Pismo podpore novinarki Tanji Gobec

Podpisane in podpisani izražamo svojo podporo novinarki RTV Slovenija Tanji Gobec.

Prav je, da smo kritični do javnih osebnosti, med katerimi so nedvomno tudi novinarji in novinarke. Toda plaz komentarjev, podtikanj in obtožb, kakršnega je doživela Tanja Gobec, je po našem prepričanju pretiran ter meji na javni linč, kakršnim smo bili v Sloveniji že nekajkrat priča. Nekateri so pripeljali tudi do tragičnega konca.

Neljubi dogodek, zaradi katerega se je novinarka Tanja Gobec pred kratkim znašla na prizorišču javnega pogroma, jo bo nedvomno tako osebno kot profesionalno globoko zaznamoval. A dejstvo je, da se takšna napaka v sodobnem času lahko zgodi marsikomu. Osebna stiska, zdravstvene težave, vse večji pritiski delodajalca, želja po uspehu in zahteve javnosti po osebnostni in profesionalni popolnosti so elementi, ki močno zaznamujejo posameznike in posameznice v sodobni družbi in pogosto vodijo v situacije, ki jih je težko obvladovati. Gotovo so temu še toliko bolj podvržene tiste osebe, ki želijo svoj poklic opravljati nadpovprečno dobro in resno.

V kolikšni meri lahko takšna napaka zaznamuje osebo na njeni profesionalni poti, je seveda odvisno od poklica, ki ga opravlja, ter zlasti od tega, koliko je ta izpostavljen očem javnosti. Novinarski poklic je gotovo med bolj izpostavljenimi. Opazovalčevo oko pa je pri voditeljicah še bolj pozorno in kritično, pri odpuščanju spodrsljajev in napak pa neizprosnejše, zlasti ko gre za javno televizijo.

Novinarka Tanja Gobec si nikakor ni zaslužila odziva, kakršnega je doživela. Ves čas je delala nadpovprečno dobro, znana je po vestnem, resnem in strokovnem novinarskem delu, do gostov – čeprav neizprosna pri iskanju odgovorov in informacij – pa je vselej tudi korektna. Z vodenjem Odmevov se je spoprijemala več kot uspešno. Nesprejemljivo in skrajno nehumano je, da bi zaradi nekaj trenutkov pozabili na vse njene uspehe ter izničili vso njeno profesionalnost in strokovnost.

Ne zanikamo, da je novinarka naredila napako. Vendar se vsakomur lahko zalomi in prepričani smo, da si vsakdo zasluži še eno priložnost – tudi Tanja Gobec.

 

Dr. Milica Antić Gaber

Dr. Jasna Podreka

Mag. Nataša Briški, urednica Metine liste

Mojca Dobnikar

Miha Marinc

Dr. Damjan Mandelc

Dr. Anja Zalta

Dr. Veronika Tasner

Dr. Suzana Tratnik

Dr. Ana Cergol Paradiž

Mag. Lea Vrečko

Eva Gracanin

Dr. Rozman Sara

Maja Plaz, predsednica društva SOS Telefon

Dr. Roman Kuhar

Neja Blaj Hribar

Katarina Bervar Sternad, predsednica PIC

Sara Pan, novinarka Radia AGORA 105.5

Mag. Jelena Aleksič

Ženski lobi Slovenije (ŽLS)

Dr. Živa Humer

Dr. Maca Jogan

Dr. Majda Hrženjak

Društvo za nenasilno komunikacijo

Katja Zabukovec Kerin

Dr. Barbara Rajgelj

Dr. Tanja Oblak Črnič

Dr. Marta Verginella

Dr. Svetlana Slapšak

Dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela

Dr. Alenka Švab

Dr. Aleš Črnič

Dr. Slavko Gaber

Dr. Monika Kalin Golob

Dr. Tina Kogovšek

Erica Schauer

Dr. Iztok Šori

Darja Matjašec

Dr. Živa Kos

Mateja Lapajne

Dr. Metka Mencin Čeplak

Komentarji