Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  23. 03. 2017
  od 16:30 do 18:30
  Lokacija:
  Tovarna Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana

  Heterotopije in feminizem

  V sklopu 45 dni feminizma bodo študentke in študentje oddelka za filozofijo s Filozofske fakultete v sodelovanju z Aporijo organizirali serijo dogodkov pod imenom Žensko telo v diskurzu.

  OKROGLA MIZA "HETEROTOPIJE IN FEMINIZEM"

  23. 3. Živkov skvotec (Tovarna Rog),

  Dr. Eva D. Bahovec

  "Feminizem kot zvrst filozofije hoče oblikovati lastno pozicijo; hoče "lastno sobo", kot se glasi slavno mesto iz Virginie Woolf, hoče lastni glas in lastni pogled - vse tisto, kar je mogoče artikulirati in kar je mogoče vizualizirati."
  - Eva D. Bahovec: Freud, ženska in popotnikova senca

AEC v1.0.4