Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  13. 03. 2017
  od 10:00 do 12:00
  Lokacija:
  Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, predavalnica 20

  Migrant_ka kot politični subjekt v globalni dobi izginotja politike

  Živimo v času, ki ga Alain Badiou poimenuje »kapitalo-parlamentarizem«, to je »preveč objektivistično sparjenje tržne ekonomije in volilnega rituala«, kjer je resnična politika v vrtincu navidezne volilne svobode izginila na parlamentarnem parketu in v ekonomskih interesih globalnega kapitalizma. Z mehanizmi ideoloških in represivnih aparatov države so kriminalizirani resnični poskusi misli-prakse politike kot gradnje radikalno vključujoče politične skupnosti, ki omogoča emancipacijo/politično subjektivizacijo. V situaciji večjega prihoda ljudi iz drugih držav v Slovenijo (imenuje se jih: migranti_ke, begunci_ke, prebežniki_ce …) se je v določenih krogih okrepilo politično delovanje skozi boj za odprte meje, svobodo gibanja in enake pravice. Del aktivistične srenje, akademskega in teoretskega diskurza je v migrantih, beguncih, prebežnikih želelo prepoznati politični subjekt, ki bo spremenil svet na bolje. Pomemben motiv takšnega razumevanja je izogibanje viktimizaciji in politična »vera v nemogoče«. Vendar se ob tem postavlja vprašanje, ali je emancipacija/politična subjektivizacija nujno posledica prisile, prepovedi in nasilja? In ali jo morajo izzvati tisti, ki so oropani vseh pravic in reducirani na »gola življenja« (agambenovski homo sacer)?

  Dejstvo je, da je boj migrantov za odprte meje, svobodo gibanja in enake pravice politiziral tako njihova kot življenja ostalih, ki z njimi neposredno delajo – in tudi širše. A kako razumeti migrantsko željo po normalnem, malomeščanskem, povprečnem življenju, ki ga uživamo tisti, ki še vedno nismo oropani popolnoma vseh pravic? Slišali bomo, kako o tem razmišljajo ljudje, ki so v Slovenijo prišli pred kratkim, ter tisti, ki se aktivno vključujejo v sooblikovanje novih skupnosti: Somaye Asadpor, Šaraf Hašami, Hakim Asnabla, Teja Reba, Arne Zupančič. Moderacija in uvod: Lana Zdravković.

  Razprava poteka v okviru predmeta Kulturna in medijska globalizacija v organizaciji Mirovnega inštituta in Katedre za medijske in komunikacijske študije na FDV.

 • Čas:
  13. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Ženske v NOB skozi oči spomina tistih, prisotnih: Mina Mušinovič

  Strokovno predavanje bo ponudilo nekaj primerov videnja in dojemanja žensk in njihove vloge v okviru NOB, skozi spomin tistih, ki so bili zraven. Tovarišic, mamic, kmetic, informatork, bolničark … žensk, ki so zaznamovale življenja posameznikov in skupin, in poznanstev, ki so zrasla iz naključnih srečanj; priklic v spomin priznanih, pa tudi tistih, ki so povsem neznana.

AEC v1.0.4