Napovednica

 • Čas:
  od 06. 03. 2017
  do 13. 04. 2017
  Lokacija:
  GALERIJA DESSA, Arhitekturni center, Židovska steza 4, Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

  Druga arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, je tematsko del aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women). Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so oziroma veljajo za tradicionalno moške poklice. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, od diplomantk arhitekta prof. Jožeta Plečnika do povojnih generacij, ki so študij zaključile pri arhitektih prof. Edvardu Ravnikarju in prof. Edu Mihevcu.

 • Čas:
  30. 03. 2017
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  30" – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb

  Vabljene_i na odprtje fotografske razstave Jasne Klančišar 30" – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb. Razstava predstavlja obeleženje Dneva vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility), ki ga praznujemo 31. marca vsako leto. Nastala je v organizaciji Zavoda TransAkcija, fotografinje Jasne Klančišar in njene asistentke Maje Ličen.

  Proces trideset-sekundnega portretiranja, pri katerem iz teme z močnim osvetljevanjem izstopajo silhuete, obrazi in telesa, ustvarja (nov) prostor za transspolne in cisspolno nenormativne osebe. Dvojna, trojna, ostra ali neostra podoba v mehki svetlobi jasno izpostavi za portretiranko_ca pomembne dele telesa in izbranih predmetov, hkrati pa zahteva zbranost portretiranih oseb, fotografinje in asistentke. Uporabljena tehnika fotografiranja ne potrjuje definicije fotografije kot »ujetega trenutka«, temveč jo redefinira v ustvarjanje, skorajda risanje s svetlobo. Sedemnajst portretov želi transspolne in cisspolno nenormativne osebe narediti vidne in prikazati njihovo moč in lepoto skozi proces, v katerem sodelujejo portretiranke_ci, fotografinja in asistentka, proces, ki temelji na medsebojnem zaupanju in izbiri portretirank_cev, da so vidne kot želijo biti videne_i v svetu, ki to pogosto onemogoča ali pa jih objektivizira.

  Za sodelovanje in podporo pri fotografskem projektu se zahvaljujemo Društvu ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) in Pritličju.

  Kontakti:

  Jasna Klančišar:
  email: jasnaklancisar@gmail.com
  spletna stran: http://jasnaklancisar.net/
  instagram: jasna_klancisar

  Zavod TransAkcija:
  email: transakcijaslo@gmail.com
  spletna stran: http://transakcija.si/
  fb: https://www.facebook.com/transakcija/

 • 31. 03. 2017
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Abortus – kako izboriti/obraniti pravice

  Letos mineva 65 let odkar je v Sloveniji omogočeno svobodno odločanje o rojstvu otrok in legaliziran abortus. Z osamosvojitvijo, prehodom v kapitalizem in zapisom te svoboščine v 55. člen Ustave se je zdelo, da te civilizacijske pridobitve ne more omajati nič več, da je zgodovine konec.

  Za razkrinkanje tega naivnega mišljenja ne bi smeli rabiti razvoja dogodkov v zadnjih 25 letih, potrebno bi bilo zgolj analizirati pojave v tranzicijskih družbah vzhodne Evrope in stanje na ''razvitem zahodu'' kjer pravice žensk še zdaleč niso univerzalne in samoumevne.

  A žal je splošna javnost živela v tem naivnem prepričanju, vmes pa smo tudi v Sloveniji dobili neokonservativno politično gibanje, ki napada osnovne civilizacijske dosežke socializma – od ločitve države in cerkve do socialne države in pravic žensk.

  Na Poljskem, kjer je Rimokatoliška cerkev še močnejša kot v Sloveniji, na prve udarce neokonservativcev niso rabili čakat tako dolgo. Takoj po padcu socializma se je dostopnost abortusa močno omejila. Leta 2016 pa je desničarska oblast hotela abortus praktično v celoti prepovedati. Temu se je uprlo široko gibanje #czarnyprotest (Črni protest), ki je z veliko družbeno mobilizacijo od spodaj pravico do abortusa (za zdaj) uspelo obraniti.

  Na Irskem, v tej globoko katoliški državi, si pravice do abortusa sploh še niso uspeli priboriti; kar pa seveda ne pomeni, da abortusa na Irskem ni, le izvaja se ilegalno ali pa ženske v ta namen hodijo v tujino. To pravico si prizadeva izboriti gibanje Repeal the 8th. Prek referenduma hočejo spremeniti irsko Ustavo, tako kot jim je pred tem uspelo zagotoviti pravico do kontracepcije, ločitve in LGBT porok. Upajo, da bo do refereduma prišlo že letos, a se srečujejo s številnimi problemi.

  O tem, kako se živi geslo »Pravice so priborjene ne podarjene,« bomo razpravljali z:

  Steve Coleman, Maynooth University (Irska)
  Magdalena Malinska, Czarny protest (Poljska)

  Inštitut 8. marec

 • Čas:
  31. 03. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino (3. nadstropje), predavalnica 343

  Ženska/o/e skozi zgodovino filma

  Photography is truth. The cinema is truth twenty-four times per second.
  - Jean Luc Godard

  Filmska zgodovina ponuja pester nabor podob ženske in 'ženskega' – od delavke in matere sovjetskega montažnega gibanja, do spolno determiniranih arhetipov, ki jih utelešajo zvezdnice hollywoodskega studijskega sistema. Kaj nam povedo o širših družbenih dejavnikih, ki so mistificirali in oblikovali Žensko? Na kakšen način je mreža vedenjskih kodov, življenjskih ritualov in Zgodovine, ki konstituirajo družbeni spol, vtkana v govorico filmskega jezika?

  Na predavanju v sklopu 45 dni feminizma se bomo spoznali s tokovi filmske produkcije prve polovice 20. stoletja. V prvem delu bomo analizirali filme treh likovnih avantgard (futurizem, dadaizem in nadrealizem), tipizacijo in status ženske znotraj okvirjev posameznega gibanja, ter širše družbene vidike, ki so vplivali na takšne zamejitve. V drugem delu se bomo lotili umeščenosti ženske v strukturi širše politične in ekonomske ideologije ter posledičnih filmskih manifestacij: sovjetskega in hollywoodskega filma.

  S filmom in filmskimi podobami se bomo srečevali skozi prizmo kanonskega dela feministične teorije Drugi spol Simone de Beauvoir, ki lahko služi kot izhodišče za nadaljno kritično vrednotenje posamezne problematike upodobitve ženske in 'ženskega'.

 • Čas:
  01. 04. 2017
  od 10:00 do 11:30
  Lokacija:
  Društvo informacijski center Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Srečanje skupine za starše LGBT oseb

  Skupina je namenjena druženju, podpori in opolnomočenju staršev LGBT oseb in se sestaja vsako prvo soboto v mesecu. Srečanja nudijo varen prostor mamam, očetom in skrbnicam_kom LGBT oseb, da delijo svoje izkušnje ter v varnem prostoru prisluhnejo izkušnjam in nasvetom drugih staršev LGBT oseb.

  Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na elektronski pošti: mateja.capek@legebitra.si ali na telefonski številki: 01 430 51 44 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12.00 in 16.00 uro ter vsak torek in četrtek med 12.00 in 18.00 uro.
  ___________________________________________________
  Delovanje skupine za starše LGBT oseb omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestna občina Ljubljana v okviru programa Svetovanje in samopomoč za istospolno usmerjene.
  Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata: Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

 • Čas:
  03. 04. 2017
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Filmski večer: Ženske sanje

  V sklopu 45 dni feminizma bodo študentke in študentje oddelka za filozofijo s Filozofske fakultete v sodelovanju z Aporijo organizirali serijo dogodkov pod imenom Žensko telo v diskurzu.

  3. 4. si bomo v Trubarjevi hiši literature ogledali film Ženske sanje (1955) režiserja Ingmarja Bergmana.
  Po ogledu bo sledila kratka pavza, nato pa debata. Vsi ste vabljeni k ogledu, ter da povzdignete svoj glas in podelite mnenje z ostalimi.

 • Čas:
  05. 04. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Pesniški večer

  V sklopu 45 dni feminizma bodo študentke in študentje oddelka za filozofijo s Filozofske fakultete v sodelovanju z Aporijo organizirali serijo dogodkov pod imenom Žensko telo v diskurzu.

  PESNIŠKI VEČER - 5. 4. v Trubarjevi hiši literature

  Vid Bešter,
  Muanis Sinanović,
  Sergej Harlamov,
  Ifigenija Simonovič

 • Čas:
  06. 04. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Pisateljice ali molčanje literarne zgodovine

  Literatura je bila eno od področij, kjer je potekala marsikatera bitka ženskega boja. V spomin tistih, ki so jih bojevale, in v solidarnosti s tistimi, ki jih bojujejo še danes, Društvo študentov primerjalne književnosti v sklopu festivala 45 dni feminizma pripravlja serijo treh literarno-feminističnih dogodkov.

  “To, da ženska zapiše samo sebe, je nujno: ženska mora pisati in s tem še drugim ženskam odpreti pot do pisave, ki jim je bila odtujena, od katere se jih je oddaljilo prav tako nasilno kot od lastnih teles. Nujno je, da se ženska vpiše v besedilo, da v besedilu poda sebe, si da življenje - kot se spravi na svet, se rodi vanj in v zgodovino - in sicer s svojim lastnim gibanjem.” - Helene Cixous

  Zadnji izmed dogodkov, ki jih v sklopu 45 dni feminizma organizira Društvo študentov primerjalne književnosti bo potekal v bolj debatnem vzdušju - 6. 4. ob 17:00 se bo v Trubarjevi hiši literature odvila okrogla miza, kjer bomo s pomembnimi slovenskimi avtoricami in literarnimi teoretičarkami spregovorili o ženski pisavi, se povprašali o pojmu ženstvene pisave in brskali po literarni zgodovini, da bi v njej odkrili vse zamolčane glasove pisateljic, ki jih je zgodovina pozabila.

  Gostje okrogle mize bodo Katja Mihurko, Urška Sterle, Vanesa Matajc in Anja Mrak.

  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  08. 04. 2017
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Kosovelov dom Sežana, Kosovelova ulica 4 a, Sezana

  Kruha in vrtnic, samostojni koncert v Sežani

  "Bread and Roses, Bread nad Roses, Bread an Roses ... " Tako so vzklikale delavke iz tekstilne tovarne v ameriškem mestu Lawrence . Mrzle zimske mesece - od januarja do marca leta 1912 - so priseljenke iz več kot 40 držav prebile na ulici: stavkale so, ker so zahtevale, da so za svoje delo pravično plačane, ob tem pa opozorile še na nekaj, kar v njihovem času niti približno ni bilo samoumevno - na dostojanstvo, ki jim kot ženskam pripada. Če njihov slogan slišimo le kot odmev, star nekaj več kot sto let, si delamo slabo uslugo. Kapitalizem se ne ustavlja, delavkam in delavcem po vsem svetu, v svojem nenasitnem pohlepu jemlje "kruh" in odreka "vrtnice". Naš odgovor je - pesem. Pesem, ki odpira prostor premisleka, združi podobno misleče in si želi hotenja po pravičnejšem svetu preliti v dejanja.

  Vstopnice:
  v predprodaji 12 EUR, na dan koncerta 15 EUR.

 • Čas:
  od 12. 05. 2017
  do 13. 05. 2017
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

  Spolno zaznamovana neenakost: seksizem, moč in politika

  Spolno zaznamovana neenakost: seksizem, moč in politika

  Enakost – številna gibanja so jo neuspešno iskala skozi celotno prejšnje in ostaja enako izmuzljiva tudi v 21. stoletju – zahteva premislek o tem, kar si sama prizadeva odpraviti: o neenakosti. V družbi se razlike kažejo na različne načine, neenakost med spoloma pa ostaja ena od njenih najznačilnejših pojavnih oblik.

  Tema konference bosta neenakost med spoli in delovanje konstruktov spola v vsakdanjem življenju, prispevki pa se bodo osredotočali tako na njene zgodovinske kot sodobne vidike. Na konstruktih spola so utemeljene družbene, politične in jezikovne predpostavke, pa naj gre za postsocialistični prostor Srednje in Vzhodne Evrope, zgodovinska gibanja prvega, drugega in tretjega vala feminizma ali kulturo, denimo književnost, film in likovno umetnost. Če je ravnovesje med spoloma porušeno dalj časa (o čemer je sicer mogoče razpravljati), se je treba tega vprašanja lotiti interdisciplinarno.

  Vljudno vabimo vse (tudi podiplomske študente_ke), ki jih zanimajo omenjena vprašanja, da jih naslovijo v svojih prispevkih, še posebej v povezavi z naslednjimi temami:

  seksizem, nasilje in viktimizacija;
  ženska gibanja in aktivizem;
  konstrukti spola v književnosti, jeziku in prevodu;
  staranje in spol: starizem in seksizem;
  diskurzivna analiza in študije spolov;
  opisni vidiki (ne)enakosti spolov: biologija, psihologija, sociologija, antropologija;
  normativni vidiki (ne)enakosti spolov: etika, politika, pravo;
  ženske v akademskem prostoru;
  spolna (ne)enakost na delovnem mestu;
  druge sorodne teme.
  Konferenca bo potekala od 12. do 13. maja 2017 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

  Uradna jezika konference bosta angleški in slovenski. Prosimo vas, da svoj povzetek v enem od obeh uradnih jezikov v obsegu od 150 do 200 besed oddate na spletni strani konference. Rok za oddajo povzetkov je 10. marec 2017. Avtorji_ice bodo o uvrstitvi prispevkov v program obveščeni_e do 31. marca 2017.

AEC v1.0.4