Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  06. 03. 2017
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Ali sem v 21. stoletju še vedno samo del kuhinjske opreme? – Maca Jogan

  Ženskam je zamolčana naša lastna zgodovina. Že od rojstva se soočamo z omalovaževanjem naših bojev, ki se v učbenikih prerinejo kvečjemu med opombe. Prepričujejo nas, da smo ženske manjvredne, nekompetentne in državljanke drugotnega pomena. Pravijo nam, da smo bile vedno pasivne opazovalke brez kakršnekoli pomembne vloge v zgodovini. Dokler ne poznamo zgodovine nastanka naše domnevno drugotne vloge v družbi, ne bomo vedele, kako doseči lastno osvoboditev.

  Dogodek je del kampanje »Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo!« Z Maco Jogan bomo razpravljale o položaju žensk v družbi, o vlogah in pričakovanjih, ki nam jih pripisuje družba, o izvorih trenutnega položaja žensk ter razmišljale o tem, kako se osvoboditi iz kletke, v katero nas družba potiska.

 • Čas:
  06. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mladinska postaja Moste, Zaloška cesta 55, Ljubljana

  Ustvarjalno o pravicah žensk

  Pred 8. marcem, ki predstavlja boj za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk, si bomo ogledale_i trenutno stanje na področju pravic žensk in enakosti na področju dela. Praznik, ki obeležuje kolektivno delovanje žensk v začetku 20. stoletja, ki so zahtevale krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico, nam daje priložnost za pregled situacije danes. So bili cilji, zadani pred več kot stotimi leti doseženi, ali pa je morda čas za obuditev zahtev?

  Na delavnici bomo govorile_i o sedanji situaciji na področju žensk in dela, plačila, organiziranja in (socialne) varnosti ter potencialnih spremembah v prihodnosti, vse ob pregledu različnih plakatov. Nudili nam bodo možnost pregleda načinov vizualnega prikaza naštetih tem, služili pa bodo tudi za navdih pri drugem delu delavnice.

  V praktičnem delu delavnice se bomo srečale_i z enim preprostim vendar inspirativnim načinom dekoracije blaga. Namreč izdelovale_i bomo štampiljke iz posebnega materiala s katerimi bomo popestrili torbice, majice ali kakšen drug kos blaga. Za navdih nam bodo služili plakati, ki si jih bomo ogledale_i v prvem delu srečanja. Tako bodo naša oblačila ali torbe ozaveščali o boju za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk.

  Za ves material bomo poskrbeli mi (barve, torbice iz blaga in material za štampiljke). Če pa bi motive, ki jih bomo izdelali rad_a otisnil_a še na kakšno drugo oblačilo, ga prinesi s saboj.

  Udeležba je brezplačna. Število prijav je omejeno, zato je obvezna predprijava na info.skuc@guest.arnes.si. Rok prijave je en dan pred pričetkom delavnice.

  Delavnico bosta vodili Zala Turšič in Nevena Aleksovski.

 • Čas:
  06. 03. 2017
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Dramatika in feminizem – KUD Anarhiv

  Cikel začenjamo z gostjo Simono Semenič, ki se v svojem zadnjem, še neobjavljenem dramskem besedilu polnokrvno loteva vprašanja feminizma in afirmacije ženske želje oziroma ženske seksualnosti. Ženski liki so v gledališču pogosto »spolno mutilirani«, vsekakor pa je njihova seksualnost premalo (kompleksno) ali preveč sploščeno reprezentirana, zvedena na arhetipe, kjer je ženska lahko bodisi »mati« ALI »kurba«, torej je njena seksualnost prirejena moškemu pogledu. S priznano dramatičarko se bomo pogovarjali o nujnosti feminizma v danem trenutku, njegovi korelaciji z umetniškim ustvarjanje in političnosti pisanja za oder ter nenazadnje odgovornosti režiserja_ke do politične izjave izhodiščnega dramskega teksta.

  Pogovor bo vodila Pia Brezavšček

AEC v1.0.4