Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  21. 03. 2017
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Knjigarna Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana

  O knjigi Restavracija kapitalizma. Repatriarhalizacija družbe

  V pogovoru o knjigi bodo poleg avtorice dr. Lilijane Burcar sodelovale dr. Maca Jogan, dr. Metka Mencin Čeplak in ga. Sonja. Lokar. Naj bo predstavitev knjige povod za to, da se javni prostor odpre za analitično diskusijo. Več o knjigi na spletni strani Založbe Sophia http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2015/restavracija-kapitalizma

  Vabljeni!
  Modra soba v 5. nad. na FF


  Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 • Čas:
  21. 03. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, Ljubljana, predavalnica 15

  Maya Andrea Gonzalez: Predavanje na Filozofski fakulteti

  V torek, 21.3., bo na seminarju pri predmetu Teorije ideologije (ob 18h v predavalnici 15 na Filozofski fakulteti) doktorska študentka iz Kalifornije Maya Gonzales predavala o denarju, ljubezni, Marxu, feminizmu in 'girlfriend experience'.

  Znana je po svojih prispevkih k marxovskemu feminizmu kot so:
  The logic of gender
  https://endnotes.org.uk/issues/3/en/endnotes-the-logic-of-gender
  The gendered circuit (tudi preveden v slovenščino v reviji Borec)
  https://viewpointmag.com/2013/09/28/the-gendered-circuit-reading-the-arcane-of-reproduction/
  ♥ of a heartless world
  https://blindfieldjournal.com/2016/05/26/3-of-a-heartless-world

  Predavanje bo potekalo v angleščini.

 • Čas:
  21. 03. 2017
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature. Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Filmski večer: Sufražetke

  V sklopu 45 dni feminizma bodo študentke in študentje oddelka za filozofijo s Filozofske fakultete v sodelovanju z Aporijo organizirali serijo dogodkov pod imenom Žensko telo v diskurzu.

  Prvi dogodek se bo odvil 21. 3. v Trubarjevi hiši literature, kjer si bomo ogledali film z naslovom Sufražetke (2015), režiserke Sarah Gavron. Film prikazuje življenje povprečne delavke v letu 1912, ki se je odločila upreti sistemu, odpovedati se svojemu dosedanjemu življenju, za ceno izboljšanja položaja žensk v družbi. Prav te običajne delavke so s svojo množičnostjo dale zagon in pomen sufražetskemu gibanju.

AEC v1.0.4