o njegovem pomenu.

  *************************************************************

  Soorganizacija: Galerija Nočna izložba Pešak

  Ogled prost.

  Razstava bo na ogled od 7.3. do 19.3. 2017. Otvoritve ne bo.

 • Čas:
  07. 03. 2017
  od 17:30 do 21:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Me slišiš?

  Na predvečer delavskega in feminističnega praznika žensk vas vabimo na poseben dogodek, kjer bo večkrat nagrajena dramatičarka SIMONA SEMENIČ predstavila svojo najnovejšo knjigo ME SLIŠIŠ?.

  Z njo in v dialogu s knjigo bodo o žgočih temah, kot so socialno varstvo in kvote v kulturi spregovorile tudi druge gostje, ki vam jih, da bo pričakovanje še večje, razkrijemo v prihajajočih dneh. :)

  Vabljene_i!

 • Čas:
  07. 03. 2017
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Socialni center Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana

  Razglasitev zmagovalne izjave nagrade bodeča neža 2017

  Leto je okoli in predfestivalski dogodek Rdečih zor bo vnovič posvečen tudi podeljevanju nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Menimo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča s pozicije moči, normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

  o

  Podelitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala Spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu Bodeče Neže. O objavi nominiranih izjav odloča delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavnice_ki uredništva spletnega portala spol.si in kolektiva Rdeče zore. Spletno glasovanje (dostopno na tu.) se začne 20. februarja in zaključi 5. marca ob 23.59. Zmagovalno, najbolj žabotno, bo izbralo občinstvo na slavnostni podelitvi nagrade. Na podelitvi bodo Improške izbrane izjave uporabile za improvizirane prizore. Pričakujte prevratniški smeh in jezo! Pripravite pa se tudi na vodeno meditacijo proti seksizmu!  *************************************************************

  Nastop bo potekal v slovenskem jeziku.

  Soorganizacija: Spol.si, Socialni center Rog

  Prostovoljni prispevki

AEC v1.0.4