Napovednica

 • Čas:
  29. 05. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Cerknica

  Menstruacija ob kavi - Cerknica

  Se še spomniš svoje prve menstruacije?
  Ali osebe, s katero si se prvič pogovarjala o menstruaciji?
  Je bila to »fešta«, »tetka s Krvavca« ali »menstra«?

  Menstruacija ob kavi je zabavna in igriva delavnica o menstruaciji, ki se bo izvajala v večjih krajih po Sloveniji. Druga delavnica se bo odvila v ponedeljek, 29. 5. 2017, ob 17 uri v Cerknici (točno lokacijo sporočimo naknadno).

  Na njej želimo čvekati o temi, ki včasih tiči nekje skrita v naših mislih, o kateri se bojimo spregovoriti, mogoče zato, ker nas je sram ali pa se bojimo odziva drugih ljudi. Želimo podirati tabuje. Želimo, da se o menstruaciji govori odprto in brez zadrege.

  Na delavnico ste vabljene vse ženske – bodisi mladostnice, dekleta bodisi odrasle ženske. Seveda na delavnici ne bo manjkala tudi kavica!

  Minimalno število udeleženk za izvedbo delavnic je 3, največje pa 8.

  Obvezna predhodna prijava na: info@endozavest.si. Prijave zbiramo do petka, 26.4.2017.

  Delavnica je brezplačna.

 • Čas:
  29. 05. 2017
  od 18:30 do 19:30
  Lokacija:
  LUD Literatura, Erjavčeva 4, Ljubljana

  S kože na tkivo družbe

  Kaj je prej – izkušnja ali pisanje? Si je izkušnje treba pridobivati s pisanjem ali o njih pisati? Kaj sploh naredi pisatelja_ico? Ana Geršak se bo s Tino Batista Napotnik in Ivano Djilas – avtoricama, ki sta se s svojima prvencema uvrstili celo med deseterico finalistov za kresnika – pogovarjala, kako lastne izkušnje prehajajo v literarne motive.

 • 30. 05. 2017
  Lokacija:
  Santiago v Čilu

  Poziv dramatičarkam k prijavi na 11. WPIC

  11. mednarodna konferenca dramatičark (Women Playwrights International Conference - WPIC) bo med 7. in 12. oktobrom 2018 potekala v mestu Santiago v Čilu.
  Konferenca predstavlja priložnost za srečanje, mreženje in ustvarjanje trajnejših vezi med dramatičarkami s celega sveta. Tema konference je "teritorij, družba in ženska dramska pisava", dramatičarke pa so vabljene, da pošljejo svoj tekst oziroma idejo za delavnico.

  Rok za oddajo prijav: 30. maj 2017.
  Povezava: (PDF): http://veza.sigledal.org/media/uploads/Dokumenti/wpic-news-mars2017-en.pdf

 • Čas:
  30. 05. 2017
  od 19:30 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Virginia Woolf, avtorica in njeni prevajalki

  V sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev vabimo na pogovorni večer, kjer se bo z Bredo Biščak in Jano Unuk, prevajalkama Virginie Woolf, pogovarjala dr. Nada Grošelj.

  Virginia Woolf je najbolj zaslovela s svojimi modernističnimi romani, v katerih je bolj od zunanje resničnosti pomembna psihološka resničnost posamičnih protagonistov. Ta se pogosto razkriva skozi tok njihove zavesti in vpliva na čas in prostor romana, da prav tako postaneta subjektivna, deformirana in odstopajoča od koncepta časa in prostora, ki je sprejet v »zunanjem svetu«. Bolj od zgodbe same nas priklene lirični način pripovedovanja, preprežen s simbolnimi pomeni in subtilnimi literarnimi aluzijami in navezavami. Subjektivizirana čas in prostor omogočata značilno prehajanje iz ene zavesti v drugo in menjavanje pripovednih perspektiv. Vsak roman Virginie Woolf je nov eksperiment in odklon v neznano, saj je pisateljica za vsakega poiskala nov vzorec in sporazumevalni kod.

 • Čas:
  31. 05. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana

  Prostitucija v zaledju strelskih jarkov

  Vljudno vabljeni na predavanje
  Mihe Sluge:
  Prostitucija v zaledju strelskih jarkov
  v sklopu sredinih večerov na temo Slovencev v XX. stoletju, s poudarkom na prvi svetovni vojni.

 • Čas:
  03. 06. 2017
  od 10:00 do 12:00
  Lokacija:
  Nova Gorica

  Menstruacija ob kavi - Nova Gorica

  Se še spomniš svoje prve menstruacije?
  Ali osebe, s katero si se prvič pogovarjala o menstruaciji?
  Je bila to »fešta«, »tetka s Krvavca« ali »menstra«?

  Menstruacija ob kavi je zabavna in igriva delavnica o menstruaciji, ki se bo izvajala v večjih krajih po Sloveniji. Tretja delavnica se bo odvila v soboto, 3. 6. 2017, ob 10. uri v Novi Gorici (točno lokacijo sporočimo naknadno).

  Na njej želimo čvekati o temi, ki včasih tiči nekje skrita v naših mislih, o kateri se bojimo spregovoriti, mogoče zato, ker nas je sram ali pa se bojimo odziva drugih ljudi. Želimo podirati tabuje. Želimo, da se o menstruaciji govori odprto in brez zadrege.

  Na delavnico ste vabljene vse ženske – bodisi mladostnice, dekleta bodisi odrasle ženske. Seveda na delavnici ne bo manjkala tudi kavica!

  Minimalno število udeleženk za izvedbo delavnic je 3, največje pa 8.

  Obvezna predhodna prijava na: info@endozavest.si. Prijave zbiramo do četrtka, 1.6.2017.

  Delavnica je brezplačna.

 • Čas:
  08. 06. 2017
  od 21:00 do 22:00
  Lokacija:
  Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva cesta 11, Ljubljana

  Pogovor o Dramah Simone Semenič

  POGOVOR O DRAMAH SIMONE SEMENIČ
  Vodi: Boštjan Narat
  Gostja: Simona Semenič
  Interpretacija odlomka iz drame mi, evropski mrliči: Damjana Černe

  Junija bodo pri založbi Beletrina izšle izbrane Drame Simone Semenič, dramatičarke in performerke, trikratne Grumove nagrajenke; uprizoritve njenih besedil so prejele številne nagrade tako v Sloveniji kot v tujini. V zbirki bodo drame tisoč devetsto enainosemdeset, sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije ter mi, evropski mrliči.

 • Čas:
  12. 06. 2017
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova 28

  Prireditev ob zaključku 2. literarnega natečaja SdDBk

  Podelitev nagrad nagrajencem literarnega natečaja SdDBk "Ženske- še vedno prezrta polovica?",
  izid zbornika SdDBk (prispevki udeležencev natečaja);
  dodajanje lista Rastoči knjigi v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

  Program bo vodila Carmen L. Oven.

 • 15. 06. 2017
  Lokacija:
  Europacamp, Steinbach am Attersee

  Kombinatke na 20 Jahre Festival des politischen Liedes

  Save the date!
  Das Programm ist gerade im entstehen, aber soviel sei verraten, es werden 3 Abende und 2 Tage voller cooler und inspirierender Musik werden. Denn bis dato wurde die Musik in verschiedensten Weisen interpretiert, es kommt aber darauf an, mit der Musik die Welt zu verändern!

 • 15. 06. 2017
  Lokacija:
  Orlando, USA

  Call for Applications, 2017 Facebook Grace Hopper Women in Computing Scholarship!

  Deadline: 15 June 2017 at 11:59 pm PST.
  Open to: women excelling in Computer Science
  Venue: 4– 6 October 2017 in Orlando, USA

  Description
  Facebook is committed to advancing women in technology, and we are very excited to announce the 2017 Facebook Grace Hopper Women in Computing Scholarship! This fall we’ll join thousands of remarkable women in technology in Orlando from October 4-6, 2017 for our tenth year at the Grace Hopper Celebration of Women in Computing.

  This unique scholarship program gives 50 women excelling in Computer Science the opportunity not only to attend the Celebration, but to spend valuable days before the conference with Facebook engineers learning, collaborating, and preparing for the conference. We look forward to celebrating with you in Orlando!


  Eligibility
  The scholarship is open to all women excelling in Computer Science globally.

  Costs
  Paid registration for the Grace Hopper Celebration
  Paid travel and lodging, including a pre-Grace Hopper Celebration program in Orlando that includes tech talks, mentoring sessions and networking events from October 1-7, 2017
  An invitation to a private reception with Facebook's Engineering Team during the Grace Hopper Celebration
  Additional meal stipend
  The scholarship is open to all women excelling in Computer Science globally.
  You have to currently be enrolled at an educational institution in order to qualify for the scholarship (high school through post-doc students are eligible).
  For international applicants: If you are selected, you would be responsible for your own travel visa. Facebook would cover travel expenses.
  Application
  Important Dates:

  Wednesday, June 15th, 11:59pm PST - Applications for the Facebook Grace Hopper Celebration Scholarship must be submitted in full.
  Friday, July 15th - Award recipients will be notified by email of their acceptance by midnight PST.
  Sunday, October 1st - Saturday October 7th - Dates scholarship recipients must be available.

  More info: http://www.edu-active.com/training/2017/may/16/call-applications-2017-facebook-grace-hopper-women.html

 • 27. 08. 2017
  Lokacija:
  Inštitut za mladinsko politiko, Ajdoviščina

  Natečaj: Kažipot do enakosti spolov

  Dojemanje družbene vloge posameznika predvsem ali celo izključno glede na njegov spol je težava, ki jo (pre)pogosto zaznavamo kot samoumevno dejstvo. Z leti so posamezniku privzgojene določene vedenjske norme, vezane na spol, ki predstavljajo odziv na pričakovanja okolice. Da bi »ugajali« okolici in izpolnili pričakovanja staršev, prijateljev in splošne javnosti, so mladi posamezniki pripravljeni na kompromisne odločitve, ki pogosto zanikajo posameznikove želje in poslanstvo.
  Zaradi neenakosti je tako ženskam kot moškim omejen dostop do določenih človekovih in družbenih možnosti ter dejavnosti, najpogosteje pa je posamezniku tudi onemogočeno polno uresničevanje svojih načrtov, razvoja potencialov in opravljanja obveznosti (tako v zasebni kot tudi javni sferi).
  Enakost spolov nikakor ne pomeni zanikanje razlik med spoloma, pač pa pomeni, da imata oba, tako moški kot ženska, enako moč in da sta tako moški kot ženska upravičena enako delovati na vseh področjih javnega in zasebnega življenja.
  Kljub pomembnim korakom v smeri enakopravne delitve vlog in dela, pa se v vsakdanjem življenju še vedno (pre)pogosto srečujemo s stereotipi. Zaradi slednjih se od žensk pogosto pričakuje, da je skrb za otroka v njeni izključni domeni, od moškega pa, da skrbi za vzdrževanje družinskih članov. Pričakovanja družbe tako pogosto vplivajo na odločitve posameznika, ki se po eni strani odpovedujejo svoji karierni poti, po drugi pa so lahko prikrajšani za bogastvo, ki ga lahko prinaša nega in varstvo otroka.
  Sporoči nam svoje mnenje s pomočjo fotografije, risbe, stripa ali literarnega dela. Pusti domišljiji prosto pot in se poteguj za privlačno nagrado! Izdelke sprejemamo do 27. avgusta 2017 na naslovu info@institut-imp.si ali na Inštitut za mladinsko politiko, Cesta IV. Prekomorske 61a, 5270 Ajdovščina. Več informacij na: www.mladi-in-obcina.si!
  Čakajo te mikavne nagrade in razstava tvojega izdeleka v izbranih mladinskih centrih v Sloveniji!
  Prijavni obrazec na: http://www.mladi-in-obcina.si/aktualni-projekti-2/

AEC v1.0.4