Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  22. 03. 2017
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Ona misli v verzih

  Literatura je bila eno od področij, kjer je potekala marsikatera bitka ženskega boja. V spomin tistih, ki so jih bojevale, in v solidarnosti s tistimi, ki jih bojujejo še danes, Društvo študentov primerjalne književnosti v sklopu festivala 45 dni feminizma pripravlja serijo treh literarno-feminističnih dogodkov.

  Na drugem literarno-feminističnem večeru, 22. 3. Ob 20:00 v Pritličju, bodo nastopile ženske, ki v slovenskem literarnem prostoru že dolgo dvigujejo svoj pesniški glas.

  Na večeru bodo brale:
  Ana Makuc
  Tonja Jelen
  Anja Golob
  Barbara Korun

  Vljudno vabljeni, vstopnine ni!

AEC v1.0.4