Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  16. 03. 2017
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

  Ženske v industriji velike vojne, predavanje dr. Urške Strle

  So ženske zasedle delovna mesta moških, ali so ta po odhodu mož na fronto ostajala prazna? V kolikšni meri je na zaposlovanje žensk v Ljubljani vplivala bližina soške fronte (1915−1917)?

  Predavateljica, dr. Urška Strle, ki nam bo v živo poskušala
  približati čas prve svetovne vojne in kako je ta vplivala na
  zaposlovanje ženske delovne sile v takratni ljubljanski industriji. Za boljšo ponazoritev bo v predavanju pokukala tudi v tovarne izbranih evropskih prostorov.

  Predavanje je brezplačno. Obvezne prijave zbiramo na prijava@mgml.si.

AEC v1.0.4