Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  11. 03. 2017
  od 14:00 do 17:00
  Lokacija:
  Cirkusarna Naokrog, Avtonomna Tovarna Rog

  Rdeče zore: Delavnica sodobnega cirkusa – Danijela Zajc (SLO): Ples na zračni tkanini

  Vljudno vabljene_i na delavnico Ples na zračni tkanini, v soboto, 11. marca 2017, ob 14. uri, Cirkusarna Naokrog, Avtonomna Tovarna Rog.

  ***************************

  “Sodobni cirkus kombinira tradicionalni cirkuški artizem z gledališko, plesno in glasbeno umetnostjo, ter premika meje fizičnega in neverbalnega teatra, ter tako ustvarja nov prostor kreativnosti.” (http://rdecirevirji.si) Cirkuška disciplina ples, gibanje in akrobacije na zračni tkanini je ena izmed mlajših cirkuških disciplin in je bila uradno priznana šele leta 1998 (http://www.verticalwise.com/en/exploring-the-history-behind-aerial-silks/).
  Na delavnici plesa na zračni tkanini se boste imele_i možnost spoznati z osnovami te discipline, če osnove že poznate, boste lahko svoje znanje nadgradile_i. Disciplina zahteva polno vključitev celotnega telesa ter dobro fizično pripravljenost. Delavnica bo sestavljena iz talnega in zračnega dela. Prvi del bo sestavljal: ogrevanje, raztegovanje, statične in dinamične vaje za krepitev moči, vaje za koordinacijo telesa, vaje za stoje, most, kolesa. V drugem delu boste spoznale_i osnove plezanja po zračni tkanini ter nekaj osnovnih trikov. Možnost pa bo tudi sestaviti krajši performans, ki ga boste lahko v večernem delu festivala predstavile_i občinstvu. To bo odvisno od zainteresiranosti in angažmaja udeleženk_cev delavnice.

  Danijela Zajc (1985) je performerka, mentorica in soorganizatorka festivala Rdeče zore, festivala Reciklart in festivala Padec. Znanje s področja sodobnega cirkusa in zračnih akrobacij nabira pri koreografu in mentorju Branku Potočanu ter na mnogih delavnicah doma in v tujini. Nastopa s skupino Fourklour, Tatovi podob ter individualno. Diplomirala je iz sociologije kulture in pedagogike. Je članica in soustanoviteljica FPZ Z’borke. V AT Rog soupravlja cirkuški prostor Cirkusarna NaokRog.

  ***************************

  Delavnica bo tajala 3 ure, potekala bo v slovenskem in angleškem jeziku.
  Število mest je omejeno, obvezne so prijave na rz.delavnica@gmail.com.

  Priporočen prispevek: 5 eur

  Koprodukcija/soorganizacija: Cirkusarna NaokRog, Avtonomna Tovarna Rog

 • Čas:
  11. 03. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), Metelkova mesto

  Rdeče zore: Predavanje: Intima tovarišev in tovarišic na Kitajskem – anarhistični uvidi in kvir gibanje (SLO/VB)

  Vljudno vabljene_i na predavanje Mihe Fugine, v soboto, 11. marca 2017, ob 18. uri, v ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), Metelkova mesto.

  ***************************

  Kratek sprehod po zgodovini Kitajske v luči imperialističnih vdorov v 19. in 20. stoletju kaže na globoke družbeno-politične spremembe v razvoju ene izmed velikih svetovnih velesil. Koncept posameznikove ali družinske intimnosti na Kitajskem se je preobražal pod prevladujočim vplivom Zahoda in pod vplivi predmodernih konceptov družine ter poroke. Da je z roba razgled lepši, bo pokazal tudi pregled anarhistične kitajske misli v navezavi na nenormativne standarde intimnih razmerij, bodisi pri različnih družbenih konvencijah o porokah, družini, spolih kot tudi pri sodobni kvir teoriji v rokah anarhističnih mislecev, med katerimi nekateri zagovarjajo koncept anti-ljubezni.

  Miha Fugina
  Po odhodu iz rodnega Maribora, se je Miha v Ljubljani učil filozofije in sinologije ter po študiju na Filozofski fakulteti odšel po nova znanja o kitajski politični filozofiji, anarhizmu in teorijah spola ter spolnosti na London School of Economics (LSE), kjer še zdaj guli akademske klopi.

  ***************************

  Predavanje bo v angleškem jeziku.

  Koprodukcija/soorganizacija: ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany)

  Vstop prost

  Zemljevid AKC Metelkova mesto

 • Čas:
  11. 03. 2017
  od 21:00 do 23:00
  Lokacija:
  Cirkusarna Naokrog, Avtonomna Tovarna Rog

  Rdeče zore:Koncert: Kikimore (SLO)

  Prijazno vabljene_i na koncert zasedbe Kikimore v soboto, 11.3. ob 21h, v Cirkusarno Naokrog v Avtonomno tovarno Rog.

  *************************

  Zgodba oziroma pričetek ustvarjanja hrupa se je začel na t.i. Noise čajankah, ki so se v sklopu Iniciative ČIPke pričele januarja 2016. Iz navdušenja do glasbenega improviziranja in spajkanja analognih glasbil so se udeleženke čajank odločile povezati kot eksperimentalna noise skupina Kikimore s trenutno zasedbo: Kati Flowerfields, Staša Guček, Sara Mlakar, Nina Orlič, Sara Pegam in Barbara Poček.

  Pri eksperimentiranju s hrupom uporabljajo večinoma analogna glasbila, izdelujejo jih po DIY ter DIWO principu ter se udeležujejo različnih delavnic. Proces ustvarjanja temelji predvsem na eksperimentiranju in improviziranju z zvoki iz različnih glasbil kot so drone, synth, theremin itd.; in tudi z zvoki iz narave.

  **************************************************************  Soorganizacija: Cirkusarna Naokrog

  Priporočen prispevek: 3 eur

 • Čas:
  11. 03. 2017
  od 23:00 do 23:30
  Lokacija:
  Modri kot, Avtonomna tovarna Rog

  Rdeče zore: Djane program Secret Lover (SLO), Psychos (BiH)

  23.00 Modri kot, Avtonomna tovarna Rog
  Djane program
  Secret Lover (SLO), Psychos (BiH)
  Soorganizija: Modri kot
  Priporočeni prispevek: 3 eur

AEC v1.0.4