Napovednica

 • Čas:
  od 17. 01. 2018
  do 02. 02. 2018
  Lokacija:
  Photon - Centre for Contemporary Photography, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

  Borut Peterlin: Očetova zgodba / A Father’s Tale

  Otvoritev: 16. 1. ob 19h

  16. 1. – 2. 2. 2018

  Borut Peterlin je zadnja leta eden najbolj agilnih ambasadorjev vračanja k analogni fotografiji, zlasti tehniki mokrega kolodija na steklu, ne samo v Sloveniji, temveč v širšem svetovnem merilu. S svojo (hiper)aktivnostjo na tem področju, kjer obilno in s pridom izrablja svetovni splet, se uvršča med vodilne poznavalce in promotorje tehnike, ki je bila izumljena davnega leta 1851, vendar gre po avtorjevem mnenju »za superiorni medij, boljši kot so vsi digitalci ali kot film - ko gre za tonaliteto in ločljivost.« Z novim projektom “Očetova zgodba” in istoimensko monografijo se januarja in februarja 2018 ponovno predstavlja v Photonovih galerijah v Ljubljani in na Dunaju.

  “Ko sem imel deset let, sem se opekel z bencinom. Opekline so bile tako hude, da sem komaj preživel. Bilo je izjemno težko, a šele, ko sem postal oče, sem spoznal, da je moralo biti mojim staršem še mnogo huje! Spoznal sem, da je strah pred izgubo otroka mnogo hujši od strahu pred lastim koncem. Z ženo sva se po 21 letih razšla in te podobe govorijo o izgubi in oddaljenosti. Te podobe govorijo o navezanosti. Te podobe govorijo o fotografiji, kot mostu. Te podobe ustvarjajo preteklost. Te podobe govorijo o radostih in bolečinah biti oče”, pravi o svoji novi fotografski seriji avtor.

  Borut Peterlin je fotografijo študiral v Pragi, kjer je tudi diplomiral, nato se je izpopolnjeval v Benettonovem raziskovalno-kreativnem centru Fabrica v Italiji, podiplomski študij pa je končal v Londonu. Je ustanovitelj in dolgoletni programski vodja festivala Fotopub, zadnja leta pa je profesionalno sodeloval z revijo Mladina in v različnih komercialnih projektih. Pred nekaj leti se je navdušil nad portretiranjem v tehniki ambrotipije – mokrem kolodiju na steklu – nato pa je začel uporabljati to staro tehniko kot avtorsko izrazno sredstvo v sodobni fotografiji.

  https://photon.si/?owlabpfl=borut-peterlin-ocetova-zgodba-2

 • Čas:
  od 19. 01. 2018
  do 17. 02. 2018
  Lokacija:
  KID KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

  Tina Dobrajc
  Velika dekleta ne jočejo
  Big girls don’t cry

  19. 1.–17. 2. 2018
  MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

  Leto 2018 začenjamo z vabilom na slikarsko razstavo umetnice Tine Dobrajc, naslovljeno Velika dekleta ne jočejo (Big girls don’t cry).

  Otvoritev bo v petek, 19. januarja 2018, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, v Mariboru.

  Velika dekleta ne jočejo predstavlja umetničin novejši opus in zajema velika platna naslikanih ženskih podob, slogovno reprezentiranih v sodobno-tradicionalni maniri, ki vzpostavljajo (zmeraj pomanjkljivo) komunikacijo med stereotipnim, torej tradicionalnim statusom, vezanim na zgodovinsko izročilo žene ter postmodernističnim, emancipiranim premikom k bistvu subjekta ženske.

  Umetnica se konstantno osredotoča na raziskovanje vloge ženske nekoč in danes, ki jo nenehno spretno prepleta s simboliko ženske emancipacije ter privzgojene tradicije, hkrati pa opozarja na dediščino socializacije in historično zapostavljanje vloge žensk.

  Tina Dobrajc s svojo senzibilno slikarsko retoriko prikazuje v resnici prvoosebni, ritualizirani prehod dekleta v odraslo žensko, ki ob soočenju z realnim svetom trči ob fenomen »socializacije«, ki še v 21. stoletju trmasto vztraja pri segregaciji – in to ne le na plačilnih listah.

  Tina Dobrajc (1984) je zaključila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnica Plakete Hinka Smrekarja in Priznanja Riharda Jakopiča za mlade umetnike, bila pa je tudi nominiranka za nagrado ESSL Art award 2011.
  Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij.
  Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.
  Več:
  www.tinadobrajc.com

  Razstava je odprta do 17. februarja 2018.
  Vstop je prost.
  Vljudno vabljeni.

  MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
  Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure.

 • Čas:
  23. 01. 2018
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  [A] Infoshop AKC Metelkova, Ljubljana

  Benefit večerja Rdečih zor

  RAZSAJAMO, NE HUJŠAMO!
  Vabljene_i na benefit vegansko večerjo kolektiva Rdečih zor!

  na meniju: feministična enolončnica presenečenja in sladica

  Prostovoljni prispevki večerje gredo za izvedbo že 19. Feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se bo odvijal med 7. do 11. marcem 2018.

 • Čas:
  24. 01. 2018
  od 08:45 do 14:00
  Lokacija:
  Srednja tehniška šola Koper (Šmarska cesta 4e, Koper)

  Seminar: "Prebijmo molk o LGBT-temah v šolah."

  PiNA začenja z zbiranjem prijav za izvedbo brezplačnega strokovnega seminarja "Prebijmo molk o LGBT-temah v šolah", namenjenega učiteljem_icam in drugim šolskim delavcem_kam.

  V sodelovanju z Društvom informacijski center Legebitra iz Ljubljane, pripravljamo strokovni seminar za učitelje_ice in druge šolske delavce_ke, saj smo mnenja, da so na eni strani prav pedagoški_e delavci_ke ključni pri vzgoji dijakov in dijakinj v strpne državljane_ke. Po drugi strani pa so, po podatkih raziskave »Homofobija na naši šoli« (Magić, 2012: 14), izvedene med 323 šolskimi delavci_kami, učitelji_ce relativno slabo seznanjeni_e z vsebino posameznih določil o nasilju in diskriminaciji, več kot 60 % vprašanih tudi meni, da bi morala biti razprava o homoseksualnosti sestavni del učnih načrtov.

  Namen seminarja je seznaniti udeležence z dobrimi praksami naslavljanja LGBT-tematik v šolah in tako narediti korak naprej proti ne-diskriminaciji LGBT skupnosti ter bolj strpni vzgoji mladih državljanov_k. Delavnice so primerne za pedagoge vseh predmetov, strokovne delavce_ke in vodstvo šole.

  Več na: http://www.pina.si/seminar-prebijmo-molk-o-lgbt-temah-v-soli/

 • Čas:
  24. 01. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  25. 01. 2018
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper

  STIK Koper - Ustvarjalnica Zin-ov

  Tokrat bomo zopet ustvarjalne_i!
  Skupaj s prostovoljkami_ci Legebitre bomo ustvarjale_i Zine. Zini so knjigice, ki jih ustvarimo same_i; lahko so čisto individualne, osebne narave lahko pa so aktivistične, morda mešanica obojega. v Zinih lahko rišete, pišete, lepite, skratka uporabljate raznovrstne likovne metode izražanja.
  Vsekakor pa bo, kot vedno, prostor za debato, izmenjavo izkušenj, pogovor o preteklem letu in o snovanju načrtov za novo leto.

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  **Dobimo se v četrtek, 25. januarja 2018 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

  Se STIKnemo!

 • Čas:
  25. 01. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Paris is Burning

  Vabimo vas na prvi kavarniški večer v letu 2018, kjer si bomo ogledale_i legendarni dokumentarni film Paris is burning. Po filmu sledi debata.

  Paris is burning je dokumentarni film, posnet sredi osemdestih v Ameriki. Jennie Livingston je želela prikazati vso edinstvenost in lepoto ball kulture v New Yorku in vplivnost le te na tam živečo afro-ameriško, latino in LGBT+ skupnost.

  Več o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0100332/

  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=78TAbjx43rk

 • Čas:
  26. 01. 2018
  od 11:00 do 14:00
  Lokacija:
  Hiša Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana

  Izzivi in priložnosti za ženske v podjetništvu: vpliv spola na kariero

  Vljudno vas vabimo na okroglo mizo, z naslovom Izzivi in priložnosti za ženske v podjetništvu: vpliv spola na kariero, ki jo Zagovornik načela enakosti organizira v sodelovanju s Francoskim veleposlaništvom v Sloveniji. Dogodek bo potekal v petek, 26. januarja, ob 11. uri v Hiši Evropske unije (Dunajska cesta 20).

  Okroglo mizo bo moderiral Zagovornik načela enakosti, Miha Lobnik, ki bo uvodoma, skupaj z Nj. eksc. Marion Paradas, veleposlanico Francije, udeležence tudi nagovoril.

  Na dogodku bodo sodelovale:
  ̶ Tomislava Blatnik, predstavnica francoskega podjetja Samsic v Sloveniji
  ̶ Živa Humer, raziskovalka na Mirovnem inštitutu
  ̶ Melanie Seier Larsen, partnerica v Boston Consulting Group in članica vodilne ekipe za Jugovzhodno Evropo (TBC)
  ̶ Andreja Poje, izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

  Razprava se bo dotaknila mnogoterih izzivov, s katerimi se ženske spopadajo na svoji karierni poti – dostop do financ in informacij, usposabljanje, usklajevanje dela in družine ipd. Prav tako pa bodo panelistke spregovorile o primerih dobrih praks in uspehov, izvirajočih iz njihovih lastnih izkušenj.

  Predviden potek dogodka:
  11.00 – začetek dogodka,
  13.00 – pogostitev in možnost pogovora z gosti,
  14.00 – uradni zaključek dogodka.

  Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku; zagotovljeno bo simultano prevajanje v angleščino.

  V priponki pošiljamo uradno vabilo, prijave sprejemamo do 24. januarja na elektronski naslov: info@zagovornik-rs.si

  Vljudno vabljeni!


  Miha Lobnik
  Zagovornik načela enakosti

 • Čas:
  27. 01. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Trojček Jan Oxenberg + otvoritveni žur

  Lezbična četrt
  30 let. Kontra.
  27. 1. - 3. 2. 2018

  Vabljene_i na otvoritev 4. festivala Lezbična četrt.

  Sobota, 27. 1. 2018
  20:00 Slovenska kinoteka: Odprtje festivala + Trojček Jan Oxenberg
  23:00 – 5:00 Klub Monokel: Otvoritveni žur

  Trojček Jan Oxenberg:

  Domači posnetki
  ZDA, 1972, barvni, 12’, slov. pod.
  Ta kratki film je točno to, kar napoveduje v naslovu: skupek na hitro zmontiranih družinskih posnetkov z režiserkinimi ironičnimi komentarji, še zlasti srednješolskih trenutkov: »Bila sem videti tako normalno, počutila pa sem se tako drugačno.« Družinski posnetki majhne deklice, ki pleše s punčko in nerodno posnema feminilno eleganco svoje mame, ter šolski posnetki navijačice se skupaj z inserti lezbičnega druženja in pohoda za pravice lezbijk in gejev povežejo v nadgradnjo navadnih družinskih posnetkov.

  Jaz pa nisem taka
  ZDA, 1973, barvni, 5’, slov. pod.
  Tragikomični skeč o zanikanju gledalke ženskega kotalkarskega derbija, ki prisega, da so udeleženke derbija samo »običajne« ženske, pa še žene in matere. Niti slučajno pa ne lezbijke. One že niso take!

  Komedija v šestih nenaravnih dejanjih
  ZDA, 1975, čb, 25’, slov. pod.
  Duhovita satira se poigrava s stereotipnimi podobami o lezbijkah v šestih »nenaravnih dejanjih«. Jan Oxenberg spretno vzbudi simpatijo za svoje lezbične like oziroma karikature, kot so »dekle brez plesalca«, ki naj bi se iz obupa odločilo za lezbično zvezo, »nadlegovalka otrok«, ki se na vsakdanji ravni posveča fantomski rekrutaciji deklic v svet lezbištva, ali »huda lezba«, ki pred seboj pomendra vse, kar leze in gre. Nekaj nenaravnih dejanj je posvečenih še t. i. igranju spolnih vlog, idealizaciji romantične ljubezni in večnemu politiziranju o nemonogamnih zvezah v lezbični skupnosti.

  Po filmski projekciji bo v preddverju Kinoteke pogostitev. Za kulinariko skrbita Taeko in vinogradništvo Liponik.

  Sledi otvoritveni žur v Klubu Monokel!

  Didžejke: Noir (trip hop, ambiental, dark elektronika), Blönduós (dark elektronika, melodični tehno), Kamasutra (alter pop, elektro, dark elektronika)
  Vidžejka Koala se ukvarja z dokumentarnim filmom, vsake toliko pa poskrbi za vizualije na nam vsem znanih zidovih.

  Program celotnega festivala: https://www.facebook.com/events/150517265729631/

 • Čas:
  28. 01. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Otvoritev razstave Strap-Tease

  Lezbična četrt
  30 let. Kontra.
  27. 1. - 3. 2. 2018

  Nedelja, 28. 1. 2018
  19:00 Kulturni center Q / Klub Tiffany: Odprtje razstave STRAP-TEASE

  Naslov razstave STRAP-TEASE je novonastali diptih dveh besed: striptease in strap on.

  Lahko bi rekli, da prva beseda označuje dejanje opazovanja, druga pa označuje delovanje.

  Obe ustvarjata percepcijo razumevanja telesa.

  Strap-tease kot dejanje skozi subverziven pogled; skozi slačenje, provokacijo, erotiko, vključevanje spolnih praks in fleksibilnost zavzemanja vlog.

  Med dvema, tremi … telesi. Dialog in odnos telesa skozi feministično-lezbični pogled.

  Strap-tease je formatiranje, golota in prevpraševanje, kako ustvarjati novo vsebino, ki seže dlje od fiksacij.

  Razstava želi odpreti vprašanja namerne zgodovinske amnezije in izraziti forme osebnega.

  Avtorice_ji: Andreja Gomišček, Sara Lovrec Imanoel, Ela Puc, Daphne Channa Horn, Neža Knez, Nada Žgank, Daniel Petković & Urban Belina
  Kustosinja: Andreja Gomišček
  Postavitev: Tanja Završki

  Razstava bo na ogled od ponedeljka, 29. januarja, do petka, 2. februarja, med 14. in 17. uro.

  Vabljene_i!

  Program celotnega festivala: https://www.facebook.com/events/150517265729631/

 • Čas:
  30. 01. 2018
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Kino Ekran #10: Dekleta v uniformi

  V jubilejni, deseti izvedbi kinotečne rubrike Kino Ekran, si bomo v Slovenski kinoteki ogledali film Dekleta v uniformi (Mädchen in Uniform, 1931, Leontine Sagan), ki je takoj po svojem izidu postal kinematografski hit in mu je nemški filmski kritik Siegfried Kracauer namenil odlično recenzijo z naslovom Upor v dekliški samostanski šoli. Dober nemški film!

  O filmu Dekleta v uniformi in o Kracauerju kot vodilnem filmskem kritiku weimarske republike bosta po projekciji spregovorili Jasmina Šepetavc in Anja Naglič.

 • Čas:
  03. 02. 2018
  od 10:00 do 11:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Podporna skupina za starše

  Skupina je namenjena druženju, podpori in opolnomočenju staršev LGBT oseb in se sestaja vsako prvo soboto v mesecu. Srečanja nudijo varen prostor mamam, očetom in skrbnicam_kom LGBT oseb, da delijo svoje izkušnje ter v varnem prostoru prisluhnejo izkušnjam in nasvetom drugih staršev LGBT oseb.

  POMEMBNO: Skupina bo izvedena v primeru zadostnih prijav. Prijavite se na elektronski naslov: blazka.p.baloh@legebitra.si

  Vabljene_i, da se nam pridružite!

  Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na elektronski pošti: svetovanje@legebitra.si ali na telefonski številki: 01 430 51 44 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12.00 in 16.00 uro ter vsak torek in četrtek med 12.00 in 18.00 uro.

 • Čas:
  08. 02. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Open stage!

  S kulturno obarvanim Kavarniškim večerom, 8. februarja, želimo odpreti oder ne le vsem tistim, ki pišete, interpretirate, se preizkušate v različnih literarnih zvrsteh, pojete in igrate, plešete ... ampak odpiramo oder za vse spregledane, neželene ali drugače odrinjene umetniške izraze, ki se povezujejo z LGBTIQ poljem. Oder prepuščamo vsem, ki želite z nami deliti svoje skrite talente.

  Iščete nastop za vaš bend, ste mogoče pantomimičarka_ik ali pa nova zvezda stand-up komedije ali bi nam preprosto radi povedli zgodbo? Prijavite se na spodnji povezavi in si vzemite svoj prostor pod žarometi.

  Kot vedno lahko pričakujete prijetno vzdušje in sproščeno druženje. Se vidimo!

  PRIJAVNICA: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRg7xYMWEp-UclkzQ77dOrcOdQbEVimmsN_CO-pNlWzdn0oQ/viewform

 • Čas:
  26. 02. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana

  Raziskovanje različnih aspektov ponotranjene homofobije

  Spoštovane_i,

  vabljene_i na strokovno predavanje

  RAZISKOVANJE RAZLIČNIH ASPEKTOV PONOTRANJENE HOMOFOBIJE

  z geštalt terapevtom, učiteljem in supervizorjem Kevin McCannom,

  ki bo, 26. 2. 2018 ob 19. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova ulica 3, Ljubljana. (Več v priponki.)  Dogodek bo namenjen zbiranju sredstev za izvedbo izobraževalnih taborov za mlade LGBT+ osebe. Denar, zbran s kotizacijam, gre v celoti za izvedbo taborov, saj se je predavatelj, Kevin McCann, odpovedal honorarju. (Več o izobraževalnih taborih, v priponki.)  Kotizacija: 30 €

  Obvezne so prijave, ki jih zbiramo na povezavi https://goo.gl/forms/gh8n0DcKKihHtx812, najkasneje do 19. 2. 2018 oziroma do zapolnitve mest.  Za več informacij smo dosegljive_i na elektronski naslov katja.sesek@legebitra.si ali na telefonski številki 030 466 155.

  VABLJENE_I!

  Lep pozdrav,
  Katja Sešek

AEC v1.0.4