Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  20. 03. 2017
  od 16:15 do 17:45
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, Ljubljana, predavalnica 430

  Spol in biomedicina

  V ponedeljek, 20.3. ob 16.20 v predavalnici 430 bo v okviru predmeta Spol in telo predavala dr. Ana Cergol Paradiž. Naslov predavanja je Spol in biomedicina.

  V predavanju bo avtorica predstavila nekatere sociološke in bioetične razsežnosti (novih) reproduktivnih tehnologij oziroma biomedicine in jih tudi podvrgla feministični kritiki. V tem kontekstu se bo posvetila predvsem tematikam kontracepcije, sterilizacije in umetne prekinitve nosečnosti. Pod poseben drobnogled bo vzela definicijo neplodnosti in v družbenokritični luči predstavila tehnologije, ki rešujejo ta problem: torej postopke za oploditev z biomedicinsko pomočjo in nadomestno materinstvo. V sklepnem delu bo nekaj pozornosti posvetila tudi evgeničnim vidikom presejalnih testov v nosečnosti.

  Vabljene_i!

AEC v1.0.4