Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  15. 03. 2017
  od 15:00 do 17:00
  Lokacija:
  Ženski lobi Slovenije, Dalmatinova 4, sejna dvorana v VI. nadstropju

  Predstavitev e- knjige dr. Mace Jogan: Katoliška cerkev in družbeno zlo

  Pred kratkim je pri Založbi Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani izšla e-knjiga dr. Mace Jogan Katoliška cerkev in družbeno zlo. Knjigo si lahko brezplačno naložite z naslova: http://knjigarna.fdv.si/knjige/sociologija/ost-osrednje-socioloske-teme/i_730_katoliska-cerkev-in-druzbeno-zlo

  Če vas zanima vloga katoliške cerkve pri preganjanju “družbenega zla” v 20. in v začetku 21. stoletja na Slovenskem, boste verjetno kliknili na spodnji naslov in si ogledali vsaj kazalo vsebine. Da bi vam olajšali vstopanje v večplastno delovanje te zgodovinsko izjemno pomembne ustanove, vas vabimo na
  predstavitev knjige, ki bo v sredo, 15. marca ob 15.00 v sejni dvorani na VI. nadstropju na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.
  O delu bosta poleg avtorice spregovorila dr. Srečo Dragoš (Fakulteta za socialno delo) in recenzentka, dr. Sonja Bezjak (Fakulteta za družbene vede); odlomek iz njene recenzije je v priponki.
  Vabim vas k odločitvi, da se srečamo na predstavitvi.

 • Čas:
  15. 03. 2017
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Galerija Franceta Miheliča, Kašča, Spodnji trg 1, Škofja Loka

  Muzejski večer: Zgodovina žensk na Slovenskem

  Na prvem muzejskem večeru v letošnjem letu nam bo dr. Marta Verginella predstavila položaj in vlogo žensk v preteklosti na Slovenskem.
  Dr. Verginella je avtorica in soavtorica številnih člankov in knjig na temo zgodovine žensk, profesorica na Zgodovinskem oddelku Filozofske fakultete v Ljubljani ter na Fakulteti za humanistične študije.

 • Čas:
  15. 03. 2017
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Pogovor z avtorico o romanu Kronosova žetev

  Roman Kronosova žetev obravnava burno dogajanje v slovenskih deželah ob koncu 16. stoletja. Pogovor o tem bo z avtorico, pisateljico in filozofinjo Mojco Kumerdej in zgodovinarjem dr. Sašom Jeršetom vodil literarni zgodovinar dr. Luka Vidmar.

  Roman je letos dobil nagrado Prešernovega sklada.

AEC v1.0.4