Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • 10. 03. 2017
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

  CfP: Spolno zaznamovana neenakost: seksizem, moč in politika

  Spolno zaznamovana neenakost: seksizem, moč in politika

  Enakost – številna gibanja so jo neuspešno iskala skozi celotno prejšnje in ostaja enako izmuzljiva tudi v 21. stoletju – zahteva premislek o tem, kar si sama prizadeva odpraviti: o neenakosti. V družbi se razlike kažejo na različne načine, neenakost med spoloma pa ostaja ena od njenih najznačilnejših pojavnih oblik.

  Tema konference bosta neenakost med spoli in delovanje konstruktov spola v vsakdanjem življenju, prispevki pa se bodo osredotočali tako na njene zgodovinske kot sodobne vidike. Na konstruktih spola so utemeljene družbene, politične in jezikovne predpostavke, pa naj gre za postsocialistični prostor Srednje in Vzhodne Evrope, zgodovinska gibanja prvega, drugega in tretjega vala feminizma ali kulturo, denimo književnost, film in likovno umetnost. Če je ravnovesje med spoloma porušeno dalj časa (o čemer je sicer mogoče razpravljati), se je treba tega vprašanja lotiti interdisciplinarno.

  Vljudno vabimo vse (tudi podiplomske študente_ke), ki jih zanimajo omenjena vprašanja, da jih naslovijo v svojih prispevkih, še posebej v povezavi z naslednjimi temami:

  seksizem, nasilje in viktimizacija;
  ženska gibanja in aktivizem;
  konstrukti spola v književnosti, jeziku in prevodu;
  staranje in spol: starizem in seksizem;
  diskurzivna analiza in študije spolov;
  opisni vidiki (ne)enakosti spolov: biologija, psihologija, sociologija, antropologija;
  normativni vidiki (ne)enakosti spolov: etika, politika, pravo;
  ženske v akademskem prostoru;
  spolna (ne)enakost na delovnem mestu;
  druge sorodne teme.
  Konferenca bo potekala od 12. do 13. maja 2017 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

  Uradna jezika konference bosta angleški in slovenski. Prosimo vas, da svoj povzetek v enem od obeh uradnih jezikov v obsegu od 150 do 200 besed oddate na spletni strani konference. Rok za oddajo povzetkov je 10. marec 2017. Avtorji_ice bodo o uvrstitvi prispevkov v program obveščeni_e do 31. marca 2017.

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Socialni center Rog, Avtonomna Tovarna Rog

  Rdeče zore: Predavanji: Asja Hrvatin in Jasna Podreka (obe SLO)

  Asja Hrvatin: Feminizmi margine: kritika oblasti skozi feministično perspektivo
  Asja Hrvatin je diplomirana socialna delavka in sveža magistra študij spolov. Predvsem pa feministka, ki se najbolje počuti v avtonomnih prostorih.


  Jasna Podreka: Femicid in njegova pojavnost
  Jasna Podreka je doktorica sociologije. Kot asistentka in raziskovalka je zaposlena na Filozofski fakulteti v Ljubljani, poleg tega pa kot zunanja sodelavka prostovoljno deluje tudi na društvu SOS telefon – za ženske in otroke žrtve nasilja. S temo nasilja nad žeskami in femicida se raziskovalno ukvarja že od od svoje diplome dalje, kar je sedaj skoraj 10 let. V diplomi je proučevala problematiko femicida, torej nasilne smrti ženk, ki so posledica spolno specifičnega nasilja. V doktorski nalogi pa je naredila raziskavo o intimnopartnerskih umorih žensk v Sloveniji. Sodelovala je tudi v nekaj mednarodnih projektih na temo nasilja nad ženskami in femicida. V bodoče pa želi raziskovnje usmeriti na proučevanje značilnosti nasilnih moških.

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Ad hoc: Velikonja, Putrle Srdić, Kentrić, Dragičević

  V sinergijskem ciklu Ad hoc glasbena improvizacija in slika interpretirata poezijo bosta svoje pesmi interpretirali pesnici Nataša Velikonja in Jana Putrle Srdić. Glasbeni in vizualni odziv na njuno poezijo bosta v živo ustvarila Samira Kentrić in Nina Dragičević.
  Za dramaturgijo bo skrbela zasnovateljica projekta Petra Koršič.

  Dogodek organizira LUD Literatura v soorganizaciji Trubarjeve hiše literature in je del kulturnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Ad hoc: literatura v živo – Petra Koršič

  V sinergijskem ciklu Ad hoc glasbena improvizacija in slika interpretirata poezijo bosta svoje pesmi interpretirali pesnici Nataša Velikonja in Jana Putrle Srdić. Glasbeni in vizualni odziv na njuno poezijo bosta v živo ustvarila Samira Kentrić in Nina Dragičević. Za dramaturgijo bo skrbela zasnovateljica projekta Petra Koršič.

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  [A] Infoshop, AKC Metelkova mesto

  Rdeče zore: Projekcija filma in animacij: The Moon Inside You, Pička, Klitoris

  Vljudno vabljene_i na projekcijo filma in animacij v petek, 10. marca 2017, ob 20. uri, v [A] Infoshop, AKC Metelkova mesto.

  ***************************
  Diana Fabiánová (Poljska): THE MOON INSIDE YOU

  Glavoboli, krči, povišana telesna temperatura in depresija – imeti menstruacijo ni šala, še posebej, če jo moraš zraven še skrivati. Dokumentarni film The Moon Inside You slovaške režiserke Diane Fabiánove prikazuje avtoričino iskanje odgovorov na vprašanja glede menstruacije in razkriva tabuje, povezane z vsakomesečnim naravnim ciklom. Avtorica se naloge loti na humoren in samoironičen način, predstavi pa širok razpon teorij, ki jih zagovarjajo predstavniki_ce različnih strok in »alternativnih« terapevtskih pristopov. Povezovalni element zgodbe predstavlja 11-letna Dominika, ki poroča svoje občutke ob pričakovanju prve mestruacije. Film je začinjen s kratkimi animacijami in izseki arhivskih posnetkov o menstruaciji, nelagodje ob tej »prepovedani« temi pa je vidno v reakciji naključno anketiranih moških. Avtorica filma menstruacijo slikovito prikaže kot fenomen, pri katerem se osebna izkušnja sreča z družbeno stigmo.

  Renata Gaşiorowska (Poljska): PIČKA (CIPKA)

  Mlada ženska se odloči preživeti sladki večer sama s seboj. Po obetavnem začetku solo zabave s skodelico čaja, toplo kopeljo, špinelom in roko v mednožju večer zaznamuje nepričakovan preobrat.

  Lori Malépart-Traversy (Kanada): KLITORIS (LE CLITORIS)

  Klitoris je edini telesni organ, ki služi samo užitku. Srečne osebe, ki ga imajo! Ta animirani dokumentarec na humoren način prikazuje bogato zgodovino njegovih (mis)interpretacij.

  ***************************

  V angleškem jeziku.

  Soorganizacija: [A] Infoshop

  Priporočeni prostovoljni prispevki.

  Zemljevid AKC Metelkova mesto



  Le Clitoris

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  MC C.M.A.K. Cerkno Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno

  5. festival Deuje babe | Tatovi podob in Mix tape kaseta party

  Peti festival Deuje babe vabi na tehnoburlesko in Mix tape kaseta party!

  TATOVI PODOB (Ljubljana)

  Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.

  Ustvarjalci in izvajalci:
  Feminalz: Crucial Pink, Mad Jakale, Tristan Bargeld, H.P.D. (hormonal perturbator in decay), Rebellious KITCH Controversy in MC Dee Dee Void
  Kostumografija: Urška Recer
  Maska: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)
  Izbor in originalna glasba: Nova deViator
  Video: WNDV

  Produkcija: Emanat
  V sodelovanju: Klub Gromka, Maska
  Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

  Več: http://www.emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/
  Facebook: https://www.facebook.com/imagesnatchers/

  Predstavi sledi

  MIX TAPE KASETA* PARTY

  Deuje babe bomo previjale. Pa ne otrok, ampak kasete. Vrtele jih bomo za ples in zato, da skupaj pogledamo, kaj je na njihovi drugi strani.

  Dogodek je brezplačen. Prostovoljni prispevki zelo dobrodošli.

  Dogodek je finančno podprl Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Kasetar je posodil Emil. Slava jima!

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Jalla Jalla, AKC MEtelkova mesto

  Rdeče zore: DJ program Veronika in Gita (SLO)

  Vljudno vabljene_i na DJ program z Veroniko in Gito, v petek, 10. marca 2017, od 21. ure dalje, v Jallo Jallo, AKC Metelkova mesto.

  ***************************

  Plesni večer v Jalla Jalli bo posvečen rockovskim in punkovskim godbam izpod prstov ženskega dua Veronike in Gite. Pričakujete lahko hrupne in psihedelične kitare z mnogimi žanrskimi diverzijami. Pozno v noč pa se bomo spustili tudi v darkwave, EBM, post-punk, gothic rock, industrial, synthpop itd.

  ***************************

  Soorganizacija/ koiprodukcija: Jalla Jalla

  Vstop prost.

  Zemljevid AKC Metelkova mesto

 • Čas:
  10. 03. 2017
  od 22:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC MEtelkova mesto

  Rdeče zore: Koncert - Grrrls Night Out: Black Heart (A), Me & Jane Doe (A), DJ Marcelle/ Another Nice Mess (NL)

  22.00 Klub Gromka
  Koncert, DJ program
  Grrrls Night Out: Black Heart (A), Me & Jane Doe (A), DJ Marcelle/ Another Nice Mess (NL)
  Koprodukcija: GRRRLS Kulturverein Graz (Gradec, Avstrija)
  Soorganizacija: Klub Gromka
  Priporočen prispevek: 5 eur

AEC v1.0.4