Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  od 23. 09. 2017
  do 24. 09. 2017
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  TransJezikanje: jezikovna delavnica

  Jezik je družbeni proces, ki ne le odraža, ampak tudi oblikuje naše dojemanje in razumevanje sveta. Je orodje, s katerim oblikujemo naše (dis)identitete in naše realnosti, sprejemamo ali zavračamo pozicije znotraj družbe ter ubesedujemo naša občutja in dejanja.

  Velikokrat pa je jezik tudi omejujoč in nam ne omogoča izražanja, kot bi si ga želele_i; obstaja le znotraj binarnosti in znotraj okvirov družbeno poznanega.

  Transspolne in cisspolno nenormativne osebe smo velikokrat prav zaradi slovničnega spolnega sistema in jezikovnih norm prisiljene k temu, da se »sprijaznimo« z ozkostjo jezikovnega prostora.

  Ker nočemo (p)ostati utesnjene_i znotraj binarnih jezikovnih norm, smo se pri Zavodu TransAkcija odločile_i, da v sklopu Evropskega dneva jezikov pripravimo izobraževalno delavnico TransJezikanje.

  Delavnica bo potekala dva dni, in sicer v soboto, 23. septembra, in v nedeljo, 24. septembra, na Trubarjevi 76a (DIC Legebitra).
  Zaželeno je, da ste prisotne_i na obeh delih delavnice, saj je namen ustvariti varnejše okolje, kjer se bomo počutile_i čim bolje in kjer bomo lahko prevpraševale_i obstoječe jezikovne norme in kreirale_i nove, neizključujoče.

  V soboto začnemo ob 11. uri z enournim zajtrkom in nadaljujemo z delavnico, ki bo trajala predvidoma do 17. ure. Prvi dan bo namenjen predvsem medsebojnemu spoznavanju, deljenju znanja in izkušenj s področja jezika in diskurzov. Pogovarjale_i se bomo o pomenu samoizražanja, interpretaciji jezika, pomembnosti preokvirjanja določenih izrazov in besed. Odgovarjale_i si bomo na vprašanja, kot so: Kaj je jezik institucij?, Kaj povemo s tem, ko ne rečemo nič?, Kaj čutimo, ko slišimo …?

  V nedeljo nadaljujemo ob 9h zjutraj, ko vas bo spet pričakal okrepčilen zajtrk. Z delavnico bomo zaključile_i predvidoma do 14.30. Drugi dan bo usmerjen v akcijo. Z znanjem in na podlagi tem, ki se bodo odpirale prejšnji dan, bomo snovale_i nove smernice za neizključujoč jezik. Preobračale_i bomo obstoječe besede in fraze ter pustile_i domišljiji prosto pot pri kreiranju novih izraznih oblik.

  Delavnica bo raznolika tako glede na metode dela kot tudi glede na vsebino.

  Prostor, kjer se bo delavnica odvijala, je prilagojen vozičkom.
  Hrana na zajtrku in čez dan bo veganska/vegetarijanska.
  Število mest je omejeno.

  Zaradi lažje organizacije prosimo, da se prijavite na povezavi: https://goo.gl/forms/aYQ5x6RoyWK3wJmH2

  Vabljene_i!

 • Čas:
  23. 09. 2017
  od 14:00 do 17:00
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Biseksualno srečanje: razkritje

  23. september je mednarodni dan biseksualnosti, namenjen proslavljanju biseksualne skupnosti in kulture, in priložnost, da se vrnemo k eni izmed perečih točk bi+ populacije: dejstvu, da se zgolj 23 % biseksualnih oseb počuti dovolj varno, da se razkrijejo, ostale pa svojo spolno usmerjenost skrivajo tudi pred svojimi najbližjimi. Na srečanju se bomo tako pogovarjale o razkritju - kakšne so specifike biseksualnega razkritja? Kakšne so naše izkušnje z razkritjem? Kako se rezkrijemo same_i sebi, kako, kdaj in zakaj (ne) bližnjim in širši družbi? Kako razkritje doživljamo znotraj našega družbenega konteksta, kakšna vprašanja se nam o samem procesu porajajo in v katerih okoliščinah in situacijah, bi si želele_i dodatno podporo?

  V nadaljevanju pa bomo situacije, ki nas najbolj strašijo, z uporabo dramskih tehnik tudi preigrale_i in lastnemu telesu omogočile_i testno izkušnjo razkritja v varnem, simuliranem okolju.

  Delavnico bo vodil dipl. soc. del. in biseksualni aktivist Andrej Poglajen, ki je razkritje raziskoval v svoji diplomski nalogi, zadnja štiri leta pa aktivno sodeluje kot prostovoljec z DIC Legebitra pri programu osebnega svetovanja in pri programu mladine.

  ***

  Biseksualna srečanja so namenjena biseksualnim, panseksualnim, kvir in vsem ostalim osebam na spektru privlačnosti do več spolov, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

  Dogodke financira PlanetRomeo Fundation.

 • Čas:
  26. 09. 2017
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Kult3000, Metelkova 2/b, Ljubljana

  Kdor ne bere, naj ne jé

  SESTROVŠČINA PONOSNEGA DELFINA:
  KDOR NE BERE, NAJ NE JÉ

  Slovenija / 2017
  Feministična bralna kantina
  Napovedni dogodek: 23. Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk + novinarska konferenca

  Na meniju bodo poleg sestavin za skupno pripravo obroka izbrana besedila iz zgodovine in sodobnosti feminizma. Ob branju besedil in v polemiki z njimi bo feministična bralna kantina namenjena pogovoru o reproduktivnih pravicah, alternativnih oblikah socialne organizacije in drugačnih načinih reprodukcije življenja.

  Čeprav priprava hrane spada med opravila, ki ženske tradicionalno vežejo na dom in družino, bomo tokrat tisti trenutek priprave in uživanja hrane, ki pomeni druženje in praznovanje, izkoristile_i za tvorjenje feministične skupnosti.

  Na dogodek se je treba prijaviti na e-naslov sestrovscina.delfina@gmail.com do 19. septembra, da vam lahko posredujemo izbrana besedila (v angleščini), ki jih preberete pred dogodkom.

  Sestavine za pripravo hrane bodo na voljo na kraju dogodka, kakšen priboljšek pa lahko prinesete tudi s sabo.

  Vstop prost.

  Koncept in izvedba: Sestrovščina ponosnega delfina.

  Produkcija: Mesto žensk. V sodelovanju z JSKD.

  + NOVINARSKA KONFERENCA
  Pred dogodkom se bo 15. uri zgodila novinarska konferenca, kjer bomo predstavile_i program, vsebino in ustvarjalke_ce letošnjega festivala.

 • Čas:
  26. 09. 2017
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  LGBT+ mladi in šola (1. del)

  Mlade LGBT+ osebe vabimo na delavnico na temo izkušenj LGBT+ oseb v procesu izobraževanja, ki bo potekala v dveh delih, in sicer 26. septembra ter 4. oktobra, obakrat med 17. in 19. uro na Legebitri.

  Prvi dogodek bo namenjen predvsem deljenju izkušenj; skupaj bomo odgovarjale na vprašanja, kot so: “Kakšna je bila tvoja izkušnja v srednji šoli/fakulteti? Ste v sklopu pouka obravnavale_i tudi LGBT+ teme? Si se čutil_a dovolj varno_ega, da si se lahko razkrila? Si doživljal_a diskriminacijo/nasilje? Si vedel_a, na koga se obrniti, kje dobiti informacije?

  Druga delavnica, ki bo potekala v sredo 4.10.2017 (od 17h dalje) bo v obliki forumskega gledališča, kjer se bomo osredotočale_i predvsem na medvrstniško nasilje.

  Vse_i, ki ste zainteresirane_i, prosimo, da se zaradi lažje organizacije in omejenega števila prostih mest prijavite preko obrazca: https://goo.gl/forms/HoWaDUmnXG0C7qoF3
  Zaželeno je, da ste razpoložljive_i v obeh terminih, ni pa pogoj.

 • Čas:
  27. 09. 2017
  od 09:30 do 14:00
  Lokacija:
  Hotel Lev, Vošnjakova 1, Ljubljana

  Krepitev in podpora enakosti spolov v znanosti in raziskovanju: vloga EIGE

  Spoštovana,
  Spoštovani,
  Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE), v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino,
  socialne zadeve in enake možnosti, vas vljudno vabi na posvet, ki bo 27. septembra 2017 v
  Hotelu Lev, Vošnjakova 1, Ljubljana.
  Dogodek je namenjen predstavnikom in predstavnicam znanstvenih in raziskovalnih
  institucij, institucij in organizacij, ki delujejo na področju enakosti spolov, organizacij civilne
  družbe ter zainteresirani strokovni javnosti.
  Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE) je avtonomni organ Evropske komisije,
  ustanovljen za podporo in krepitev spodbujanja enakosti spolov.
  Namen dogodka je predstaviti načine spodbujanja enakosti spolov v znanosti in
  raziskovanju v Evropski uniji in v državah članicah.
  Na posvetu bodo predstavljeni najnovejši izsledki prizadevanj EIGE za integracijo načela
  enakosti spolov v oblikovanje politik ter v podporo ukrepom za doseganje družbenega in
  profesionalnega razvoja. EIGE bo predstavil tudi najnovejše ugotovitve različnih študij in
  raziskav s področja enakosti spolov, vključno z indeksom enakosti spolov, ter pristope za
  vključevanje deležnikov v njihovo delo.
  V panelni razpravi se bomo osredotočili na konkretne projekte in dejavnosti za krepitev
  enakosti spolov v raziskovalnih in znanstvenih strukturah in procesih v Sloveniji.
  Vljudno vas prosimo, da se na dogodek prijavite na spodnji povezavi, saj neprijavljenim, žal,
  ne bomo mogli zagotoviti udeležbe.
  http://eurogender.eige.europa.eu/polls-and-surveys/surveys/registration-meetingpromoting-and-supporting-gender-equality-research-and

  Na dogodku bo zagotovljeno tolmačenje iz angleškega v slovenski jezik in obratno.

 • Čas:
  27. 09. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana

  Predavanje: Ddarja Zaviršek: »Žene u crnom«: aktualna sporočilnost feminističnega antimilitarizma danes

  Darja Zaviršek
  »Žene u crnom«
  aktualna sporočilnost feminističnega antimilitarizma danes
  Predavanje

  Oktobra 2017 bo minilo 26 let od politično odmevnega feminističnega in proti-militarističnega shoda žensk, ki so se v regiji začele boriti proti bliskoviti militarizaciji in razširjanju nacionalističnih vojn. Žene u crnom (Ženske v črnem) so postale organizacija in gibanje, ki se je na tem delu sveta začelo v Beogradu kot nadnacionalno, mednarodno gibanje žensk. V času vojn v nekdanji Jugoslaviji mu je uspelo povezati ženske vseh nekdanjih delov države, da so skupaj v prostoru javnega protestirale nenasilno, z molkom in oblečene v črnino - univerzalna simbola za ženske tukajšnjih tradicionalnih okolij - proti nacionalizmom in militarizaciji vsakdanjega življenja. Znani slogan devetdesetih »To ni naša vojna« se je v očeh srbskega nacionalizma preoblikoval v izzivalnega »Albanke so naše sestre« in se zaokrožil z imenom, ki nosi tragični spomin, »Srebrenica«. Kaj nam simbolika Žensk v črnem govori o družbenem vsakdanu danes?

  Predavanje je del programa razstave Neposlušne (Eulàlia Grau, Katalin Ladik in Žene u crnom).

 • Čas:
  28. 09. 2017
  od 18:30 do 20:00
  Lokacija:
  Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Čevljarska ulica 27, Koper

  STIK Koper – LGBT+ osnove

  Tokratni STIK bo posvečen pogovoru in naslavljanju odprtih vprašanj o spolnih usmerjenostih, spolnih identitetah, seksualnostih.
  Prostor bo za deljenje izkušnj, anekdot ter za sproščeno druženje ob pijači in prigrizkih.

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  **Dobimo se v četrtek, 28. septembra 2017 ob 18.30 uri (TOKRAT IZJEMOMA) v prostorih Študentske organizacije Univerze na primorskem (ŠOUP), Čevljarska ulica 27, 6000 Koper.**

  Vstop je prost, zaželene pa so prijave na stik@legebitra.si zaradi lažje organizacije.

  Se STIKnemo!

  POMEMBNO: na vseh STIK dogodkih velja ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja, diskriminacije, sovraštva in sovražnega govora.
  *kratica LGBT pomeni lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

  Čas za STIK izvaja Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju s Centrom mladih Koper.

 • Čas:
  01. 10. 2017
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Trg Toneta Čufarja 4, Jesenice

  Kombinatke na Jesenicah!

  V nedeljo, 1. oktobra bomo imele ob 19. uri samostojni koncert v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

  Vstopnice za koncert so na voljo v pisarni gledališča vsak delovnik med 8. in 13. uro, informacije na tel. 04 583 31 00 ali na tel. št. 041 714 739 (Egon) ter 041 375 450 (Ksenja).

  Cena: 9 €

 • Čas:
  04. 10. 2017
  od 19:00 do 21:30
  Lokacija:
  Poligon -> kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

  Lgbtiq in Tech :: v1.0

  "Do we REALLY need a LGBTIQ in Tech meetup????"
  Let's find out!

  Whatever gender you were assigned at birth and whichever technologies you willingly picked to ruin your social life, you’re hereby invited to the very first queer tech meetup.

  From the community for the community, we hope to encourage more LGBTIQ people to join IT and make "it" friendlier and more inclusive. Why not have loads of fun while doing it?

  Here’s the (gay) agenda:

  19:00 — 19:15 :: Queering Up Activity

  19:15 — 19:45 :: 3fs Sponsor Talk Slot

  19:45 — 20:15 :: Lucie Pokorná: Your Audience Hates You. Make Them Happy With These Digital Marketing Trends.

  20:15 — 20:45 :: Lightning Talks & Pitches
  Andrej Lavtar, Matjaž Krmelj, Nejc Jelovčan, Makenna Smutz, and more

  20:45 — 21:30 :: Beer & Good-bi


  :: ABOUT THE TALKS (more info coming soon) ::

  Lucie Pokorná: Your Audience Hates You. Make Them Happy With These Digital Marketing Trends.
  -
  Most people find online marketing annoying and intrusive. Luckily, with a few tricks and trends, you can win your audience's heart (or at least their money). Making digital marketing personal, smart and relevant is what it's all about.

 • Čas:
  05. 10. 2017
  od 09:00 do 13:30
  Lokacija:
  sejna soba Občine Kamnik, Glavni trg 24. Kamnik

  Seminar na temo usklajevanja družinskega in poklicnega življenja

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vas v okviru s strani EU sofinanciranega projekta Aktivni.Vsi vabi na seminar za delodajalce, vodstvene delavke/delavce in zaposlene v kadrovskih službah (oziroma tiste, ki urejajo kadrovske zadeve) ter sindikalne zaupnice in zaupnike na temo usklajevanja družinskega in poklicnega življenja.

  Na seminarju bomo predstavili odgovore na vprašanja:
  kaj organizacija pridobi, če zaposlenim omogoča lažje usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti,
  kateri so brezplačni ukrepi, ki jih lahko delodajalec sprejme na tem področju,
  kateri so ukrepi, ki zahtevajo finančni vložek,
  kateri ukrepi so možni v organizacijah javnega in kateri v organizacijah zasebnega sektorja,
  kakšne rešitve poznajo posamezne kolektivne pogodbe,
  kaj lahko na tem področju naredi sindikat,
  kako se lotiti uvajanja ukrepov?
  Predstavili bomo tudi dobre prakse slovenskih organizacij zasebnega in javnega sektorja, ki imajo certifikat Družini prijazno podjetje, in dobre prakse uvajanja in izvajanja teh ukrepov v manjših organizacijah.

  Seminar bo v četrtek, 5. oktobra 2017, od 9:00 do 13:30 v sejni sobi Občine Kamnik (Glavni trg 24. Kamnik).

  Kotizacije ni, so pa prijave zaradi organizacije dogodka in izdaje potrdil o udeležbi obvezne. Prosimo vas, da prijavnico (lahko tudi za več oseb iz iste organizacije) vrnete do 29. septembra, bodisi po pošti na naslov Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kotnikova 28, 1000 Ljubljana bodisi po e-pošti na naslov pia.azman@gov.si.
  Več na: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/enake_moznosti/projekti_iz_sredstev_eu/aktivnivsi/seminar_na_temo_usklajevanja_druzinskega_in_poklicnega_zivljenja/

 • Čas:
  12. 10. 2017
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova 65, Ljubljana

  Rdeča Rosa / Ljubljanski festival stripa Tinta

  Rosa Luxemburg, ena največjih ikon politične levice, borka za pravice žensk ter revolucionarka, je pomembno zaznamovala svoj čas, njena filozofska misel pa odzvanja še danes, skoraj sto let po njeni smrti. Risoroman Rdeča Rosa angleške striparke Kate Evans, ki ga je v prevodu Anje Golob izdala založba VigeVageKnjige (2016), prinaša predstavitev njenega življenja in dela v podobah, dialogih in izbranih citatih. Na oder so risoroman s pomočjo pripovedi, animacije in glasbe v živo postavili pripovedovalka Špela Frlic, glasbenik Drago Ivanuša in animator Jure Lavrin.

  Pred dogodkom nas bo z uvodnim nagovorom pozdravila avtorica risoromana Kate Evans.

  Vstopnice: 7 EUR in 5 EUR v preprodaji (na www.mojekarte.si ter v času odpiralnih ur na Vodnikovi domačiji).

  Dogodek je del programa ljubljanskega stripovskega festivala Tinta 2017.

 • Čas:
  od 13. 10. 2017
  do 15. 10. 2017
  Lokacija:
  Ljubljana

  Trening zagovorništva

  Trening zagovorništva organizira Društvo Parada ponosa od petka 13. do nedelje 15. oktobra 2017 v Ljubljani. Namenjen je vsem mladim LGBTIQ+ osebam starim do 30 let.
  Trening je del projekta strukturiranega dialoga, zato ste še posebej vabljene_i vse_i, ki ste odgovarjali na anketo o mladih LGBTIQ+ osebah v Sloveniji, ki jo društvo izvaja od konca februarja 2017 ter vse_i, ki ste se udeležile_i posveta z odločevalkami_ci v juniju 2017.

  Med treningom bo poskrbljeno za prehrano, za vse ki pa potrebujete v Ljubljani prenočišče, pa bomo uredili tudi sobe v hostlih. Prav tako se vam povrnejo potni stroški. Udeležba je brezplačna.

  Trening vam ponuja sledeče:
  - spoznavanje dobrih praks zagovorništva drugih nevladnih organizacij, ki se borijo za pravice marginaliziranih in manjšinjskih skupin
  - usvajanje veščin zagovorništva (javno nastopanje, argumentacija, pogajanje...)
  - spoznavanje z in priprava na zagovorništvo potreb in zahtev mladih LGBTIQ+ oseb v Sloveniji znotraj mladinskega sektorja

  Prijava: https://docs.google.com/forms/d/1bTjrPc0ypEspzYtkOvDW1j0ucU3NRACKvjcs3MumZWs/viewform?ts=5999af7d&edit_requested=true

 • 15. 10. 2017
  Lokacija:
  SC PEN, Ženski odbor Mira, Tomšičeva 12, Ljubljana

  Razpis za nagrado Mira 2017

  Mira, Ženski odbor Slovenskega centra PEN (v nadaljevanju Mira) nadaljuje
  podeljevanje leta 2013 ustanovljene Literarne nagrade MIRA. Hkrati poziva
  k prijavi novih predlogov za nagrado MIRA v letu 2017. Predlagane
  kandidatke naj odlikujejo izjemni dosežki na področju literarne
  ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža – skladno s prizadevanji in
  Listino Mire ter Temeljno listino PEN.

  Nagrada MIRA stremi k boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v
  javnosti kot znotraj stroke, okrepitvi njihovega položaja na polju literature
  in kulture ter pravičnejšemu ocenjevanju in širši pojavnosti njihovih
  dosežkov tako v literarnem kanonu kot v vseh sferah življenja, od šole do
  bralne javnosti.
  Predloge zbiramo do vključno 15. oktobra 2017. V spornih primerih odloča datum na
  poštnem žigu.

  Komisija vabi predlagatelje iz preteklih let, da vloge za nagrade vložijo ponovno, saj
  bo komisija upoštevala samo letos oddane vloge.

  Predlog mora biti poslan priporočeno po pošti na naslov ustanovitelja nagrade: SC PEN,
  Ženski odbor Mira, Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana, Slovenija z vidnim pripisom Ne
  odpiraj – Nagrada MIRA 2017.

  Zadaj na ovojnici mora biti z berljivo pisavo označen predlagatelj in njegov naslov.

  Vse prispele predloge bo na prvem sestanku odprla in pregledala žirija za podelitev
  nagrade MIRA v letu 2017.
  Več na: http://www.mira.si/razpis-za-nagrado-mira-2017/

 • Čas:
  18. 10. 2017
  od 18:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Metelkova

  Mavrično Brucovanje 2017

  Vabljene_i vse_i brucke_i, študentke_i višjih letnikov ter večne_i študentke_i, da se nam pridužite na prvem, mavričnem, lgbt+ Brucovanju, ki bo v sredo, 18.10.2017 od 18h dalje v Klubu Tiffany!

  Pripravlja se pester program s katerim odpiramo varen prostor za praznovanje začetka študijskega leta.

  V poznih popoldanskih urah vas vabimo na ogrevalno kavo, ki jo boste lahko spile_i v družbi nevladnih lgbt+ organizacij ter legendarnih aktivistk_ov.
  Ko se večer prevesi v noč, sledi zabava do zgodnjih jutranjih ur ob glasbi Kluba Tiffany (DJ?)

  Mavrično Brucovanje 2017 pripravljamo Društvo informacijski center Legebitra in ŠKUC – Kulturni center Q/Klub Tiffany.

 • Čas:
  od 29. 11. 2017
  do 01. 12. 2017
  Lokacija:
  Zagreb, Hrvaška

  Nasilje v družini in nasilje zaradi spola: v sodelovanju za življenje brez nasilja

  Nasilje v družini in nasilje zaradi spola je resen problem. Izkušnje nasilja predstavljajo tveganje za fizično in duševno zdravje posameznic in posameznikov, ki so ali še vedno doživljajo nasilje. Posledice nasilja vplivajo na kakovost njihovega življenja. S posledicami se ne soočajo samo neposredne žrtve nasilja, temveč tudi skupnosti, organizacije in celotna družba.

  Miti, napačne predstave in pomanjkanje znanja o nasilju v družini in nasilju zaradi spola so še vedno v veliki meri prisotni v naši družbi. Za uspešno preprečevanje nasilja in zagotavljanje ustrezne podpore žrtvam je potrebna aktivacija pristojnih institucij, organizacij, skupnosti in tudi posameznikov in posameznic.

  Namen konference je pridobivanje novega znanja, izmenjava izkušenj in povezovanje, s čimer bomo lahko izpostavili in spodbudili potrebne spremembe na področju nasilja v družini in nasilja zaradi spola.

  Konferenca bo priložnost

  …za povezovanje in sodelovanje strokovnjakov in strokovnjakinj z različnih področjih iz štirih EU držav, ki bodo z nami delili svoje znanje, izkušnje, primere dobrih praks ter obstoječe težave in izzive pri zagotavljanju ustrezne pomoči in podpore žrtvam nasilja v družini in nasilja zaradi spola.

  S plenarnimi predavanji, delavnicami in okroglimi mizami bomo predstavili in nagovorili različne perspektive problematike nasilja v družini in nasilja zaradi spola. Predstavljene vsebine in ideje bodo pomembno izhodišče za oblikovanje predlogov potrebnih spremembe kot tudi za razvoj bodočih izobraževalnih in preventivnih programov.

AEC v1.0.4