Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  19. 11. 2017
  od 13:00 do 15:00
  Lokacija:
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo, Stari trg 34, 1000 Ljubljana

  Brezplačna feministična tura po Ljubljani

  Inštitut za urbane kulture organizira brezplačno feministično turo po Ljubljani. Dobimo se na Starem trgu 34 (pri fontani pred Akademijo za glasbo) v nedeljo, 19. novembra ob 13.uri. Tura bo trajala približno dve uri, z zaključkom ob 15.uri pri Mestni hiši. Izpolnite prijavni obrazec na dnu strani! Tura bo potekala v slovenskem jeziku.
  Tura je brezplačna, a vse obiskovalce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.


  Trenutno menda edina redna feministična tura na svetu vas torej vabi, da se pridružite pri odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.
  Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij ter tako ponudil poseben ogled glavnega mesta, hkrati pa se ozrl k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.
  Udeležba na turi, ki bo potekala v slovenskem jeziku, ne zahteva ničesar, razen toplih oblačil, udobnih čevljev ter pripravljenosti na glasen smeh ali solzico. Preverjeno in zagotovljeno: presenečenj bo v obilju!
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Cena: prostovoljni prispevki

 • Čas:
  20. 11. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana

  Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric

  “Vedno so mi govorili, da pišem kot moški.” (Ama Ata Aidoo)

  20.11.2017, Knjižnica Šiška, ob 18.00

  Prvo predavanje bo vpeljalo pojme kot so post-kolonialni feminizem, feminizem tretjega sveta, črni feminizem ter afriški feminizem. Nato bomo spoznali glavne usmeritve afriškega feminizma ter se posvetili mislim, ki so vplivale na literarno pisanje pionirskih ženskih romanopisk kot so Ama Ata Aidoo, Flora Nwapa, Buchi Emecheta ter Mariama Bâ. Pogledali bomo, kako njihovo pisanje gleda na žensko, ženska telesa, odnose moči med spoloma ter z njimi povezane družbene normative ter spregovorili o tem, zakaj se nobena izmed omenjenih pisateljic ni želela opredeliti za feministično avtorico.
  Predavanje bo izvedla Petra Meterc, prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam.

  Cikel sofinancirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.

 • Čas:
  20. 11. 2017
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR

  Dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance - #TDOR, se obeležuje od leta 1998 dalje in je namenjen izrazu spoštovanja in spomina transspolnim osebam, katerih življenja so bila nasilno prekinjena zaradi transfobije in transmizoginije.

  Dan spomina na žrtve transfobije bomo obeležile_i s prižiganjem sveč, branjem imen nasilno preminulih transspolnih oseb v obdobju enega leta ter s spremljevalnim programom. Letošnji program bo kulturno-glasbeno obarvan in kot tak bo služil kot opomnik na izjemno moč, trdoživost in ustvarjalnost transspolnih oseb.

  Podrobnejši program sledi.

  Iskreno vabljene_i.

 • Čas:
  21. 11. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Žepni samorog

  Vse_i obožujemo samoroge, mar ne? Vendar teh magičnih bitij ni lahko najti. Zato pa najbolje da se jih ustvarimo kar same_i! Vabimo vas na ustvarjalno delavnico, kjer bomo s prostovoljko Didi iz filca in bombaža izdelovale_i svoje prikupne samoroge, ki jih lahko ponesemo s seboj v svet ali pa koga razveselimo z njimi. :)

  Material priskrbimo me_i, vabljene_i pa, da s seboj prinesete tudi kakšno blago (lahko tudi stara oblačila), ki je primerno za izdelavo ovitkov za telefone, saj bomo lahko ustvarjale_i različne izdelke. Prav tako velja, da prinesite šivalni pribor, če ga imate, in pa kakšne odvečne gumbke.

  Se vidimo!

 • Čas:
  23. 11. 2017
  od 08:30 do 15:00
  Lokacija:
  Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Novi trg 3, Ljubljana

  Ženske in kriminaliteta

  Vabimo vas, da se udeležite konference, ki jo na temo žensk in kriminalitete pripravlja Slovenska akademija znanosti in umetnosti v sodelovanju z Inštitutom za kriminologijo in Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani.
  Na konferenci bomo razpravljali o ženski kriminaliteti, individualnih in sistemskih vzrokih zanjo, značilnostih ženske kriminalitete in storilk ter njihovem obravnavanju v sodobnih kazenskopravnih sistemih.
  Pri tem bo poudarek na slovenskem sistemu, vendar ga bomo umestili tudi širše v trende, ki za žensko kriminaliteto veljajo v naši bližini in v globalnem kontekstu.

  akad. zasl. prof. dr. Alenka Šelih
  prof. dr. Katja Filipčič
  doc. dr. Mojca M. Plesničar

  Kotizacije ni, zaradi omejenega prostora pa je potrebna predhodna prijava na spletni strani SAZU.

 • Čas:
  23. 11. 2017
  od 09:00 do 12:30
  Lokacija:
  Velika dvorana Fakultete za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

  Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti

  Okrogla miza je otvoritveni dogodek evropskega projekta Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, katerega namen je nasloviti spletno nasilje in nadlegovanje kot obliko nasilja nad ženskami in dekleti. Razvoj novih tehnologij, dostopnost in njihova uporaba so ustvarili do sedaj nepoznane oblike spolnega nadlegovanja in nasilja. Raziskava Agencije Evropske unije za temeljne pravice (2014) je pokazala, da se je vsaka deseta ženska (11 %) že srečala s spletnim nasiljem ali nadlegovanjem (npr. neprimerno približevanje na družbenih omrežjih, dobivanje elektronske pošte ali sporočil SMS z izrecno spolno vsebino).

  Namen dogodka je predstavitev trenutnega stanja na področju spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet, pregled obstoječih mehanizmov za preprečevanje tovrstnega nasilja ter pomoč žrtvam, seznanitev širše javnosti tako z dobrimi kot tudi slabimi praksami na družbenih omrežjih in v medijih ter omogočiti razpravo vsem udeleženim o tej tematiki.
  Prijave na dogodek so obvezne. Prijavite se lahko na https://www.1ka.si/a/142631

 • Čas:
  24. 11. 2017
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Ljubljana

  Noč je naša! / Reclaim the Night!

  NOČ JE NAŠA, NASILJU SE DAN KRAJŠA!

  Ni nas strah, ne bomo tiho, nismo same krive, ne bomo ostale doma, ker: however I dress, wherever I go, yes means yes and NO MEANS NO!

  Petek, 24. novembra ob 20h bomo ponovno preplavile mestne ulice s feminizmom, izganjale seksizem in gradile sestrsko* feministično samoobrambo v praksi.

  Shod Noč je naša (ang. Reclaim the night) predstavlja boj žensk* iz celega sveta, ki skupaj kričijo NE nasilju v družini, zlorabi in posilstvom ter vsem oblikam nasilja, ki temeljijo na spolni diskriminaciji. Skupaj zavzemimo ulice - noč je naša!

  P.S. Če se želiš priključiti organizaciji shoda, nam pošlji sporočilo preko FB ali na mail feminist.shod@gmail.com

 • Čas:
  od 25. 11. 2017
  do 03. 12. 2017
  Lokacija:
  LJUBLJANA/PTUJ/KOPER/MARIBOR/BISTRICA OB SOTLI/IDRIJA/TRST

  33. FESTIVAL LGBT FILMA

  Slovenski Festival LGBT filma ima zelo pestro zgodovino, saj je zamenjal že veliko dvoran, skrbnikov, selektorjev in domicilov. Začel se je leta 1984 v okviru gejevskega festivala Magnus pri Škucu, nekaj let pa je gostoval v Cankarjevem domu. Gejevski in lezbični festival se je nato nadaljeval Galeriji Škuc in preživel zasilne projekcije v Galeriji Kapelica na Kersnikovi, dokler ni dobil stalnega prostora v Slovenski kinoteki. Med obnavljanjem Kinoteke je potekal v Kinodvoru.
  Program: http://www.skuc.org/festival-lgbt-filma/

 • Čas:
  od 25. 11. 2017
  do 10. 12. 2017
  Lokacija:
  Slovenija

  Dogodki ob mednarodnih dnevih akcij proti nasilju nad ženskami

  25. novembra obeležujemo Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. V ta namen se bodo v naslednjih 16ih dneh aktivizma zvrstili dogodki po celi Sloveniji.
  Koledar dogodkov (delavnic, predavanj, posvetov...) najdete na:
  http://www.drustvo-dnk.si/novice/393-napovednik-dogodkov-ob-mednarodnih-dnevih-akcij-proti-nasilju-nad-enskami.html

 • Čas:
  25. 11. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Dvorana Union, Maribor

  Kombinatke na dobrodelnem koncertu Naša pesem

  Ženski pevski zbor Kombinat
  Mirjana Šajinović

  Organizator: Društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva »Up-ornik«


  Dobrodelni koncert, na katerem bodo zbirali denarna sredstva za najrevnejše prebivalce Maribora in širše.

  Prosimo vas, da se nam pridružite in posodite vaš glas in srčnost za Našo pesem.
  Povezani napovedanega dne bomo lahko izrazili nestrinjanje s politiko ustvarjanja sistemske revščine.

  Svoj glas in besedo bodo na odru prispevale: Ženski pevski zbor Kombinat ter dramska igralka, Mirjana Šajinović.

  Cena vstopnic: 10,00 €; 5,00 € (dijaki, študentje)

  http://up-ornik.si/
  http://kombinatke.si/
  www.sng-mb.si/igralski-ansambel/mirjana-sajinovic/

 • Čas:
  25. 11. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Brez besed ji sledim: sodobna evropska lezbična poezija | branje

  Mednarodno literarno branje
  Brez besed ji sledim: Sodobna evropska lezbična poezija

  Z veseljem predstavljamo prvo antologijo sodobne evropske lezbične poezije Brez besed ji sledim, ki jo je uredil pesnik Brane Mozetič, izšla pa je pri založbi Škuc leta 2015. Antologija predstavlja petinpetdeset lezbičnih pesnic iz vse Evrope, ki v svoji umetniški poetiki izražajo različne vidike lezbične eksistence preko različnih poetskih pristopov in drž, od razlikovalne identitetne pozicije do queer perspektive, od ljubezenske lirike do družbenokritične kontekstualizacije. Poezija ima v kontekstu lezbične ali katerekoli manjšinske kulture še vedno konstitutivno vlogo: “Poezija ni luksuz”, piše lezbična in afroameriška pesnica Audre Lorde v svojem eseju Poezija še vedno ni luksuz iz leta 1977, ni “sterilna igra besed”, temveč “je ključnega pomena za naša življenja”, “je kot iluminacija, kajti ravno preko poezije dajemo imena tistim idejam, ki so brez imena in brez oblike, ki se morajo šele roditi, a se že čutijo”.

  Na literarnem branju se bodo predstavile: Izabela Morska (Poljska), Kristin Omarsdottir (Islandija), Nataša Velikonja (Slovenija), Eleonora Pinzuti (Italija), Nora Verde (Hrvaška), Kristina Hočevar (Slovenija), Andrea Vatulikova (Češka republika), Hanneleele Kaldmaa (Estonija). Dogodek bo moderiral urednik antologije Brane Mozetič (Slovenija).

 • Čas:
  25. 11. 2017
  od 21:00 do 22:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Debatna kavarna: Glasovi o rožah in enakem plačilu

  Ženski glasovi v literaturi postajajo vedno glasnejši in jasnejši: spodbujajo k opolnomočenju, opozarjajo na aktualne družbene probleme in tematizirajo različne oblike podrejenosti. Njihov prostor izjavljanja in mediji pa se močno razlikujejo. Iz zapisov na socialnih omrežjih in novinarskih člankov se razvije angažirana literatura, televizijska serija pa knjigo ponovno naredi literarno uspešnico. Na Debatni kavarni bomo ob primerih poezije Rupi Kaur, knjig Hiša in Dekline zgodbe tematizirali novo nastale literarne prakse in analizirali njihov vpliv na družbeno emancipacijo.

  Sodelujejo: Jasna Podreka, Milica Antić Gaber, Nika Kovač

 • Čas:
  od 29. 11. 2017
  do 01. 12. 2017
  Lokacija:
  Zagreb, Hrvaška

  Nasilje v družini in nasilje zaradi spola: v sodelovanju za življenje brez nasilja

  Nasilje v družini in nasilje zaradi spola je resen problem. Izkušnje nasilja predstavljajo tveganje za fizično in duševno zdravje posameznic in posameznikov, ki so ali še vedno doživljajo nasilje. Posledice nasilja vplivajo na kakovost njihovega življenja. S posledicami se ne soočajo samo neposredne žrtve nasilja, temveč tudi skupnosti, organizacije in celotna družba.

  Miti, napačne predstave in pomanjkanje znanja o nasilju v družini in nasilju zaradi spola so še vedno v veliki meri prisotni v naši družbi. Za uspešno preprečevanje nasilja in zagotavljanje ustrezne podpore žrtvam je potrebna aktivacija pristojnih institucij, organizacij, skupnosti in tudi posameznikov in posameznic.

  Namen konference je pridobivanje novega znanja, izmenjava izkušenj in povezovanje, s čimer bomo lahko izpostavili in spodbudili potrebne spremembe na področju nasilja v družini in nasilja zaradi spola.

  Konferenca bo priložnost

  …za povezovanje in sodelovanje strokovnjakov in strokovnjakinj z različnih področjih iz štirih EU držav, ki bodo z nami delili svoje znanje, izkušnje, primere dobrih praks ter obstoječe težave in izzive pri zagotavljanju ustrezne pomoči in podpore žrtvam nasilja v družini in nasilja zaradi spola.

  S plenarnimi predavanji, delavnicami in okroglimi mizami bomo predstavili in nagovorili različne perspektive problematike nasilja v družini in nasilja zaradi spola. Predstavljene vsebine in ideje bodo pomembno izhodišče za oblikovanje predlogov potrebnih spremembe kot tudi za razvoj bodočih izobraževalnih in preventivnih programov.

 • Čas:
  od 05. 12. 2017
  do 06. 12. 2017
  Lokacija:
  Brdo pri Kranju

  AKTIVNI.VSI = PRIDOBIMO.VSI

  Ob zaključku projekta Aktivni.Vsi organiziramo 5. in 6. decembra 2017 na Brdu pri Kranju mednarodno zaključno konferenco. Na njej bomo:
  predstavljali dobre prakse nekaterih drugih držav na področju usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, naslavljanja spolnih stereotipov in spodbujanja dejavnega očetovstva,
  pregledali nekatere rezultate in izkušnje projekta Aktivni.Vsi,
  predstavili nekatere ključne dejavnosti predloga Resolucije o družinski politiki,
  preverili, kaj lokalne skupnosti že počnejo in kaj lahko še storijo, da naslovijo skrbstvene potrebe prebivalstva,
  predstavili nekaj primerov dobrih praks na področju skrbi za starejše ter kritično pogledali, kje so potrebne spremembe sistema,
  govorili o prednostih, ki jih otrokom, družini, družbi ter delodajalcem prinaša spodbujanje dejavnega očetovstva,
  pogledali, kako se da na inovativne in ustvarjalne načine naslavljati spolne stereotipe ter
  prisluhnili osnovnošolkam in osnovnošolcem, kakšne argumente za in proti tradicionalni delitvi dela v družini so uspeli najti.
  Konferenca je namenjena tako zaposlenim v lokalni samoupravi, na področju socialnega varstva (zlasti centri za socialno delo, domovi za starejše), vzgoje in izobraževanja, delodajalcem in zaposlenim v kadrovskih službah ter vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z vprašanji usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja ali stereotipov.

  Zagotovljeno je prevajane iz angleškega v slovenski jezik in obratno. Stroški osvežitev med odmori in kosil ter prenočitve (enoposteljna soba z večerjo in zajtrkom v skladu s pravili Evropske komisije) so kriti iz sredstev projekta. Kotizacije ni, prijave so obvezne. Neprijavljenim, žal, ne bomo mogli zagotoviti udeležbe. Prijavite se lahko do petka, 1. 12. 2017.

  Prijavite se lahko na tej e-povezavi: https://www.1ka.si/a/140791

 • Čas:
  10. 12. 2017
  od 13:00 do 15:00
  Lokacija:
  Stari Trg 34, Ljubljana

  Decembrska feministična tura po Ljubljani

  Inštitut za urbane kulture organizira brezplačno feministično turo po Ljubljani. Dobimo se na Starem trgu 34 (pri fontani pred Akademijo za glasbo) v nedeljo, 10. decembra ob 13.uri. Tura bo trajala približno dve uri, z zaključkom ob 15.uri pri Mestni hiši. Izpolnite prijavni obrazec na dnu strani! Tura bo potekala v slovenskem jeziku.

  Tura je brezplačna, a vse obiskovalke_ce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.

  Obvezne so prijave preko spletne strani:
  http://www.ljubljanaalternativetours.com/sl/brezplacna-feministicna-tura-po-ljubljani/

 • 19. 01. 2018
  Lokacija:
  Ljubljana

  CfP: Gender Differentiation in Media Industries

  CfP: Gender Differentiation in Media Industries International Conference, The Peace Institute and Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana Ljubljana, June 14-15, 2018
  Call for Papers
  In the last thirty years feminist media scholarship has analysed media systems as environments reproducing patriarchal structures that work against gender equality in the media. Results of research at the national and global scales have reported similar results: women are less likely to work in top managerial positions in the media, on the average women journalists are paid less than male, larger numbers of women are engaged in precarious jobs than their male counterparts. Similarly persistent are inequalities in media representation where portraying women is often rife with stereotypes and pursuant of imaginings of women’s domesticity. In addition, studies have shown how audiences have been constructed on perceptions that idealize women’s roles in the private sphere, reproducing women as consumers. Feminist media studies have long been based on the idea that women’s interests in the media are different that those of males. Consequently, research has demonstrated that women, when in leadership positions, can reform predominately masculine conventions or, in journalistic work, produce “different” news. Recently some scholars have been critical towards such “optimism” arguing that it contributes to naturalization of stereotypical gender roles, and have shown that women can work to reproduce the masculine newsroom culture same as males do.

  Proposals should be sent by January 19 to mojca.frelih@mirovni-institut.si and mojca.pajnik@mirovni-institut.si
  Notification of acceptance by March 2
  Full papers must be sent by May 11

  Več na: https://www.fdv.uni-lj.si/docs/default-source/obvestila-fdv/cfp-gender-differentiation-in-media.pdf?sfvrsn=0

AEC v1.0.4